Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Koronavirüs aşısı işe yarıyor mu? Rusya sonunda verileri paylaştı!

Rusya’nın ‘tartışmalı’ koronivirüs aşısına dair ilk veriler sonunda paylaşıldı. Saygın tıp dergisi Lancet’ta yayınlanan bir makalede, faz 2 ve 3 sonuçlarına göre aşının antikor üretimi sağladığı ve ciddi yan etkilerinin bulunmadığı açıklandı.

Rusya’nın  ‘tartışmalı’ koronivirüs

Geçtiğimiz Ağustos ayında Rus lider Vladimir Putin tarafından dünyaya duyurulan Sputnik V adlı koronavirüs aşısına karşı Batı’nın eleştirel tutumu devam ederken, bugün Rusya cephesinde dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

BÜTÜN KATILIMCILAR ANTİKOR GELİŞTİRDİ, CİDDİ YAN ETKİLER GÖRÜLMEDİ

Saygın tıp dergisi Lancet’ta adeta eleştirilere cevap niteliğinde yayınlanan bir makalede, Haziran ve Temmuz aylarında yapılan ilk iki faz deneylerde her birinde 38 olmak üzere toplam 76 katılımcının yer aldığı, bütün katılımcıların antikor geliştirdiği ve ciddi bir yan etkisinin görülmediği yazıldı.

Ayrıca makalede uzun dönem güvenlik ve etkinlik sağlanması için geniş, uzun dönemli placebo karşılaştırmalı deneylerin ve daha fazla incelemenin gerekli olduğu belirtildi.

“BATININ AŞILARINI SORMAYA BAŞLAYACAĞIZ”

Diken’de yer alan habere göre, aşıyı finanse eden kuruluş Rus Ulusal Varlık Fonu RDIF’nin başındaki isim Kirill Dmitriev şunları söyledi: “Bu yayınla Batı’nın çok açık bir şekilde Rus aşısını karalamak amacıyla üç haftadır azimle sorduğu bütün sorulara cevap vermiş oluyoruz. Aşı bütün şartları sağlıyor. Şimdi biz Batı’nın aşıları hakkında sorular sormaya başlayacağız.”

Moskova Gamaleya Enstitüsü’nde geliştirilen aşı, 1957’deki Sovyetler Birliği’nin dünyanın ilk yapay uydusuna gönderme yaparak Sputnik V ismini almıştı.