Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Doğu Ekspresi seferleri ne zaman başlayacak? Halit Özer son gelişmeleri Haber Değer’e anlattı

Doğu Ekspresi seferlerinin yeniden başlaması adına Ankara’da görüşmeler yapan Kars Oteller ve Lokantalar Derneği (KARSOD) Turizm Birliği Başkanı Halit Özer, seferlerin çok yakın zamanda kaldığı yerden devam edeceğini müjdeledi.

Doğu Ekspresi seferlerinin yeniden

Koronavirüs tedbirleri kapsamında durdurulan Doğu Ekspresi seferlerinin, kontrollü sosyal hayata geçilmesine rağmen hala başlatılmaması, Kars ve bölge ekonomisi açısından büyük tedirginlik yarattı. Doğu Ekspresi‘nin getirdiği hareketliliğe alışan esnaf, turizmci ve vatandaşlar, seferlerin ne zaman başlayacağı sorusunun yanıtını merakla beklerken, KARSOD Başkanı Halit Özer’den sevindirici bir haber geldi.

Son günlerde Ankara‘da seferlerin yeniden başlaması adına bir dizi görüşme gerçekleştiren Halit Özer, yaşadığı süreci Haber Değer‘e değerlendirdi. Görüşmeleri neticesinde yakın zamanda seferlerin yeniden başlayacağını müjdeleyen Özer, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Son yıllarda Kars ve bölge ekonomisine oldukça faydalı olan Doğu Ekspresi seferleri bir an önce başlamalı! 

Geçtiğimiz yıllarda Kars‘a gelen turist sayısı, yıl boyu 60-70 binlerde seyrederken bu sayı, Doğu Ekspresi seferlerinin başlaması ve taleplerin artmasıyla beraber, sadece kış sezonunda (yani 4 ayda) 100 bine ulaştı. 

Elbette ki bu yoğun talebin altında yaklaşık 15-20 yıllık sağlam bir temel var. İlimiz turizmine hizmet eden birçok işletmenin, kurum ve kuruluşun yıllarca süren çalışmalarının karşılığıdır bu yoğunluk…

Örneğin KARSOD Turizm Birliği‘nin yıllara dayanan tanıtım çalışmalarının; fuar, gezi, çalıştay, toplantı vb. birçok faaliyetinin sonucudur. Aynı zamanda Valilik, Belediye, Dernekler ve bir çok işletmenin tanıtım gayretleriyle yıllara dayanan bir emektir.

***

Turizm Müdürlüğümüz, Ticaret Odamız ve Serhat Kalkınma Ajansımızın da içinde sürekli yer aldığı emekler, uğraşlar ve tanıtımlar sonrası Kars turizmi merak uyandıracak hale geldi.

Tabi ki bu çalışmalar, gayretler, yıllara dayanan uğraş ve emekler, 65. Hükümet Bakanı Kars Milletvekili Sayın Ahmet Arslan‘ın da desteğiyle taçlandı. Bakanlığı süresince gerek ilimize yatırımları ve uçak sefer sayılarını fazlalaştırması gerekse Doğu Ekspresi‘ne yönelik çalışmaları takdire şayandı.

Esnafından tutun da STK’larına kadar, İdari ve Mülki Amirliklerinden tutun da siyasilerime kadar, Kars dansçı ve müzisyenlerinden tutun da sektör çalışanlarına kadar, transfer hizmetinden tutun da rehberine kadar birçok kişi ya da kişilerin birlik ve beraberliğiyle süreç bugünlere geldi.

Ancak takdir edersiniz ki dünya genelinde etkili olan pandemi süreci, ülkemiz ile birlikte ilimiz Kars’ı da olumsuz yönde etkiledi.

Bu olumsuz süreçte tedbir gereği birçok ulaşım aracının yasaklanmasıyla birlikte, tren seferlerine de son verildi. Ancak zaman içerisinde tedbirlerin yumuşatılmasıyla uçak, otobüs, vapur, hızlı tren gibi ulaşım araçları yeniden hizmete başlarken, hijyen ve mesafe anlamında neredeyse en iyisi olan tren seferlerine bu izin verilmedi.

En azından aşamalı olarak açılması beklenen Doğu Ekspresi seferlerinin hiç başlamaması, Kars ve bölge turizminde oldukça olumsuz bir etki oluşturmuş vaziyette.

Sektöre entegre olan otel, restoran, transfer, rehber, kafe, gösteri merkezleri ve dolaylı bir sürü sektör adeta durma noktasına geldi. Hatta bir çoğu kapatıldı; 100‘lerce sektör çalışanı işsiz kaldı. 

****

İşte tam da bu süreci anlatmak adına Ankara‘da bir dizi görüşmeler gerçekleştirdik.

Kültür ve Turizm Bakanı, Bakan Yardımcısı, TCDD Genel Müdürü, Daire Başkanı, Milletvekili, Kars Milletvekillerimiz ve Bakanımız ile bizzat görüşerek, Doğu Ekspresi seferlerinin başlamamasının; bölgede ekonomik krizlere neden olduğunu ve sürecin iyi gitmediğini dile getirdik.

Gerek Bakanlarımızdan Sn. Ahmet Arslan gerek Sn. Yunus Kılıç gerekse de tüm görüşmelerimiz sonucunda; sürecin kısa sürede düzeleceği, tez zamanda seferlere tekrardan başlanacağı, Kars ve bölge turizminin hareketine kaldığı yerden devam edeceği müjdesini aldık.”