Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

İlham Aliyev Azerbaycan’ı Türkiye’ye bağlayacak demiryolu için müjdeyi verdi!

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan, Nahçıvan ve Türkiye’yi birbirine bağlayacak lojistik hat kapsamında, önümüzdeki günlerde Horadiz kasabasından Ermenistan sınırına kadarki bölümde demiryolu inşasına başlanacağını duyurdu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev,

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile görüşmesinin ardından yapılan ortak basın toplantısında konuşan İlham Aliyev,Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye koridorunun oluşturulmasına büyük önem veriyoruz, ilk talimatlar verildi. Önümüzdeki günlerde Horadiz’den Zengilan’a, Ermenistan sınırına kadar olacak demiryolunun inşasına başlayacağız.” ifadelerini kullandı.

Demiryolunun inşasının en fazla iki yıl süreceğini belirten Aliyev, “Ancak bu süreleri beklememeyi düşünüyoruz, Horadiz’e kadar nakliyeler demiryolu üzerinden, sonra da büyük tonajlı araçlarla yapılabilir. Bu gündemimizdeki çok önemli bir konu. Umuyorum ve eminim ki ilk yükleri Azerbaycan, Ermenistan ve Nahçıvan üzerinden Türkiye’ye gönderebilir, karşı yönden de alabiliriz. Böylelikle 10 Kasım’da imzalanan ortak bildirinin önemli bir parçası olan Nahçıvan koridorunun açılışı gerçekleştirilmiş olacak” diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da demiryolu hattının Türkiye, Nahçıvan ve Azerbaycan‘ı birbirine bağlaması sebebiyle çok önemli olacağını dile getirdi.

İlham Aliyev, söz konusu ticari yolda hangi ürünlerin taşınacağına ilişkin ise bilgi vermedi. Ancak petrol ve doğal gaz ile birlikte şeker, meyve ve metal, Azerbaycan ihracatında büyük bir ağırlık oluşturuyor.

ERMENİSTAN NAHÇIVAN KORİDORUNU KABUL ETMİŞTİ

İki ülke arasında Dağlık Karabağ çatışmalarının ardından yapılan anlaşma uyarınca Ermenistan, Azerbaycan’a toprakları üzerinden Türkiye sınırındaki Nahçıvan’a güvenli bir ulaşım bağlantısı sağlamayı kabul etmişti.

Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, demiryolu projesiyle ilgili açıklamayı Kasım‘da yapmış ve Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolunun ana damarlarından Divriği-Kars hattında kapasiteyi 5 milyon tondan 20 milyon tona çıkaracağız. Azerbaycan‘daki yeni gelişmeler sonrası Nahçıvan tarafına bir demir yolu planlıyoruz, onun da etüt plan çalışmaları bitmek üzere” demişti.

Kaynak: Sputnik, BBC Türkçe