Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Gezici’den flaş anket: İttifak olmasa üç parti barajı geçebiliyor, DEVA Partisi’nin oyu yükseldi!

Gezici Araştırma Merkezi’nin son anketine göre, bugün seçim yapılsa sadece AK Parti, CHP ve HDP Meclis’e girebiliyor. İYİ Parti yüzde 9,6, MHP yüzde 8,8 oy alırken daha önce yüzde 2’lerde gösterilen DEVA Partisi ise yüzde 6,6 oy alıyor. İşte anketteki çarpıcı veriler;

Gezici Araştırma Merkezi’nin son

Gezici Araştırma Merkezi’nin CHP için hazırladığı son ankette; bugün eğer ittifak olmadan seçim olsa Meclis’e sadece AK Parti, CHP ve HDP giriyor.

Ankete katılanların yüzde 41,6’sı erken seçim isterken, yüzde 41’i ise erken seçime gidilmemesi gerektiğini söylüyor. Yurttaşların yüzde 47,5’i AK Parti‘nin ülkeyi yönetemediğini belirtirken, yüzde 40’lık bir kesim ise doğru yönettiğini düşünüyor.

Ekonominin durumuna ilişkin ise yurttaşların yüzde 69,7’si Türkiye ekonomisinin kötü olduğunu, yüzde 21,1’i ise iyi olduğunu söylüyor.

14 ilde bin 896 katılımcı ile yüz yüze yapılan ankette verilen yanıtlar özetle şöyle:

3 PARTİ MECLİSE GİRİYOR, ALİ BABACAN’IN OYU: YÜZDA 6.6

Katılımcılar, “Bugün seçim olsa hangi partiye oy veririsiniz” yönündeki soruya kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 36,6 AK Parti, yüzde 26,2 CHP ve yüzde 10,2 ise HDP yanıtını verdi. Verilen yanıtlara göre ittifaksız halde seçimlere gidilmesi halinde yüzde 9,6 ile İYİ Parti ve yüzde 8,8 ile MHP Meclis’e giremiyor.

Ali Babacan’ın DEVA Partisi’ne oy vereceklerin oranı ise yüzde 6,6 olarak çıkıyor. Yüzde 2’lik bir kesim ise diğer partilere oy vereceğini söylüyor.

GENÇLER AK PARTİ’YE MESAFELİ

AK Parti’ye oy vereceğini söyleyen kesimin yüzde 48’i, 44 yaş üstünü oluştururken, 18-27 yaş arasında ise AK Parti sadece yüzde 13,9’luk kesimden oy alıyor. 18-27 yaş arasındaki seçmenlerden yüzde 37,4 CHP’ye oy vereceğini söylerken, onu yüzde 33,3 ile DEVA Partisi izliyor.

KILIÇDAROĞLU PARTİSİNİ GEÇTİ

AK Parti’nin ülkeyi doğru yönetip yönetmediği yönündeki soruya ise yüzde 47,5’lik kesim “Yönetemiyor”, yüzde 40 ise “Yönetiyor” yanıtını verdi.

MHP’ye oy verenlerin yüzde 41,6’sı da AK Parti’nin ülkeyi iyi yönetemediğini söylüyor. “Erdoğan’ın liderliğindeki yönetimi nasıl görüyorsunuz” yönündeki soruya ise ankete katılanların yüzde 38,5’i “başarılı”, yüzde 38,2 ise “başarısız” cevabını verdi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu başarılı bulanların oranı yüzde 28 olurken, partisinin oy oranın üzerinde kaldığı görülüyor.

“EKONOMİ KÖTÜ, YURTTAŞLAR KAYGILI”

Ankete katılanlara Türkiye ekonomisinin nasıl olduğu yönünde soru yöneltildi. Yurttaşların yüzde 69,72’si ekonominin “kötü” olduğunu söylerken, yüzde 21,1’i ise “iyi” olduğunu belirtti. AK Parti seçmeninin yüzde 42,9’u “ekonomi kötü” derken, MHP seçmeninin de yüzde 65,5’i ekonominin kötü olduğunu düşünüyor.

Öte yandan katılımcıların yüzde 46,2’si önümüzdeki 6 ayın ekonomik olarak daha kötüye gideceğini söylüyor.

“Ülkenin öncelikli sorunu nedir” sorusuna ise yurttaşların yüzde 58,6’sı ekonomi, yüzde 58 ile “pandemi” yanıtını verdiği görülüyor.

YÜZDE 61 KAYGILI

Ankete katılan yurttaşlara hayatlarından memnun olup olmadığının sorulması üzerine çoklu yanıt sistemiyle verilen cevaplarda yüzde 61’i “kaygılı”, yüzde 39,2’si “mutsuz”, yüzde 24,4’ü ise “Ne mutlu ne de mutsuz” dedi. İktidarın pandemiyi iyi yönettiğini düşünenlerin oranı yüzde 39,2 olurken, yüzde 30,9 kötü yönettiğini söyledi. Yurttaşlar pandemiye karşı alınan tedbirler içinde en çok yüzde 74,5 ile açık alanda sigara yasağına destek verdiği görüldü.

ERDOĞAN’DAN SONRA SOYLU

Ankete katılanlara AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti’de mevcut liderlerden sonra beğenilen isimler soruldu. AK Parti içerisinde Erdoğan’dan sonra en beğenilen isim yüzde 26,8 ile Süleyman Soylu oldu. Onu sırasıyla Fahrettin Koca, Ömer Çelik, Hulusi Akar, Murat Kurum, Ziya Selçuk, Mustafa Şentop, Binali Yıldırım, Fuat Oktay, Lütfi Elvan, Mevlüt Çavuşoğlu, Efkan Ala, İbrahim Kalın, Berat Albayrak, Ali İhsan Yavuz, Numan Kurtulmuş, Fahrettin Altun, Mahir Ünal, Bülent Turan, Çiğdem Karaaslan takip etti.

KILIÇDAROĞLU’NDAN SONRA İMAMOĞLU

CHP’de ise Kemal Kılıçdaroğlu’nun ardından ikinci sırada yüzde 21,9 ile Ekrem İmamoğlu yer alıyor. İmamoğlu’nu ise sırasıyla Mansur Yavaş, Muharrem İnce, Özgür Özel, Canan Kaftancıoğlu, Selin Sayek Böke izliyor.

MHP’de ise Devlet Bahçeli’den sonra beğenilen isimler arasında Semih Yalçın, Saffet Sancaklı, Olcay Kılavuz, Feti Yıldız, Ruhi Ersoy, Bülent Karataş bulunuyor.

İYİ Parti’de Meral Akşener’den sonra Yavuz Ağıralioğlu, Koray Aydın, Ümit Özdağ, Buğra Kavuncu, Metin Ergün, Erhan Usta isimleri makul bulunuyor.

YAVAŞ, İMAMOĞLU, AKŞENER İLK 3 LİDER

Ankete göre Türkiye’de lider olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sonra yüzde 14,8 oran ile Mansur Yavaş geliyor. Yavaş’ı yüzde 12,6 ile İmamoğlu, 9,7 ile Akşener, 9,4 ile Soylu, 8,6 ile Kılıçdaroğlu, 7,6 ile de Selahattin Demirtaş takip ediyor. İktidara karşı en etkili muhalefeti yapanlar oylandığında ise yüzde 16,1 oran ile Kılıçdaroğlu birinci sırada geliyor. Onu yüzde 14 ile Akşener takip ediyor.

PARLAMENTER SİSTEM İSTENİYOR

Yurttaşlara sorulan ülke “Başkanlık sistemi mi” yoksa “Parlamenter sistem mi” sorusuna yurttaşların yüzde 50,9’u “Parlamenter sistem”, yüzde 35,4’ü ise “Başkanlık sistemi” yanıtı verdi.

Kabinede değişiklik bekleyip beklemediklerinin sorulması üzerine de yüzde 55,9’luk kesim kabine değişikliği yapılması gerektiğini söyledi.  Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın görevinden istifa etmesinin sorulması üzerine ise katılımcıların yüzde 67,2’si “destekliyorum”, yüzde 14,8’i “desteklemiyorum” dedi.