Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Sezai Yazıcı: Tahmasb Tabya denetimli olarak halka açılmalıdır

Araştırmacı-Yazar Sezai Yazıcı, 29 Eylül 1855 Kars Zaferi’ne giden yolda en şiddetli çatışmaların yaşandığı ve Rusların yaklaşık 6 bin kayıp verdiği Tahmasb Tabya’nın, Askeri Yasak Bölge kapsamından çıkarılıp denetimli olarak halka açılması gerektiğini söyledi. 

Araştırmacı-Yazar Sezai Yazıcı, 29

Kars Zaferi‘nin 165‘inci yıldönümü vesilesiyle Gazeteci Volkan Karabağ‘a konuşan Araştırmacı-Yazar Sezai Yazıcı, savaşın en şiddetli yaşandığı bölgelerden olan Tahmasb Tabya‘ya dair dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Saatlerce süren şiddetli çarpışma sonucunda Rusların 6 bin 500 asker kaybettiğini belirten Sezai Yazıcı, bu kayıplardan 6 bininin Tahmasb Tabya‘da verildiğini vurguladı.

Yazıcı,şiddeti 7 saat boyunca hiç azalmadan süren çarpışma sonunda Rus ordusundan ölen 6 bin 500 kişi Kars garnizonunca gömüldü. İsmail Paşa’nın hatıratından bunun 6.000’inin Tahmasb Tabya’da öldüğünü öğreniyoruz. Bu sonuç savaşın Tahmasb çevresinde cereyan ettiğini gösteren en somut veri” ifadelerini kullandı.

“GEREK KARS HALKININ GEREKSE TÜRK TOPLUMUN ALGISI GÜÇLENDİRİLMELİDİR”

Röportajın ilerleyen bölümlerinde 1855 Kars Zaferi‘nin ve bu zaferin öneminin yeterince bilinmediğine dikkat çeken Sezai Yazıcı, zafere dair gerek Kars halkının gerekse Türk toplumunun algısının güçlendirilmesi gerektiğini aktardı. Karslıların çoğu gazi unvanından haberdardır. Ama savunmanın yapıldığı yer ve muharebelerle ilgili bilgiler sınırlıdır” diyen Yazıcı, ardından şu ifadeleri kullandı;

“Önce zaferin kazanıldığı yer hafızalara kazınmalıdır. Savaşlar cereyan ettiği noktanın adlarıyla belleklerde yer edinir. Kürekdere, Başgedikler, Yahniler, Alacadağ, Zivin Deveboynu muharebeleri ya da Kanlı Tabya baskını bu yüzden salt tarihe aşina olanların değil Anadolu coğrafyasındaki her kesimden insanının hafızasında hep canlıdır.

Ama Rusların ‘Tahmasb Tabya Cehennemi’ndeki kayıpları Kürekdere, Başgedikler ve Yahniler’deki toplam kayıplarına denk gelse de halkın indinde bu üç muhabereden herhangi birinin algısı kadar güçlü değildir. Bunun nedeni halen askeri bölge içerisinde olduğu için gezme ve yeterince incelemede bulunma imkânı olmayışındandır.”

“TAHMASB MUHABEREBESİ SALT ANADOLU’DA DEĞİL DÜNYADA EŞİ BENZERİ AZ GÖRÜLEN BİR SAVUNMADIR”

“Tahmasb Tabya yaklaşık 500 bin metrekaredir. 500 dönümlük bu alanda düşmana ateş hattındaki gücünün kabaca üçte birinden daha az bir kuvvetle direnilerek 6000 kayıp verdirilip püskürtülmesi büyük bir kahramanlık gösterisidir. Onun için Tahmasb muharebesi salt Anadolu coğrafyasında değil dünyada benzeri az görülen bir savunma olarak tarihteki yerini almıştır.”

TAHMASB TABYA HALKA AÇILDIĞINDA KARS ZAFERİ’NE İLGİ ARTACAK, GAZİLİK MADALYASI’NIN YOLU AÇILACAK

“Tıpkı 2004 yılında Dünya Miras Listesi’ne eklenme yolunu açan Ani’nin Askeri Yasak Bölge kapsamından çıkarılmasında olduğu gibi Tahmasb Tabya da halka açıldığında Kars Zaferi’ne duyulan ilgi artacak, Gazilik Madalyası’nın yolu açılacaktır.

Turizmcilerin jargonuyla söylersek bu durum yeni bir ‘destinasyon’ yaratarak Covid 19 günlerinde kayba uğrayan Kars ekonomisine de görece bir katkı sağlayabilir.

Tahmasb Tabya askeri bölge içerisinde bulunan tabyaların başlangıcında ve diğerlerinden tamamen bağımsız olarak ulaşılabilecek bir noktadadır. Bu bakımdan denetim altında halka açılması diğer tabyaların güvenliğini olumsuz yönde etkilemeyecektir.” 

Röportajın tamamına ulaşmak buraya için tıklayın; 

İlgili Haber:  Sezai Yazıcı Volkan Karabağ'a konuştu: 165. yıldönümünde Kars Zaferi