Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Nuri Guliyev’den flaş sözler: 60 yaşının üzerindeki insanların cesetleri var

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev, Ermenistan’ın şu ana kadar 3 kez seferberlik ilan ettiğini ve 60 yaşının üstündeki insanları dahi zorla cepheye gönderdiğini söyledi.

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev’den, Ermenistan işgali altındaki Karabağ‘da 27 Eylül 2020 tarihinde yeniden alevlenen ve hala etkisini sürdüren gerilime dair dikkat çeken açıklamalar geldi.

Haber Değer‘de Ali Parim‘e konuşan Guliyev, Azerbaycan‘ın şu ana kadar sadece 1 kez kısmi seferberlik ilan etmesine karşın Ermenistan‘ın 3 kez seferberlik ilan etmek zorunda kaldığını söyledi.

Ermenistan‘ın 55 yaşının altındakilere ülke dışına çıkmayı yasaklandığını hatta 60 yaşının üstündekileri dahi cepheye göndermek zorunda kaldığını ifade eden Guliyev,Şu anda elimizde olan bilgiler var. 60 yaşının üzerindeki insanların cesetleri var. 60 yaşının üzerindeki bir adamın savaş alanında yapabileceği ne olabilir ki” dedi.

Ermenistan‘ın Karabağ‘da yaklaşık 30 yıldır katliam yaptığını belirten Guliyev,Azerbaycan Türklerini oradan çıkardılar. Özellikle Hocalı’da bir soykırım yaptılar. O zaman mecburen ‘döneceğiz arzusuyla’ çıktık o topraklardan. Bugüne kadar uluslararası hukuka dayanarak kendimizi savunma adına bütün sivil yolları denedik. Konuşmayı, anlaşmayı denedik ama hep zaman kazanmak adına meseleyi uzattılar” ifadelerine yer verdi.

İki yıl önce Nikol Paşinyan‘ın iktidara gelmesiyle birlikte Ermenistan‘ın daha da saldırganlaştığına vurgu yapan Nuri Guliyev, Paşinyan‘ın ‘Karabağ Ermenistan’dır nokta’  demesinin ve Şuşa’da kimsenin tanımadığı bir devletin Cumhurbaşkanlığı seçimi sonucunun kutlanmasının, artık Azerbaycan‘ın sabrını taşırdığını söyledi.

“SİVİLLERE AÇIK AÇIK SALDIRIYORLAR”

Ermenistan‘ın 27 Eylül’de tekrar sivil bölgelere saldırmasıyla birlikte Azerbaycan‘ın da karşılık vermeye başladığını ifade eden Guliyev, “Topraklarımızın ciddi bir kısmını şu anda işgalden kurtarmış durumdayız.” dedi.  Guliyev, ardından Moskova‘da bir ateşkes imzalandığına ancak Ermenistan‘ın ateşkese uymayıp açık açık sivilleri bombalamaya devam ettiğine dikkat çekerek şunları söyledi;

Moskova’da bir anlaşmaya varıldı. Fakat Ermeni tarafı bizi yalvararak davet ettikleri anlaşmaya kendileri uymadılar. Şehirlerimize, köylerimize saldırdılar. En son uluslararası hukukla yasaklanmış silahlarla saldırdılar. Gence’de büyük bir binayı bombaladılar. 10 sivil insanımızı öldürdüler. Onlarca insanımızı yaraladılar. O saldırı noktasında tek bir tane askeri alanımız yoktu. Paşinyan’ın danışmanı Rus kanalına katılmıştı. Orada ‘bizim amacımız sivillere saldırıp onları panikletelim’ demişti. Rus kanalı programı hemen orada kesti. Yani bunlar ‘sivillere açık açık saldıracağız’ diyorlar. Saldırıyorlar. Maalesef dünyanın birkaç ülkesi buna sessiz kalıyor.”

“BİZİM BİZDEN BAŞKA KİMSEMİZ YOK”

Nuri Guliyey aynı zamanda manevi desteklerinden dolayı Azerbaycan‘ın Türkiye ve Pakistan‘a minnettar olduğunu kaydetti. “Şükürler olsun bizim yanımızda duran değerli dostlarımız var. Özellikle Türkiye ve Pakistan gibi güçlü devletler bize destek veriyorlar” diyen Guliyev, sözlerine şöyle devam etti;

“Manevi desteğinden dolayı hem Türkiye Cumhurbaşkanına ve halkına hem de Pakistan Başbakanına ve halkına minnettarız. Bizim bizden başka kimsemiz yok. Kim hangi safta yer alırsa alsın biz bir arada olduğumuz müddetçe kimse ama kimse bize yerimizi gösteremez. Çünkü biz en doğrusunu biliyoruz.”

“CAMİLERİMİZDE DOMUZ BESLEMİŞLER”

Ermenistan‘ın işgal ettiği topraklarda Azerbaycan‘ın kültürüne, mezarlıklarına, tarihi binalarına ve dini mabetlerine saygı göstermediğinin altını çizen Nuri Guliyev, “Tarihte halklarımız, insanlarımız, devletlerimiz, nerede olursa olsun kimsenin diline, dinine, ırkına, kültürüne dokunmamış. Şimdi ne görüyoruz; işgalden kurtardığımız köylerimizde, kasabalarımızda kültürümüzü, mezarlıklarımızı, tarihi binalarımızı mahvetmişler. Camilerimizde Müslümanlığa hakaret olan domuz beslemişler, inek beslemişler. O yüzden bizim birlik beraberliğe her zaman ihtiyacımız var. Şükürler olsun ki bugün Cumhurbaşkanlarımızdan vatandaşlarımıza kadar sıkı bir birlik beraberlik içerisindeyiz.” dedi.

“ÇOK DUYGUSAL ANLAR YAŞIYORUZ BURADA”

Öte yandan Nuri Guliyev, özellikle Kars, Ardahan, Iğdır ve Erzurum illerinden Azerbaycan’a ciddi destek geldiğini söyledi. Guliyev, “Hemen hemen her 15-20 dakikada bir çeşitli gruplarla görüşüyorum. Ziyaretimize geliyor, desteklerini bildiriyorlar. Türkiye’nin hemen her ilinden özellikle Kars, Ardahan, Iğdır ve Erzurum’dan yüzlerce insan bizi arıyor.  Hatta yaşlı olanlar bile var aralarında. ‘Ne yapabilirim. Beni de oraya gönder’ diyorlar. Israr ediyorlar. ‘Vatanım için savaşmak istiyorum’ diyorlar. Bu tutum bize daha da güç veriyor. Çünkü bu insanlar yürekleriyle, bilekleriyle yanımızdalar. Büyük ekseriyeti de maddi yardımlar yapmayı talep ediyor. ‘Gücümüz neye yeterse size maddi olarak da destek olalım’ diyorlar. Hatta dün büyükelçimize birisi alyansını gönderdi. Yani bu bölgenin insanları tamamen yanımızdalar. Ben özellikle bu bölgenin halkından çok memnunum. Çok duygusal anlar yaşıyoruz burada. Bu kadar dostumuzun yanımızda olması bize güç veriyor. Şükürler olsun cephede de düşmanlarımızı yeniyoruz. İnşallah çok kısa bir zamanda da Cumhurbaşkanlarımız zaferimizi ilan ederler. Topraklarımız geri gelir. Onlar da kendileri düşünsün bundan sonra nerede nasıl yaşayacaklarını. Çünkü bundan sonra onlar 100 sene kendilerine gelemezler” ifadelerine yer verdi.

Nuri Guliyev, ardından şunları kaydetti;

“23 ÖNCE ONLARA BİR TEKLİFİMİZ VARDI”

“Akıllı olsaydılar. 23 sene önce onlara bir teklifimiz vardı. O zaman ki rahmetli Cumhurbaşkanımız, Ulu Önderimiz Haydar Aliyev onlara dedi ki, ‘bitirin işgali, ilişkiler kuralım. Anlaşalım. Ekonomik olarak gelişelim, siz de gelişin. Siz de bizden bir pay alın.’ Ama adamlar kabul etmediler. İyi ki de kabul etmemişler. Çünkü kabul etseydiler şimdi güçlenebilir tekrar saldırma durumuna gelebilirdiler. Ama bizim o zamanki ve şimdiki Cumhurbaşkanlarımız bu süreci doğru kullandılar, doğru değerlendirdiler. Devletimizi, ordumuzu, ekonomimizi, tarımımızı, sanayimizi, eğitimimizi, sağlık sektörümüzü iyice güçlendirdiler. Bir alt yapı yaptılar.

“60 YAŞININ ÜZERİNDEKİ İNSANLARI CEPHEYE GÖNDERİYORLAR”

Düşünün Ermenistan’da üç kere seferberlik ilan edildi. Biz de ise bir sefer. O da kısmi seferberlik. Şu anda bizim orada gençlerimiz savaş alanına gitmek için kavga ediyorlar. Ama onlarda tam tersine. Polis otobüsle şehri dolaşıyor. Eli silah tutan erkekleri zorla otobüse bindirip savaş alanına gönderiyorlar. 55 yaşına kadar olan insanların ülke dışına çıkmasını da yasakladılar. Şu anda elimizde olan bilgiler var. 60 yaşının üzerindeki insanların cesetleri var. 60 yaşının üzerindeki bir adamın savaş alanında yapabileceği ne olabilir ki? Biz ama 35 yaşa kadar. Beni bile götürmezler 45 yaşındayım.”