Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Tolga Adıgüzel’den ‘Aşık Şenlik’ çağrısı: İlgili kişilerin boynunun borcudur!

MHP Kars İl Başkanı Tolga Adıgüzel, Çıldırlı Aşık Şenlik hakkındaki kitapların yeni baskılarının olmadığına, eski baskılara erişmenin de imkansız hale geldiğine dikkat çekerek, “Aşık Şenlik hakkındaki kitapların yeniden basılması, başta Kars ve Ardahan yönetimlerinin sonra da ilgili kişilerin boynunun borcudur.” dedi. 

MHP Kars İl Başkanı

MHP Kars İl Başkanlığı olarak kitapların yeniden basılması için ellerinden geleni yapacaklarını da belirten Tolga Adıgüzel, yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana”
Son günlerde bu söz çok sıkça sosyal medya da karşımıza çıkmaktadır.
Peki, bu söz ya da bu şiir kimindir? İlk dörtlüğünü yazayım:
Ehli İslâm olan işitsin bilsin,
Can sağ iken yurt vermeniz düşmana;
İsterse Uruset ne ki var gelsin,
Can sağ iken yurt vermeniz düşmana.”

Çok sevdiğim bir dörtlüğünü daha yazayım:
“Asker olan bölük bölük bölünür,
Sandız mı ki Kars Kalesi alınır!
Boz atlar üstünde kılınç çalınır,
Can sağ iken yurt vermeniz düşmana.”

Evet… Çıldırlı Aşık Şenlik ya da halk arasında Aşık Şenlik Baba…

Son günlerde ülkemizin dört bir yanından edebiyatçı, öğrenci ve Aşık Şenlik meraklısı arkadaşlarımız bizzat şahsımı telefonla arayarak,Aşık Şenlik gibi bir ozanın, bir aşığın şiirlerinden oluşan kitaplara, eserlere ulaşamıyoruz.” diyorlar.

Bizler de biraz araştırma yaptık ve gerçekten Aşık Şenlik gibi bir değerimizin şiirlerinin olduğu kitaplara ulaşamadık. Aşık Şenlik hakkındaki kitaplara ulaşmak neredeyse mümkün değil!

Aşık Şenlik’in hayatı, şiirleri, hikayeleri hakkında muhtelif zamanlarda muhtelif kişiler tarafından kitaplar basılmış. Kapsamlı son yayınlar ise:

  • Ali Berat Alptekin ve Nizamettin Coşkun; Aşık Şenlik Divanı (Hayatı, atışmaları ve hikayeleri, Çıldır Belediyesi yay. 2006)
  • Ensar Aslan; Çıldırlı Aşık Şenlik Hayatı Şiirleri, Karşılaşmaları, Hikayeleri, (2007 Maya Akademi Yay.)

2006-2007 yılından sonra bu kitaplar da basılmamış ve maalesef kocaman bir “Aşık Şenlik” boşluğu oluşmuştur.

Bu kitapların bırakın yenisine ikinci eline bile ulaşmak imkânsız. İnternet üzerinden satış yapan binlerce sahafın ortak buluşma noktası olan ‘Nadir Kitap’ da bile bu eserler bulunmuyor.
Velhasıl Türkiye’de ya da Aşık Şenlik’in gönül coğrafyasında bulunan Azerbaycan’da, İran‘da, Gürcistan‘da bir kişi Aşık Şenlik’in şiirlerini toplu olarak okumak istese bulup okuması mümkün değil.

Geçmişini bilmeyen, geleceğine yön veremez. Geçmişimiz bizlerin mirasıdır, ozanlarımız, âşıklarımız da mirasımızın en büyük unsurlarındandır. Aşık Şenlik hakkındaki kitapların yeniden basılması başta Kars ve Ardahan yönetimlerinin sonra da ilgili kişilerin boynunun borcudur.
Bizler de şahsım ve MHP Kars İl Başkanlığı olarak, Aşık Şenlik ile ilgili kitapların yeniden basılması için elimizden geleni yapacağız. Çünkü Aşık Şenlik bizim geçmişimiz, tarihimiz, övüncümüz ve değer yargımızdır.

Şenlik, ne durursuz, atları binin,
Sıyra-kılınç düşman üstüne dönün,
Artacahdır şanı bu Âl-Osman‘ın
Can sağ iken yurt vermeniz düşmana.”