Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Yunus Kılıç açıkladı: Türkiye neden buğday ithal ediyor?

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Türkiye’nin yılda yaklaşık 5 milyon ton civarında buğday ithal ettiğini ve bu buğdayları işleyip, katma değeri yüksek ürünlere dönüştürerek 800 milyon ile 1 milyar dolar arasında kâr ettiğini söyledi. 

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kanal 5‘te Fırat Fesih Kaya‘nın sunduğu ‘Hukuk ve Siyaset’ programına konuk oldu.

Türkiye‘nin buğday ithalatına yönelik yapılan eleştirilere de programda yanıt veren Yunus Kılıç, ithal edilen buğdayların işlenip, katma değeri yüksek ürünler haline getirildiğini ve bu ürünlerden 800 milyon ile 1 milyar dolar arasında kâr edildiğini savundu.

Türkiye‘nin buğday ithalatında Hollanda ile aynı şeyi yapmaya çalıştığını dile getiren Kılıç, şu ifadeleri kullandı,

“Biz Türkiye’de yıllık 19 buçuk milyon ton buğday tüketiyoruz. Ama Türkiye bu yıl 20 buçuk milyon ton buğday üretecek. Demek ki 1 milyon ton da stokta fazlamız var. Biliyoruz ve saklayacak değiliz; Türkiye yılda da yaklaşık 5 milyon ton civarında buğday ithalatı yapıyor. Akla ilk gelecek soru; yetiyorsa niye yapıyorsunuz? Bize herkes Hollanda’yı örnek gösterir. Biz de buğdayda tam da Hollanda’nın yaptığını yapmaya çalışıyoruz. (Hollanda) Avrupa Birliği’nden fazla olan ürünleri topluyor, kendi içerisinde işliyor, katma değeri daha yüksek ürünlere dönüştürüp kâr edip satıyor. Biz de buğdayı Rusya’dan, Ukrayna’dan, Kazakistan’dan bizim ülkemizde yetişmeyen bazı kaliteli buğdayları alıyoruz.”

“TÜRKİYE’NİN BU İŞTEN KÂRI 800 MİLYON İLE 1 MİLYAR DOLAR ARASINDA”

“Dünyanın bir numaralı un satıcısıyız biz. İki numaralı makarna satıcısıyız, bulgur satıcısı, irmik satıcısıyız. Dolayısıyla biz bunları alıyoruz, kendi ülkemizde burada daha yüksek katma değerli ürünlere dönüştürüyoruz ve yılda Türkiye’deki istihdamımıza katkı yapacak şekilde 800 milyon dolar ortalama para kazanıyoruz. Yani bizim buğday ihtiyacımız olduğundan, bizde buğday alıp ekmek, pasta yaptığımızdan değil. İşleyeceksin, kâr edeceksin, satacaksın. Ortalama 800 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında Türkiye’nin bu işten kârı var.”

DİĞER VİDEOLAR