Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Mahmut Esat Güven

Kurtuluş Savaşı Anayasası

Türkiye‘nin günümüzdeki asıl gündemi virüs ve geçim sıkıntısıdır.

Son günlerde bu iki soruna ilaveten en fazla tartışılan konular ise 2023‘te Türkiye‘nin aya insan göndermesi ve yeni Anayasa değişikliği ile ilgili konulardır.

Bence uzay çalışmaları ile ilgili konular, milletimize moral vermek içindir ve bu dönemde gereklidir. Diğer Anayasa değişikliği mevzusu ise korona kadar, geçim sıkıntısı kadar önemlidir.

1921 Anayasasını önemini, Adalet Bakanımız şu sözlerle gayet güzel özetlemiş bulunuyor;

1921 Anayasasının ruhu ile Cumhuriyeti taçlandıracağız. Her inancın, her anlayışın yansıtıldığı toplumsal bir sözleşmedir.”
1921 Anayasasının milletin birliğini sağlayıp, Atatürk‘ü zafere götüren en önemli toplumsal bir mutabakat olduğu unutulmamalıdır.

Bu Anayasa ile Atatürk, aykırı görülen dindarları, Kürtleri ve komünistleri aynı safta toplayıp, milletçe anti- emperyalist bir cephe oluşturmuştur.

Günümüz şartlarında da bir sınıfın değil, bütün milletin birliğini sağlayacak 1921 Anayasası gibi bir Anayasaya ihtiyacımız var.

Ülke olarak, başta ABD olmak üzere tüm emperyalist sisteme karşı şimdilik üstü kapalı, ancak geleceği bilinmeyen bir Kurtuluş Savaşı veriyoruz.

Emperyalizm, Irak‘ta, Suriye‘de ve daha birçok ülkede olduğu gibi millet olarak bizimde ayrışmamızı ve birbirimiz ile savaşmamızı istiyor. Mahkeme kararlarımıza karışıyor.

Ekonomik ve askeri açıdan bize yaptırımlarda bulunuyor. ABD ne derse Avrupa da onun dediğinden şaşmıyor.

Ve hükümet, muhalefete 1921 Anayasasının esaslarına dayanan, milli ve demokratik bir Anayasayı oluşturmak için çağrıda bulunuyor

Bu teklife başta CHP olmak üzere bütün muhalefet karşı çıkıyor.

CHP, Atatürk‘ü zafere ulaştıran en önemli unsurun 1921 Anayasası olduğunu bilmezden geliyor. Her parti birlik, beraberlik, demokrasiden bahsediyor ancak iş ciddiye bindiğinde ise kıvırıyorlar.

Neymiş? Anayasada cumhuriyetin dini İslam diye bir ibare varmış? İslam, ırkçılığı, haksızlığı, adaletsizliği reddeden, cihanşümul bir dindir.

Çanakkale’de, Sarıkamış‘ta, Kurtuluş Savaşı esnasında Türk‘ü, Kürt‘ü, Arap‘ı, Afganlıyı aynı cephede buluşturan manevi bir güçtü ve bu gücün ismi de İslam‘dı.

Atatürk, bu durumu tespit etmiş bir liderdi. Cumhuriyetin dini İslam ibaresi Kurtuluş Savaşı sonrasında 1924 Anayasası ile Anayasadan kaldırılmış oldu.
1921 Anayasası yasama ve yürütme yetkilerini Meclis‘e veriyor.
Şu anda yürürlükte Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi var. Ve bütün muhalefet Cumhurbaşkanlığı sistemine karşı…

Daha ne istiyorsunuz, anlamış değilim… Birlik, beraberlik, demokrasi, Atatürkçülük, anti-emperyalistlikten bahseden siz, Anayasa değişikliği için davet edildiğinizde masadan kaçan yine siz!

Anlaşılan çaktırmadan Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminden memnunsunuz. Şimdiden o koltuğa oturabilmenin hesaplarını yapıyorsunuz.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER