Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Geçmişten günümüze Kars’ın kadın milletvekilleri

Kars halkı, bugüne kadar (27 dönemde) kendisini temsil etmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne toplam 169 milletvekili gönderdi. Ancak bu vekillerden sadece 4 tanesi kadındı. Diğerleri hep erkekti. İşte Kars’ın kadın milletvekilleri…

Kars halkı, bugüne kadar

TEZER TAŞKIRAN (8. VE 9. DÖNEM CHP KARS MİLLETVEKİLİ)

Kars‘ın ilk kadın milletvekili 8. ve 9. dönemlerde yani 1946-1954 yılları arasında CHP listesinden meclise giren Tezer Ağaoğlu Taşkıran’dır. Kendisi hem Azerbaycan‘ın hem de Türkiye‘nin önemli düşünür ve siyaset adamlarından Ahmet Ağaoğlu‘nun kızıdır.

Tezer Taşkıran

Karabağ doğumlu Tezer Hanım, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü
mezunudur. 1931 yılında Dr. Nimet Taşkıran’la dünyaevine girmiş ve ardından yaklaşık 2 yıl Viyana‘da yaşamıştır.

1933 yılında tekrar Türkiye‘ye dönen Tezer Hanım, Ankara Kız Lisesi Müdürü, İstanbul Kız Öğretmen Okulu Müdürü ve Üniversiteli Kadınlar Derneği Başkanı olarak görev yapmıştır.

Yayımlanmış 12 kitabı olan Tezer Taşkıran, Kars’tan önce de VII. Dönem (1943‐1946) Kastamonu milletvekilliği yapmıştır.

FATMA SEVİNÇ DÜŞÜNSEL (13. DÖNEM YENİ TÜRKİYE PARTİSİ KARS MİLLETVEKİLİ)

1926’da İstanbul‘da dünyaya gelen Fatma Sevinç Düşünsel, siyasetçi kimliğinin yanı sıra bir hukukçudur. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi‘ni bitirdikten sonra uzun süre avukatlık yapmıştır.

Fatma Sevinç Düşünsel

13. dönemde (1965-1969) Kars‘tan milletvekili seçilen Düşünsel, bu görevi bittikten sonra ise 1972 yılında Ankara 21. Noteri olmuştur.

1990 yılında rahatsızlığı nedeniyle Noterlik görevinden ayrılmış, tarihler 1991’i gösterdiğinde de Ankara‘da vefat etmiştir.

MÜLKİYE BİRTANE (25. DÖNEM HDP KARS MİLLETVEKİLİ)

Mülkiye Birtane, 16 Mart 1964‘te Kars‘ın Selim ilçesine bağlı Başköy köyünde doğmuştur. Babasının adı Mustafa, annesinin adı Kudret‘tir.

Aynı zamanda öğretmen olan Birtane, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi İngilizce Bölümünü bitirmiştir.

Mülkiye Birtane

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde 5 yıl öğretim elemanı daha sonra ise Milli Eğitim Bakanlığında öğretmen olarak çalışmıştır. Eğitim-Sen‘in Diyarbakır Şubesinde yöneticilik yapmıştır. Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneğinin Kurucular Kurulunda ve Kibele Kadın Kooperatifinin kuruluşunda görev almıştır. Kadın Akademisi Başkanlığı ve Azadiya Welat gazetesinde köşe yazarlığı yapmış, aynı zamanda birçok sivil toplum kuruluşunda görev almıştır.

İyi derecede İngilizce, Kürtçe ve Zazaca ile orta düzeyde Almanca bilen Birtane, evli ve 2 çocuk annesidir.

ŞAFAK ÖZCANLİ (25. DÖNEM HDP KARS MİLLETVEKİLİ)

Şafak Özcanlı, 1 Ocak 1973‘te Kars Digor’da doğdu. Baba adı Orhan, anne adı Şadiye‘dir.

Şafak Özcanli

Lise mezunu olan Özcanlı, BDP Esenyurt, HDP Başakşehir İlçe Eş Başkanı olarak görev yapmıştır. Çok iyi düzeyde Kürtçe bilen Özanli, evli ve 3 çocuk annesidir.