Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı: Iğdır’da o güzergahta kalan bölgeler acele kamulaştırıldı!

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin doğalgaz ihtiyacını karşılamak amacıyla hayata geçirilecek olan ‘Iğdır-Nahçıvan doğalgaz hattı projesi’ kapsamında, Iğdır sınırları içerisindeki birkaç bölge acele kamulaştırıldı. 

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin doğalgaz

Türkiye ile Azerbaycan arasında Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti‘nin doğalgaz ihtiyacını karşılamak amacıyla imzalanan mutabakat zaptının ardından önemli bir gelişme yaşandı.

Projenin hayata geçirilmesi adına Iğdır ili sınırları içerisinde kalan birkaç bölgenin acele kamulaştırılması yönünde karar alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, şu ifadeler yer aldı;

Nahçıvan Doğal Gaz Boru hattı projesinin gerçekleştirilmesi amacıyla Iğdır ili, Merkez, Karakoyunlu ve Aralık ilçeleri sınırları içerisinde yer alan ve ekli haritada gösterilen güzergaha isabet eden taşınmazlar ile söz konusu proje kapsamında inşa edilecek sabit tesirler ulaşım yolları, enerji nakil hatları, katodik koruma hatları ve anot yataklarının yapımı amacıyla ihtiyaç duyulan taşınmazların boru hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına , 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27’inci maddesi gereğince karar verilmiştir.”

15 Aralık 2020 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov arasında imzalanan mutabakat zaptı ile söz konusu proje resmiyet kazanmıştı.

İlgili Haber:  İmzalar atıldı: Nahçıvan'ın doğalgaz ihtiyacının tamamını karşılayabilecek proje!

IĞDIR-NAHÇIVAN DOĞALGAZ HATTI NEDEN ÖNEMLİ?

Yaklaşık 500 bin civarında bir nüfusa sahip ve yıllık doğal gaz tüketimi yarım milyar metreküp olan   Nahçıvan’a, Karabağ‘ın işgalinden sonra Azerbaycan‘dan gelen doğalgaz boru hattı işlevsiz kalmıştı.

Bu süreçte Nahçıvan‘a İran üzerinden doğal gaz iletilmişti.

Şimdi ise Iğdır‘dan Nahçıvan‘a ulaşacak doğal gaz hattı ile taşınacak gaz, bölgenin bugünkü ihtiyacının tamamını karşılayabilecek.

Bu proje ile Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum, TANAP doğal gaz hatlarından sonra Türkiye ve Azerbaycan arasında yeni bir hat kurulmuş olacak.