Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Şamil Ayrım’dan Nahçıvan açıklaması: Bu oyunlara gelmememiz lazım

TBMM Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Şamil Ayrım, Ermenistan’ın Nahçıvan’a yönelik saldırısına ilişkin, “Nahçıvan’a bir saldırı olduğu zaman Türkiye de müdahale etme hakkına sahip. Ancak tabii ki şu aşamada oyunlara gelmememiz lazım. Ermenistan başından beri Türkiye’yi ve Azerbaycan’ı birlikte savaşın içine sokmayı düşünüyor” dedi. 

TBMM Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk

Ermenistan‘ın Azerbaycan‘ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti‘ndeki Ordubad iline roketli saldırı düzenlemesi, Moskova ve Kars Anlaşmaları gereğince, saldırının bölgedeki garantör devlet Türkiye‘ye de yapılmış olduğu konusunu gündeme getirdi.

Türkiye‘nin saldırıya nasıl tepki vereceği merakla beklenirken, TBMM Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım‘dan dikkat çeken açıklamalar geldi.

Haber Değer‘de Ali Parim‘e konuşan Şamil Ayrım, Ermenistan‘ın bu tür eylemlerle Türkiye‘yi de savaşa sokmaya çalıştığına dikkat çekti.

Ayrım, “Bu Ermenistan’ın yaklaşık 3-4 aydan beri ilk hadisesi değil. Özellikle sivilleri hedef alan hadiselerini bir kez daha kınıyoruz. Bir an evvel Ermenistan’ın sivillere yönelik hareketini durdurması lazım. Nahçıvan çok kritik bir bölge. 13 Ekim 1921 Moskova ve Kars Anlaşmalarına göre biz Nahçıvan’da garantör devletiz. Nahçıvan’a bir saldırı olduğu zaman Türkiye de müdahale etme hakkına sahip. Ancak tabii ki şu aşamada oyunlara gelmememiz lazım. Zaten ordumuzu yönetenler bunu gayet iyi götürüyorlar. Ermenistan başından beri Türkiye’yi ve Azerbaycan’ı birlikte savaşın içine sokmayı düşünüyor” dedi.

ERMENİSTAN KOLEKTİF GÜVENLİK ANTLAŞMASI ÖRGÜTÜ’NÜ SAVAŞA MÜDAHİL ETMEYE ÇALIŞIYOR

Şamil Ayrım açıklamasında aynı zamanda şu ifadelere de yer verdi;

“En son Gence’de de sivil hedeflere saldırıda bulunmuşlardı. Azerbaycan ordusu sonradan bunun cevabını verdi. Biliyorsunuz Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü var. Bu örgütün başkanı Rusya… Belarus, Kırgızistan ve Kazakistan da bu örgütün üyesi. Yani Türkiye ve Azerbaycan‘ın Ermenistan’a saldırmasını istiyorlar ki; bu da örgütün de savaşa müdahil olması anlamına gelir. Türkiye bu oyunlara gelmez. Nahçıvan’a yapmış oldukları saldırılar yeni değil. Bundan evvel de saldırılar oldu. Ama hepsine soğuk kanlı bir şekilde karşılık verildi. Yaklaşık 18 gündür devam eden bir savaş var. Bu olaylar Ermenistan’ın iyice sıkıştığını gösteriyor.

AZERBAYCAN ORDUSU TEMİZLİK YAPARAK İLERLİYOR

Gelen haberler Dağlık Karabağ’da sivillerin tamamen boşaltıldığı ve Ermenilerin 30 yıl içinde orayı tamamen kale karakollarla ve mayınlarla donattığı şeklinde. Bugün eğer sahadaki ilerleme hızlı olmuyorsa can kaybı olmaması için… Azerbaycan ordusu temizlik yaparak ilerliyor. Nahçıvan’daki bu hareketin yansımalarını önümüzdeki saatlerde göreceğiz. Türkiye Silahlı Kuvvetleri soğuk kanlı olarak bekliyor. Akıllı olmamız lazım.

YILLARDIR NAHÇIVAN’DA GÖZLERİ VAR

Ermenistan çok sıkıştı. Yukarıda yapacağı bir şey yok. Onların yıllardır Nahçıvan’da gözleri var. Nahçıvan’ı kendi toprakları olarak görüyorlar. Getirip Ermenistan ile Nahçıvan arasına Ermenistan’ı bir kama gibi soktular . Dolayısıyla Nahçıvan’ın kendi toprakları olduğunu söylüyorlar. Halbuki tarihe bakarsanız birkaç tane Ermeni köyü olmasına karşın genelde orada yaşayan ahali, Türk ve Müslüman nüfusu…

AZERBAYCAN TÜRKİYE’NİN MASADA OLMASINI İSTİYOR

Zannediyorum ki ateşkes masası yeniden gündeme gelecek. Azerbaycan tarafı Türkiye’nin çok ciddi bir şekilde masada olmasını istiyor. Ve oluşturulacak barış gücü askerlerinde Türkiye’den ciddi şekilde destek istediklerini söylüyorlar. Bu önümüzdeki birkaç saati bekleyip göreceğiz. Türkiye’nin bir hareket yapacağını şu aşamada düşünmüyorum.”

TÜRKİYE-ERMENİSTAN SINIRINDA ASKERİ HAREKETLİLİK Mİ VAR?

Öte yandan Şamil Ayrım, Türkiye‘nin Kars sınırına askeri sevkiyat yaptığı yönünde çıkan haberlere de açıklama getirdi. Sınırda askeri hareketlilik olduğunu kendisinin de işittiğini dile getiren Ayrım, Kafkaslar sıcak çatışmaların olduğu bölge. Biz yıllardan beri sınırda çok ciddi askeri tatbikatlar yapıyoruz. Şu anda biz de sahada hareketliliğin olduğunu görüyoruz ama tam resmi ağızlardan da açıklanmış değil. Bu rutin işlem olarak sunuluyor. Ama eğer Nahçıvan’a saldırılar yapılıyorsa, ordumuz da tabii ki kendi sınırımızın güvenliği için gereği neyse yapar. Ancak şu anda çok temkinli bir durum var. Türkiye bölgede silahlı çatışmadan değil istikrardan yana olan bir ülke. Kimsenin toprağında gözümüz yok ama gelişmeleri de takip etmemiz lazım” dedi.

İlgili Haber:  Azerbaycan-Ermenistan geriliminde Türkiye'yi savaşa sokabilecek gelişme!
İlgili Haber:  İlk kez Atıf Özbey açıkladı: Kars sınırında askeri hareketlilik!
İlgili Haber:  Dışişleri Bakanlığı'ndan Nahçıvan açıklaması: Ermenistan sonuçlarını iyi hesap etmeli