Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Ali Parim

Haber Değer neden kuruldu?

Medya dönüşüyor… Teknoloji ilerledikçe toplumun haber alma ihtiyacını karşılayan kitle iletişim araçları da her geçen gün değişiyor ve gelişiyor. Geçtiğimiz yüzyıla damgasını vuran gazete, dergi, radyo ve televizyon gibi geleneksel medyaya, yeni medya da denilen haber siteleri ve sosyal medya artık alternatif gösteriliyor. Hatta internetin diğer kitle iletişim araçları içerisinde egemen konuma yerleştiğini savunan görüşlere de sıkça rastlanıyor. Kimi gazetelerin baskılarını sonlandırıp sadece dijital ortamda yayın hayatlarına devam etmeleri de aslında bu görüşlerin haklılık payının yüksek olduğunu gösteriyor. Yine günümüzde ana akım televizyon kanallarından çok daha fazla izleyiciye ulaşabilen birçok YouTube kanalı bulunuyor.

Ancak medyadaki bu hızlı dönüşüm; çok seslilik, kısa sürede habere ulaşma, hedef kitlenin edilgen bir konumdan etken bir konuma geçmesi gibi çeşitli olanakları beraberinde getirse de göz ardı edilemeyecek sorunlar da doğuruyor. Özellikle gazetecilik mesleğinin etik kodları, kimi zaman art niyetli kimi zaman ise bilinçsiz medya sahipleri ve çalışanları tarafından ihlal ediliyor. İnsanlar kısa sürede doğru bilgiye ulaşmaya çalışırken, kendilerini bir anda ‘bilgi çöplüğü’ içerisinde bulabiliyorlar.

İşte Haber Değer tam da bu kaygıları gözeterek kuruldu. Özellikle Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı’ya en doğru bilgiyi en kısa sürede ulaştırmayı hedefleyen Haber Değer, evrensel basın meslek ilkeleriyle bölgeye yayın yapmayı kendisine şiar edindi. Bu noktayı biraz daha detaylandırmak gerekirse, Haber Değer‘in yayıncılık anlayışı şu ilkeler üzerine temellendirildi;

  • Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı’nın etnik ve kültürel çeşitliliğinin bir zenginlik olduğu asla göz ardı edilmeyecek. Yayınlarda hiç kimse ırkı, cinsiyeti, dini inancı ve sosyal düzeyi nedeniyle ötekileştirilmeyecek.
  • Düşünce, vicdan ve ifade özgürlüğüne her daim saygı duyulacak. Toplumun ahlak anlayışını, inançlarını, aile kurumunun temel dayanaklarını sarsacak ya da incitecek haber yapılmayacak.
  • Gazetecilik mesleğinin her şeyden önce bir kamu hizmeti olduğu gözetilerek hareket edilecek.
  • Kişi, kurum ve kuruluşlar yeri geldiğinde kamu yararını gözeterek eleştirilecek. Ancak küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliği taşıyan eleştiri kültürü asla benimsenmeyecek.
  • Eğer kamu çıkarını ilgilendirmiyorsa kişilerin özel yaşamına yönelik haberlere yer verilmeyecek.
  • Off the record yani saklı kalması kaydıyla verilen bilgiler, kamu yararı ciddi biçimde gerektirmedikçe paylaşılmayacak.
  • Başka yayın kuruluşlarından alınan haberler, Haber Değer’in kendi ürünüymüş gibi sunulmayacak. Daima kaynak belirtilecek.
  • Suçu yargı kararıyla belirlenmedikçe hiç kimse suçlu ilan edilmeyecek.
  • Haber kaynaklarımızın kimlikleri -eğer istemiyorlarsa- gizli tutulacak. Ancak bu gizlilik, kaynağın bilinçli olarak kişisel, siyasal, ekonomik vb. nedenlerle kamuoyunu yanıltmayı amaçladığı hallerde geçersiz olacak.
  • Gazetecilik mesleğini zedeleyecek, mesleğin saygınlığına zarar getirecek yöntem ve tutumlardan sakınılacak.
  • Şiddeti, zorbalığı, uyuşturucu bağımlığını özendirici yayınlardan kaçınılacak.
  • Yanlış yayınlardan doğan cevap ve tekzip haklarına daima saygı duyulacak.

Kısacası Haber Değer, kaliteli ve ahlaki yayın anlayışıyla bölge basınına değer katacak!

Evrensel basın meslek ilkeleri için bakınız: Hukuk Ansiklopedisi

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER