Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Atıf Özbey

Siyaset Analizi – Karabağ’da cepheden sonra diplomaside de zafere doğru

Azerbaycan’ın 30 yıllık Karabağ mücadelesi, 44 gün süren çatışmaların ardından 10 Kasım’da tarihi bir zaferle noktalandı. Bu zafer, aynı zamanda tüm mağdur ve mazlum coğrafyaların ortak zaferi olarak tarihteki yerini aldı.

Yine Birleşmiş Milletler (BM) zemininde çıkarılan olumlu kararlar ve Fransa’nın dışında tüm dünya kamuoyunun desteğinin sağlanmış olması da bu başarıyı tescilledi.

Bu süreçte Türkiye de üzerine düşeni hakkıyla yerine getirdi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Aralık’ta Bakü‘de düzenlenen Zafer Geçidi Töreni‘ne katılarak, Türkiye ile Azerbaycan‘ın sevincinin de kederinin de bir olduğunu bir kez daha bütün dünyaya gösterdi.

***

Öte yandan İlham Aliyev, zafer gününde Kafkasya‘nın geleceği adına stratejik bir öneriyi  dile getirdi.

Aliyev, bölgede kalıcı ve istikrarlı bir barışın sağlanması için, Türkiye, Azerbaycan, Rusya, İran, Gürcistan ve (eğer Karabağ‘daki asılsız iddialarından vazgeçerse) Ermenistan‘ın yer alacağı ‘6’lı Platform’un kurulmasını talep etti.

Cumhurbaşkanımızdan da bu öneriye tam destek geldi. Hatta Ermenistan‘ın ittifaka girmesi durumunda, Türkiye‘nin 30 yıla yakındır kapalı tuttuğu Kars Doğu kapı ve Iğdır Alican kapılarının da açacağını söyledi.

Gelinen bu nokta, her anlamda tarihi bir noktadır. Büyük fırsatları doğuracağı aşikardır. Bölgemiz artık barış, istikrar ve refah adası olacaktır.

Yaşanan acılar, hatalar ve yanlışlıklardan almamız gereken dersleri alalım. Ancak bunları geride bırakıp yarınlarımıza bakmak mecburiyetindeyiz.

Birlikte olmanın yollarını ararsak, barış içerisinde kalkınırız. Aksi taktirde bölgede çatışma ve sefalet eksik olmayacaktır.

Artık bir dönüm noktasındayız. Bundan sonra to be or not to be! (Olmak ya da olmamak)

Karabağ ateşkesin imzalamasında büyük bir rol üstlenen Rusya, önümüzdeki süreçte Ermenistan‘ın aklı selimle hareket etmesinde de kilit rol olacaktır.

***

Azerbaycan beklediği desteği bu süreçte İran‘dan alamadı. İran ise İsrail’in Azerbaycan‘daki nüfuzundan oldukça rahatsız ve endişeli.

İran yönetimi, İsrail istihbarat unsurların Azerbaycan topraklarını kullanarak İran içerisinde operasyonlar düzenlediğini düşünüyor.

Nitekim İsrail’in bölgedeki geleceği ve İran‘ın tavrı da sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda diğer belirleyici faktörler olarak karşımıza çıkıyor.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER