Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Burcu Soylu

Elinde köy senedi olanlar dikkat!

Kadastro geçmeyen yerlerde tapu kaydı olmadığı için taşınmazı alan ve satan taraflar karşılıklı olarak yazılan belgeyi imzalayarak alım satım işlemlerini gerçekleştirmektedir.

Bu işlemlerde resmiyet görünümü verilmesi için taraflar imzalanan bu kağıda muhtar mührü bastırmakta bu nedenle de bu satışlara muhtar satışı, muhtar satış sözleşmesi veya köy senedi adı verilmektedir.

Hukuken kadastro görmüş veya tapuya kayıtlı olan taşınmazların alım ve satımı kural olarak tapuda yapılmalıdır. Tapuda yapılmayan devir işlemi geçersizdir.

Köy senedinin de hukuken bir geçerliliği yoktur. Ancak kadastro işlemi yapılmamış ve henüz tapusu çıkmamış taşınmazların satışı muhtar senedi ile yapılabilir.

Çünkü bu yerlerin tapusu yoktur. Muhtar satış sözleşmesinin düzenlendiği tarihler içerisinde, kadastro işlemi gerçekleşmemiş ise bu sözleşme geçerli olarak kabul edilmektedir.

Yani muhtar satış sözleşmesinin/köy senedinin geçerlilik şartı, taşınmazdan kadastronun geçmemiş olmasıdır.

Peki köy senedi ile satış yapıldıktan sonra taşınmazdan kadastro geçerse ne yapılmalıdır?

İlgili  kanununun ilgili maddesine göre;

  1. 30 günlük ilan süresi geçtikten sonra, dava açılmayan kadastro tutanaklarına ait sınırlandırma ve tespitler kesinleşir.
  2. Kadastro müdürü tarafından onaylanarak kesinleşen tutanaklar ile Kadastro Mahkemesinin kesinleşmiş kararları; kesinleşme tarihleri tescil tarihi olarak gösterilmek suretiyle en geç 3 ay içinde tapu kütüklerine kaydedilir.
  3. Bu tutanaklarda belirtilen haklara, sınırlandırma ve tespitlere ait tutanakların kesinleştiği tarihten itibaren on yıl geçtikten sonra, kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanarak itiraz olunamaz ve dava açılamaz.
  4. Kadastrosu tamamlanan çalışma alanı içerisinde kalan eski tapu kayıtları, işleme tabi kayıt niteliğini kaybederler. Bu kayıtlara dayanılarak kadastro ve tapu sicil müdürlüklerinde işlem yapılamaz. 

İlgili kanun metninden de anlaşılacağı üzere köy senedi ile satış yapıldıktan sonra kadastro geçen taşınmazlar ile ilgili tapuda bir yanlışlık olduğu düşünülüyorsa 10 yıl içinde tapu iptali ve tescil davası açılması gerekmektedir.

Yukarıda bahsedilenler doğrultusunda hak kaybına uğramamak ve sağlıklı bir süreç izleyebilmek için işin uzmanından yardım alınmalıdır. Kalın sağlıcakla…

Av. Burcu SOYLU

Instagram:soylu_hukuk

Twitter: @Soylu_Hukuk

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER