Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Şamil Ayrım Azerbaycan tezkeresi öncesi Haber Değer’e konuştu: Azerbaycan’ın bu savaşı kazanması coğrafyaya yeni bir dinamik katacak

Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, Azerbaycan tezkeresine ilişkin, “hem Azerbaycan ile aramızda anlaşma var hem de uluslararası anlaşmalara dayanarak bölgeye asker gönderiyoruz” dedi. Ayrım aynı zamanda Azerbaycan’ın bu savaşı kazanmasının coğrafyaya yeni bir dinamik katacağını belirterek, İranlı yöneticilerin de bir takım düzenlemeler yapmazlarsa Farsların, Türkleri ve Kürtleri tutamayacağını söyledi.

Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk

Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, Azerbaycan‘a asker gönderilmesine yönelik tezkereye ilişkin TBMM Genel Kurulu’nda yapacağı konuşma öncesinde, Haber Değer‘de Atıf Özbey ile Ali Parim‘e dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Türkiye için en önemli hususun Azerbaycan‘ın toprak bütünlüğü olduğunu vurgulayan Şamil Ayrım, kardeş ülkeye 16 Ağustos 2010 tarihinde imzalanan ‘Türkiye Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Arasında Stratejik Ortaklık ve Karşılıklı Yardım Anlaşması’ uyarınca asker gönderileceğini aktardı. Ayrım aynı zamanda asker gönderme kararının, Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi gibi uluslararası kuruluşların almış olduğu kararlara uygun olduğunu da hatırlattı.

“ANLAŞMANIN DETAYLARINI BİZZAT CUMHURBAŞKANI TESPİT EDECEK”

“Hem Azerbaycan ile aramızda anlaşma var hem de bu uluslararası anlaşmalara dayanarak bölgeye asker gönderiyoruz” diyen Şamil Ayrım, ardından “bu tezkerede en önemli noktalardan bir tanesi; Azerbaycan’ın işgal edilmiş topraklarda göstereceği bir yerde merkezin kurulması. Aynı zamanda sivil birtakım görevlilerin de gönderilme durumu var. Anlaşmanın detaylarını Cumhurbaşkanı’nın bizzat kendisi tespit edecek. Zamanı, süresi, asker sayısı, hudutu gibi konular tamamen Cumhurbaşkanımızın belirleyeceği doğrultuda olacak. Tabi bu teskere Anayasanın 92. maddesine göre meclise getiriliyor. Bu madde yurt dışına asker gönderme şartlarını belirleyen bir madde. Ona dayanarak biz asker gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yaşanan süreci çok önemsediğinin altını çizen Şamil Ayrım, Azerbaycan‘ın sahada elde ettiği başarısını masada da göstermesi için elinin kuvvetli olması gerektiğine vurgu yaptı.

Öte yandan Türkiye‘nin sahada sadece gözlem noktasında olacağını belirten Ayrım, Türkiye‘nin bulunacağı merkezin, ihlalin ve sivillere yönelik bir saldırının olup olmadığını, suç işlenip işlenmediğini gözetleyeceğini aktardı. Şamil Ayrım ardından Türkiye için Nahçıvan koridorunun çok önemli olduğunu hatırlattı.

Şamil Ayrım’ın açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar şöyle;

“AZERBAYCAN’IN BU SAVAŞI KAZANMASI COĞRAFYAYA YENİ BİR DİNAMİK KATACAK”

“Buradaki en önemli  konulardan bir tanesi de İran’ın pozisyonu. Görüldüğü üzere bu savaşta Şii-Sünni meselesi yok. Burada mazlum ve haklı olan bir devletin sınırları işgal edilmiş. Türkiye oraya yardıma gidiyor ama tabi Müslümanlık da önemli bir etki. Şimdi İran ile ilgili konuşurken temkinli konuşmak lazım. Çünkü İran bizim komşumuz. Müslüman bir ülke. Ne olursa olsun yüz yıllardan beri bizim komşumuz. İran’da da yönetimlerin bir takım düzenlemeler yapması gerekir. Aksi takdirde İran’daki hem Türk unsurları hem de Kürt unsurları tutamaz Farslar. Çünkü Azerbaycan’ın bu savaşı kazanması o coğrafyaya yeni bir dinamik katacak. Niye? Şimdi bakın orada Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan, hepsi bağımsız devlet.  Bayrakları dalgalanıyor. Ama bana göre gerçekten bağımsız değiller. Rusya’nın etkisi altındalar. Azerbaycan’da da Rusya’nın etkisi vardı. Ama Azerbaycan yaklaşık 1 buçuk senedir bu kadroları temizleyip yeni kadrolar getiriyor. Azerbaycan’da bağımsızlıktan sonra aşağı yukarı 125 bin genç Türkiye’de okudu. Bu önemli bir şey. 8-10 bin genç yurt dışındaki en iyi üniversitelere gönderildi. Şimdi ilk gelenlerin yaş ortalaması 38-40-42. Bunlar devlet kadrolarında yer alıyorlar. Dolayısıyla Türkiye ile Azerbaycan arasında büyük bir köprü oluyor.”

“RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÖYLE BİR DİK DURUŞ SERGİLEDİ Kİ…”

“Şimdi burada Recep Tayyip Erdoğan faktörünü de göz ardı etmemek lazım. Öyle bir dik duruş sergiledi ki yani kimsenin aklından geçmezdi böyle bir duruş sergileyeceği. Hiçbir devlet hiçbir devlete böyle bir destek veremez. Diyoruz ki ‘biz her türlü şartlarda, her türlü koşulda Azerbaycan’ın sonuna kadar yanındayız.’ Bunu Cumhurbaşkanı söylüyor, Dışişleri Bakanı söylüyor, Milli Savunma Bakanı söylüyor.”

AZERBAYCAN-ERMENİSTAN SAVAŞINDA RUSYA NEDEN TARAFSIZ KALDI?

“Bana göre en önemli nedenlerden birincisi Ermenistan diye bir devletin olmaması. Ermenistan kukla bir devlet. Ermenistan’ın bugün sınırlarını bekleyen askerler hep Rus askerleri. Güvenliğini hep Ruslara teslim etmiş. Ermenistan’daki güçlü iş adamları hep Rus iş adamları. Diğer taraftan bakıyorsunuz Ermenistan’da çok ciddi bir Rus üssü var. 5 bin askerin olduğu. İkinci bir neden ise Paşinyan faktörü. Biliyorsunuz Paşinyan sokaktaki bir insandı. Bir baktık ki sokak hareketleri, seçimler oldu, başbakan oldu. Geldiğinde ilk olarak kendisinden önce Devlet Başkalığı yapan Koçaryan ve Sarkisyan‘ı, Rusya yanlısı olan iki tane güçlü lideri hapse attırdı. Ardından oradaki ciddi Rus iş adamlarına baskı yaptı. Tabi bunları Putin bir tarafa yazdı.”

“PAŞİNYAN PSİKOLOJİK OLARAK DENGESİ BOZUK BİR İNSAN”

“Bir de Paşinyan, psikolojik olarak dengesi bozuk bir insan. Pandemi döneminde tehlikeli bir şey yaptı. Sözde Karabağ Cumhuriyeti denilen devletin Cumhurbaşkanlığı seçimini yaptı. Sonra da Şuşa’da ‘ben burayı ileride başkent yapacağım diye’ orada yemin ettirdi. Geçmişte de bundan 2-3 sene evvel Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda sürekli bu sözde Cumhuriyet’in dünya tarafından tanınması için çok ciddi bir propaganda yaptı.

İlgili Haber:  Şamil Ayrım'dan Nahçıvan açıklaması: Bu oyunlara gelmememiz lazım