Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Ali Babacan Kars’ta: Belediyeye kayyum atanmasına sert tepki

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin 1. Olağan Kars İl kongresine katıldı.

Demokrasi ve Atılım (DEVA)

Halk Eğitim Merkezi‘nin konferans salonuna gerçekleştirilen kongrede konuşma yapan Ali Babacan, sözlerine “Türküyle, Azerisiyle, Kürtüyle, Terekemesiyle, Yerlisiyle, din, mezhep, köken farkı demeden her bir canı bağrına basan, geçmişinde Sarıkamış’ın hüznünü yaşayıp, her yeni gün yurdumuza doğan güneşi karşılayan şehrimizde, Kars‘ta olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” diyerek başladı.

KARS BELEDİYESİ’NE KAYYUM ATANMASINA TEPKİ

Konuşmasının devamında geçtiğimiz Eylül ayında Kobani olayları soruşturması kapsamında tutuklanan Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’in yerine kayyum atanmasını eleştiren Babacan, Karslı dostlarım; yargının nasıl sopa olarak kullanıldığını biliyorsunuz. Kars‘ın seçilmiş belediye başkanını, daha evvel tutuklandığı, hatta tutukluluğa Anayasa Mahkemesi tarafından hak ihlali kararı verildiği bir dosyadan yeniden tutukladılar. Bakın iş, Anayasa Mahkemesi‘ne gidiyor. Anayasa Mahkemesi ‘hak ihlali vardır burada’ diyor. Tekrar Anayasa Mahkemesi‘nin bu kararına rağmen o dosyadan tutuklanıyor. Sadece bu olaya baktığımızda bile ortada bir hukuk devletinden bahsetmek söz konusu mu? Hukuk devletinden, hukuk güvenliğinden bahsedilebilir mi? Seçilmiş belediye başkanını aldılar, tutukladılar. Yerine de atama usulüyle bir görevlendirme yaptılar.” ifadelerini kullandı.

“SEÇİMLER NEREDEYSE ANLAMSIZ HALE GELDİ”

Ali Babacan ardından sözlerini şöyle sürdürdü;

“Demokrasi ayaklar altında. Halkın iradesi, seçme ve seçilme hakkı artık neredeyse yok sayılıyor. Seçimler neredeyse anlamsız hale getirildi. Süreçteki hukuksuzluğu bir an için bir kenara koyalım. Sadece izlenen yönteme bakacak olsak da orada da başka bir hukuksuzluk var. Diyelim ki zorunlu ve hukuka uygun bir sebeple belediye başkanı işten el çektirildi. Bu durumda Belediye Meclisi’nin kendi içinden seçim yaparak yeni bir başkan belirlemesi gerekiyor. Yani yeni başkanın, seçilmişler içinden seçilmesi gerekiyor. Çünkü o Meclis Üyeleri‘nin arkasında bir halk iradesi var. Seçimden geçmişler. Halkın seçimiyle o göreve gelmişler.”

“ŞİDDETİ YÖNTEM OLARAK SEÇEN, ÖLÜMDEN BESLENEN TERÖR ÖRGÜTLERİNE DE SONUNA KADAR KARŞIYIZ”

Kayyum politikasının, iktidarın seçimle kazanamadığı yerlerde belediyeleri ele geçirmesinin bir aracı haline getirildiğini ifade eden Ali Babacan, konuşmasının devamında terör örgütlerine de sert tepki gösterdi.

Babacan, “değerli arkadaşlarım özellikle vurgulamak isterim ki biz şiddeti yöntem olarak seçen, ölümden beslenen terör örgütüne de sonuna kadar karşıyız. Bununla da mücadele edeceğiz. Biz hukuka aykırı bir şekilde siyaset yollarını kapatan herkese karşıyız. Biz demokratik siyaset için hazırız. Biz hukuku ayağa kaldırmak için, tarafsız ve bağımsız yargıyı tesis etmek için buradayız.” dedi.

Ali Babacan yaptığı konuşmada, Kars‘ın tarım ve hayvancılıkta, turizmde ve kentleşmede karşı karşıya kaldığı sorunlara da geniş yer vererek şunları kaydetti;

“KARSLI VATANDAŞLARIMIZ HİÇ HAK ETMEDİĞİ ŞEYLER YAŞIYORLAR”

“Eşine şu anda Türkiye‘de çok az rastlanan hatta dünyada az rastlanan bir güzelliğe ve zengin bir tarihe sahip olan Kars ilimizin de sorunlarını görüyoruz, duyuyoruz, izliyoruz. Karslı vatandaşlarımız hiç hak etmediği şeyler yaşıyorlar. Kars halkının sadece sandık iradesinin yok sayıldığı yetmezmiş gibi şehrin pek çok sorunu da artık çözülemiyor. Kars çok önemli bir hayvancılık şehrimiz. Arıcılık, büyük baş, küçük baş ve kanatlı hayvan varlığı açısından da son derece zengin bir şehrimiz. Karslı çiftçi kardeşlerimiz marka üretiyor. Kars balı, Kars kaşarı, Kars gravyeri, Kars kazı, Kağızman uzun elması, bunların hepsi Kars‘ın markaları… Ama bu ürettikleri değerli ürünleri üreticilerimiz geçim sıkıntısıyla, yoksullukla üretiyorlar. Bu güzel ürünleri üretmenin karşılığını alamıyorlar.”

“ARTAN MALİYETLERLE ARTMAYAN SATIŞ FİYATI ARASINDA ÜRETİCİMİZ SIKIŞMIŞ DURUMDA”

“Çünkü bugünkü hükümet enflasyonu çiftçi kardeşlerimizin sırtına yüklemiş durumda. Ve sanki enflasyonun sorumlusu kendileri değilmiş gibi bunu yapıyorlar maalesef. Enflasyonu nasıl çiftçimizin sırtına yüklüyorlar? Her türlü üretim maliyeti şu anda artıyor. Çoğu da dövize bağlı artıyor. Döviz kuru ne kadar arttıysa mazot artıyor, gübre artıyor, ilaç artıyor. Hele hele yem. Yeme gelen zammı biliyorsunuz. Yüzde 65’e varan zamlar var. Ama üreticimizin satış fiyatı döviz kadar artamıyor. Çünkü vatandaşlarımızın alım gücü o kadar artamıyor. İşte artan maliyetlerle artmayan satış fiyatı arasında bizim üreticilerimiz sıkışmış durumda. Mesela süt fiyatı sabit tutuluyor. Destek priminin sözünü veriyorlar ama ne zaman ödeneceği belirsiz. Ve teşvikleri de tutuyorlar. Seçim takvimine göre teşvik. Üreticimizin emeği heba ediliyor. Enflasyonun faturası maalesef fedakar çiftçimize ödetiliyor.”

“BEDELİNİ KARS’IN FEDAKAR ÇİFTÇİSİ ÖDEMEMELİ”

“Hayvancılık sektörünün en büyük girdi kalemi olan yem fiyatlarında son bir yılda yaşan artış tam yüzde 65. Süt fiyatı aynı. İşte bu aradaki farkın bedelini çiftçimiz ödüyor. Biz buna son vereceğiz. Yanlış para politikalarının, yakın akraba, damadın iş başına getirilip partili cumhurbaşkanıyla beraber bütün ekonomi yönetiminin yaptığı yanlışların bedelini Kars‘ın fedakar çiftçisi ödememeli. DEVA Partisi olarak biz tarımın ve hayvancılığın gelişmesinin en önemli önceliklerimizden birisi olduğunu ortaya koyuyoruz. Bu amaçlar Kars’ı modern üretim teknikleriyle geliştireceğiz.”

“KARS’IN ÇALIŞKAN ÜRETİCİLERİNİN OLUŞTURDUĞU TÜM MARKALARI, HAK ETTİĞİ SEVİYEYE TAŞIYACAĞIZ”

“Karslı aracımızın, kaz yetiştiren çiftçilerimizin yanında duracağız. Hayvan yetiştiricileri sahipsiz ve desteksiz kalmayacak. Örgütlü üretim, sözleşmeli üretim, kayıt tutma, izleme v sigorta gibi araçlarla hayvancılıkla uğraşan ancak mali gücü yeterli olmayan ailelere de doğrudan destek ve ucuz kredi imkanları sağlayacağız. Hayvan yetiştiriciliğinde aile işletmelerinin kaliteli üretim yapmaları için teknoloji kullanımlarına destek vereceğiz. Hayvancılık politikalarını kayıtlılığı arttırarak, doğru veri ve projeksiyonlara dayalı olarak oluşturacağız. Kars için hayvancılık desteklerini bu coğrafyaya uygun hayvan türlerinin geliştirilmesini sağlayacak şekilde uygulayacağız. Kars‘ın yayla potansiyelinin de en üst düzeyde kullanılması için gereken ne varsa yapacağız. Yaylaların sınırlarını belirleyerek gerekli etüt çalışmalarını yapacağız ve gelişme planlarını hazırlayarak, ulaşım, elektrik, barınma gibi altyapı güvenlik ihtiyaçlarını da karşılayacağız. Biz Kars‘ın çalışkan üreticilerinin oluşturduğu tüm bu markaları hak ettiği seviyeye taşıyacağız.”

“KARS BÜYÜK HEDEFLERİ HAK EDİYOR”

“Kars‘ın sanayisi büyük ölçüde Kars‘ta üretilen tarım ve hayvancılık ürünlerine dayanıyor. Tarım ve hayvancılığa dayalı organize sanayi yatırımlarının gelişmesi çok önemli. Kars‘ta gıda sanayinin gelişmesi ve üretilen ürünlerin sadece başka illere değil, buradan başka ülkelere de ihraç edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Edirne‘den Kars‘a ulaşan demiryolunun modernize edildiğini düşünün. Kars‘ın ilçelerinin de demiryolu bağlantılarıyla birbirlerine bağlandığını düşünün. Havalimanının tam kapasiteyle çalıştığını ve tüm bu ulaşım ağıyla Kars‘ın ürettiği ürünlerin Doğu’ya, Batı’ya, Kuzey’e Güney’e, sınır ötesine taşındığını bir düşünün. Karslı üreticimizin ürünlerini Türkiye’nin dört bir yanına kolaylıkla gönderebilecek, ürünlerini tüm dünyaya rahatlıkla ihraç edebilecek bir ortamı  oluşturmak için yola çıktık. Kars büyük hedefleri hak ediyor. Kars‘ın zenginlikleri ve üretkenliği, yeni bir vizyonu, yeni amaç ve hedefleri, yepyeni bir yönetim anlayışını hak ediyor.”

“KARS BUNU KENDİSİ BAŞARDI”

“Kars‘ın merkezine şöyle bir baktığımızda ne yazık ki hızlı ve çarpık bir kentleşme olduğunu görüyoruz. Bir yandan gayet güzel tarihi eserler ama hemen yanında çarpık bir yapılaşma. Kentin alt yapı sorununun birikmesi, yemyeşil Kars‘ın tahrip edilmesi, tarihsel dokunu zedelenmesi de tabi ki bizleri çok üzüyor. Kars‘ın afete dayanıklı ve tarihsel dokusuna uygun bir şekilde dönüştürülmesi gerektiğine inanıyoruz. Kentin alt yapısını güçlendirecek adımları da atmak istiyoruz. Kars Türkiye‘nin en önemli turizm merkezlerinden birisi artık. Nobel ödüllü değerli edebiyatçımıza (Orhan Pamuk) ilham kaynağı olmuş bir şehir aynı zamanda. Kars‘a gelmenin en güzel yollarından bir tanesi de Doğu Ekspresi. Biliyorsunuz bir kaç senedir gençlerimizin en gözde seyahatlerinden birisi oldu Doğu Ekspresi‘yle Kars‘a gelmek. Çünkü Kars, gelenleri yazın ayrı büyülüyor, kışın ayrı. Kars turizmde neredeyse hiçbir tanıtım faaliyeti olmadan, destek almadan son yıllarda da marka haline geldi. Aynı tarım ve hayvancılık ürünlerinde olduğu gibi turizmde de marka oldu ve Kars bunu kendisi başardı.

“KARS’IN TARİHİ MİMARİSİNİ, DOĞAL GÜZELLİKLERİNİ GÖRÜP DE BÜYÜLENMEMEK MÜMKÜN DEĞİL”

“Sarıkamış dünyada eşine az rastlanan kristal kar kalitesiyle harika bir kayak merkezi. Ani Antik Kenti tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, farklı kültürlerin izlerini taşıyan çok özel bir yer. Kars‘ın şu tarihi mimarisini, doğal güzelliklerini görüp de büyülenmemek mümkün değil. Kışın ağır ağır yağan karın altında Kazım Karabekir caddesinde yürüyen, tarihi mimarinin en güzel örnekleri olan binaları, Fethiye Camii‘ni gören Kars Kalesi‘ne çıkıp bembeyaz bir örtüyle kaplanmış Kars‘ı, ovaları, dağları seyretmiş birisi bu gördüklerini bir daha aklında asla çıkaramaz.”

“KARS’IN DEVA’SI HAZIR”

“Yakın tarihimizin en hüzün verici kayıplarını, Sarıkamış şehitlerini anmak için, yazın göz alabildiğine yeşil yaylalara çıkmak, Çıldır Gölü’nün etrafındaki olağanüstü doğayı görmek için, kışın donmuş Çıldır Gölü üzerinde yürümek, cirit atmak için, Kars‘ın mutfağını tatmak için Kars‘a gelinir.” 

Biz DEVA Partisi olarak Kars‘ın bu güçlü potansiyelinin bilincindeyiz. Kış turizmini, kültür turizmini, inanç turizmini, alternatif her türlü turizmi destekleyeceğiz. Daha hızlı ulaşıma, daha moderne demir ve karayollarına ihtiyaç olduğunu gayet iyi biliyoruz. Doğu Ekspresi‘nin de hizmet kalitesinin olanaklarının da arttırılarak Kars turizminin önemli bir parçası olarak korunması gerektiğini düşünüyoruz. Biz Kars için hazırız. Kars‘ın DEVA‘sı hazır. Kars da hazır çok şükür.”

Ali Babacan’ın konuşmasının tamamını buradan izleyebilirsiniz;