Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Settar Kaya

Gün dayanışma günüdür!

Cenap Şahabettin 1918-19 yıllarında, Avrupa’ya yaptığı seyahati “Avrupa Mektupları” isimli eserinde anlatıyor.

Almanlar birbirlerine karşı hem bağımsızdırlar, hem de birbirlerini tamamlarlar. Gerçi bir Alman ötekine yol vermez, Fakat hiç bir Alman ötekinin yolunu kesmez. İki Alman arasındaki rekabet ancak bir yabancı rekabeti ezmek için bir yarışmadır. Almanlar samimilikle şuna inanmışlardır ki bir Alman’ın ekonomik kazancından bir Alman faydalanır. Bunun için Almanların birbirleri ile münasebeti, sürekli bir iyilik ve aralıksız bir fayda alışverişidir.”

Pandemi dönemini yaşıyoruz. İktidardan medet beklemek beyhude. O sadece kısıtlama saatlerini ayarlama ve uymayanlara ceza kesme tarafıyla meşgul. Esnafı tükendi!

Bu zor dönemi milletçe dayanışarak atlatmaktan başka çaremiz kalmadı.

Fırsattan istifade internet üzerinden satış yapan ve birçoğu da yabancı sermayenin elinde olan alışveriş siteleri piyasayı ele geçirdiler.

O sitelerden yaptığımız her alışveriş sadece esnafımızın değil, dolaylı olarak kendimizin de zararına olduğunu bilmeliyiz.

Hepsiburada, Yemek sepeti, Trendyol, Amazon, Alibaba vb. İnternet satış sitelerinin hiçbirisi Türk şirketi değildir.

Kendi esnafımıza destek olalım. Her esnaf aynı zamanda bir başka esnafın müşterisidir.

İşyerini kapatmak zorunda kalan bir esnaf, diğer esnaflarında işyerinin kapanması için tehdit oluşturur.

Bir lokanta aynı zamanda bir kasabın, manavın, züccaciyecinin müşterisidir. Bir giyim mağazası sahibi bir özel okulun, bir kuaförün, bir kitapçının müşterisidir. Bir uçak bilet satış acentesi bir doktorun, bir kırtasiyecinin, bir bakkalın müşterisidir.

Her işyeri yanında çalıştırdığı bir hemşehrimizin rızık kapıdır.

Demek ki Almanlar boşuna dünyanın süper gücü olmamışlar. Yerli sermayelerini yaşatmışlar. Kendi aralarında en iyisini yapmak için yarışmışlar. Birinin kazancından, bir diğer Almanın yararlanacağının şuuruna varmışlar.

Bizde alışverişlerimizi küresel sermayenin internet sitelerinden değil, şehrin esnafından, iyi ve kötü günümüzde yanımızda olanlardan, başımız dara düştüğünde imdadımıza koşacak olanlardan yapalım.

Unutmayalım biz “ben siftah yaptım, komşumdan alın” demesini bilen bir kültürden geliyoruz.

Gün dayanışma günüdür!

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER