Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Kars Valisi Türker Öksüz müjdeyi verdi: Bir hayali gerçekleştirmiş oluyoruz

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Haydar Aliyev Caddesi’ndeki (eski ismiyle Ordu Caddesi) tarihi binalarda Mart ayı itibariyle restorasyon çalışmalarına başlanacağını müjdeleyerek, “bir hayali gerçekleştirmiş oluyoruz” dedi. Öksüz ayrıca ‘Kars’ta 1 milyon turist ağırlama’ hedefini de yineledi. 

Kars Valisi ve Belediye

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Fonu (IPA) ile finanse edilen ‘Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi’nin Mart ayında hayata geçirilmesi için yerel paydaşlar arasında iş birliği protokolü imzalandı.

SERKA’nın Kars’taki hizmet binasında gerçekleştirilen imza törenine; Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, SERKA Genel sekreteri İbrahim Taşdemir, Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Engin Kılıç, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Aydın Acay, İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Zakir Lazoğlu, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hayrettin Çetin, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Kaptan Zeynel Abidin Yaşlı, Kars Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı Adem Burulday katıldı.

“KARS’TA 1 MİLYON TURİST AĞIRLAMA HEDEFİMİZ VAR”

Toplantıda gazetecilere bir değerlendirme yapan Vali Türker Öksüz, Kars‘ın turizm şehri olduğuna ve turizmde marka olma yolunda önemli adımlar attığına dikkat çekerek, “Bundan sonra da şehrimizin turizm sektöründe gelişmesi ve kalkınması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Gerek Valiliğimiz gerek diğer kamu kurum ve kuruluşlarımız, STK’larımız, kalkınma ajansımız hep birlikte turizmde 1 milyon turist ağırlama hedefimiz var. Bizler bu doğrultuda çalışacağız. Tabii turizmde katma değeri arttırmak için kentte turizm altyapısının hazır olması lazım. Buna yönelik çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Kars Vadisi Projesiyle hem Kars Çayı Islah Projesiyle,Bedesten ve Kent Müzesi Projesiyle orada bir cazibe merkezi oluşturmayı hedefledik. Buna yönelik çalışmalarımız İl Özel İdaremizin kaynaklarıyla, diğer bakanlıklarımızın da desteğiyle sürüyor.” ifadelerini kullandı.

‘PEYNİR MÜZESİ PROJESİ’NDE SONA GELİNDİ

Şehrin markalarından kaşar peynirinin bilinirliğini arttırmak amacıyla yürütülen ‘Peynir Müzesi Projesi’nin çalışmalarında da sona gelindiğine değinen Türker Öksüz, bütün bu çalışmaların kentin turizmini belli bir yere getirme amacından kaynaklandığını söyledi.

“HAYDAR ALİYEV CADDESİ’NDE SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMALARI BAŞLAYACAK”

Kars Valisi Öksüz ayrıca Mart ayında Haydar Aliyev Caddesindeki sokak sağlıklaştırmalarının başlayacağını ve bir hayalin gerçek olacağının da altını çizerek şunları dile getirdi;

 Tarihi Kimliğiyle Kars Kent Projesi uzun yıllardır devam eden bir projedir. Biz göreve başladıktan sonra bu projenin gerçekleştirilmesine yönelik büyük adımlar attık. İlgililerle, yetkililerle konuştuk. Projemiz Serhat Kalkınma Ajansımızın koordinatörlüğünde yürüyen bir projedir. Avrupa Birliği kaynaklarından edindiğimiz kaynakla bu projeyi inşallah kısa süre içerisinde gerçekleştireceğiz. Bu projeyle birlikte Ordu Caddesi yeni ismiyle Haydar Aliyev Caddesi’ndeki sokak sağlıklaştırmaları, bina cephelerinin iyileştirilmesi, tescilli ve tescilli olmayan binaların özellikle ön yüzlerinde gerekli çalışmaların yapılması ön görülüyor. 22 tane tescilli, 12 tane de tescilli olmayan bina restorasyon işlemine tabi tutulacak.”

“BİR HAYALİ DE GERÇEKLEŞTİRMİŞ OLUYORUZ”

“Yolları, kaldırımları, aydınlatması ile örnek bir cadde olacak. Turizm kenti, tarihi ve kültürel özellikleri öne çıkan bir şehir olmak noktasında bize önemli bir katkı sunacak. Bu çalışma, bugün hep birlikte ilgili kuruluşlarımız ile birlikte buna ilişkin protokolü imzalayacağız. Projenin danışmanlık ihalesi ve inşaat ihalesi gerçekleşti. Teknik yardım çalışmaları başladı. Önümüzdeki günlerde zannediyorum Mart ayı itibari ile çalışmalara inşallah başlanacak. Bir hayali de gerçekleştirmiş oluyoruz.”

“KARS’I CAZİBESİ DAHA YÜKSEK BİR ŞEHİR HALİNE HEP BİRLİKTE GETİRECEĞİZ”

“Böylece hakikaten Kars şehri, buna layık bir şehir. Elbette daha çok hizmete ihtiyacı var. Bizler gerek Valilik gerekse burada bulunan kurum ve kuruluşlarımız, kalkınma ajansımız, ticaret odamız, esnaf odamız hep birlikte bu projeyi sahipleneceğiz. Çünkü şehrimize önemli değer katacak diğer projeler ile birlikte bir bütün olarak şehrimizi daha yaşanılabilir, standardı daha yüksek, turizm yönünden cazibesi daha yüksek bir şehir haline hep birlikte getireceğiz. Bu bir kurumun desteği ile yürüyecek bir iş değildir. Her kurum buna destek vermek durumundadır. Belediyemiz de bu çalışmaya, bu projeye imkanları ölçüsünde tabii ki desteğini verecektir.”

“YAKLAŞIK 2 YILLIK BİR SÜRESİ VAR”

“Hep birlikte projeyi inşallah başarı ile yerine getireceğiz. Yaklaşık 2 yıllık bir süresi var. İki yılın sonun da inşallah çok güzel bir çalışmayı bitirmiş olacağız. Kentimize estetik bir cadde kazandırmış olacağız. Tabii proje sadece bir renavasyon, bir restorasyon projesi değil, aynı zamanda eğitim projesi, bir farkındalık yaratma projesi. Buna ilişkin çalışmalarda ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından planlanıyor. Çeşitli kurulları da oluşturduk. İnşallah başarı ile çalışmaları sonuca ulaştıracağız. Destek veren tüm kurum ve kuruluşlarımıza huzurunuzda teşekkür ediyorum. Projenin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.” 

Kars Valisi Türker Öksüz‘ün açıklamalarından sonra projenin amacı, kapsamı ve sonuçlarıyla ilgili SERKA Turizm, Tanıtım ve Çevre Birim Başkanı Çağrı Birol Esatoğlu sunum yaptı.

Sunumun ardından proje paydaşları görüş ve düşüncelerini dile getirdi. Toplantının sonunda, projenin başarılı bir şekilde hayata geçirilmesi için üst düzey koordinasyon yapısı kurularak paydaşlar arasında protokol imzalandı.

ZENGİN MİRAS GELECEK NESİLLERE AKTARILACAK

Yaklaşık 50 Milyon TL bütçeli ve 2,5 yıl süreceği düşünülen proje kapsamında Kars kent merkezinde bulunan tarihi binalara çeşitli iyileştirme çalışmaları ile zengin tarihi kültürel dokunun korunması ve bu zengin mirasın gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.

Projenin uygulanacağı eskiden Ordu Caddesi olarak bilinen Haydar Aliyev Caddesi üzerinde bulunan 7’si kamu binası olmak üzere 22 adet tescilli ve 12 adet tescilsiz bina için projenin inşaat bileşeni kapsamında cephe iyileştirmesi yapılacak.

Ayrıca caddenin kaldırım yenilemesi, aydınlatma işleri, çevre düzenleme işleri, işaret levhaları ve sokak mobilyaları montajı yapılarak caddede yaklaşık 680 metrelik bir turistik güzergâh oluşturulacak.

Bunun yanı sıra Ani Ören Yerinin etrafının koruma çitleriyle kapatılması, sokak mobilyaları ve yönlendirme ile bilgilendirme tabelaları ile donatılması sağlanacak.

Aynı zamanda proje kapsamında gerçekleştirilecek eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile kentteki turizm işletmeleri, sivil toplum kuruluşları ve ilgili paydaşların kurumsal kapasiteleri artırılacak, Kars’ın Türkiye ve dünyada şehir markası olarak tanınması için ise tanıtım ve pazarlama faaliyetleri yapılacak.

Tüm bu faaliyetlerle turistler için daha iyi bir destinasyon oluşturulması ve sürdürülebilir turizm ortamının tesis edilmesi hedefleniyor.

Kaynak: Kars Valiliği, SERKA