Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Burcu Soylu

Kadına şiddete yönelik mücadelede neler yapılabilir? 

Ülkemizde son yıllarda giderek artmakta olan kadına şiddet, pandemi sürecinde insanların kısıtlamalar sebebiyle evde kalmasından dolayı daha da artmıştır.

Kadına şiddet her ne kadar gündemden düşmese de maalesef ki tam olarak da engellenememiştir.

Kadına yönelik şiddet nedir?

Kadının fiziksel, cinsel, ekonomik veya psikolojik zarar görmesiyle sonuçlanan fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranıştır.

Peki kadınlar olarak şiddete maruz kaldığında veya şiddete uğrama tehlikesi altındaysa neler yapılmalıdır?

  1. Şiddet mağduru bir kadın, bu durumu yaşadığında ilk etapta 155’i arayarak ya da bulunduğu yerdeki en yakın polis merkezine giderek polise veya bulunduğu yer jandarma bölgesinde ise 156’yı arayarak ya da kendisine en yakın Jandarma Karakoluna giderek jandarmaya ulaşmalıdır.
  2. Tıbbi müdahaleye acil ihtiyaç duyan kadın, doğrudan bir sağlık kuruluşuna gitmeli ve şiddet gördüğünü dile getirmelidir. Bu durumda vaka, hastane polisine intikal ettirilir.
  3. Şiddet gören kadınlar, doğrudan Cumhuriyet Savcılığı nezdinde de şikayetçi olabileceği gibi, İl ve İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlükleri, belediyelerin veya baroların Kadın Dayanışma Merkezleri, Mor Çatı gibi çeşitli kadın örgütlenmelerinden yardım isteyebilir veya ALO 183’ü arayabilirler. ALO 183 kadın, çocuk, özürlü sosyal hizmet danışma hattı, şiddete maruz kalan veya kalma ihtimali bulunan kadınlara psikolojik, ekonomik ve hukuki destek vermekte ve gerekli duydukları hizmete ulaşmalarını sağlamaktadır.

Yukarıdaki maddelerde belirtilenlerin yanı sıra şiddete maruz kalan kadınlar; Aile Mahkemelerine, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezine (ŞÖNİM), 157 Göç İdaresine Bağlı Yabancılar İletişim Merkezi Acil Çağrı Hattına başvuruda bulunabilirler.

ŞÖNİM‘e şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve kollayıcı tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasına yönelik güçlendirici ve destekleyici danışmanlık, rehberlik, yönlendirme ve izleme hizmetlerini almak için başvurulan bir merkezdir.

Tüm bu maddelere ek olarak İçişleri Bakanlığı‘nın kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri biraz da olsun engellemek adına kadın kullanıcılara sunmuş olduğu resmi bir uygulama bulunmaktadır. Bu uygulamanın adı ise KADES yani Kadın Acil Destek Uygulamasıdır.

Nedir bu KADES?

KADES, son yıllarda giderek artan kadına şiddet olaylarının önüne geçebilmek ve kadınlara yardım edebilmek amacıyla geliştirilmiş olan; eşinden veya bir başkasından şiddet gören ya da şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınların, acil durumlarda akıllı telefonları üzerinden tek bir tuşla 112/155/156 Acil Çağrı Merkezine ulaşmalarını sağlayan ve sonrasında olay yerine en yakın ekip veya devriyenin gönderildiği Kadın Acil Destek Uygulamasıdır.

Nasıl kullanılır?

Akıllı telefon kullanıcısı bir kadının, Google Play Store veya Apple Store uygulamasından indirerek gerekli aşamaları tamamladıktan sonra aktif hale gelen uygulama ilgili birimlere ulaşabileceklerdir.

Kadına şiddetin son bulduğu, kadınların el üstünde tutulduğu ve kadınlarla ilgili kötü durumların hiç konuşulmadığı güzel günler dilerim…

Kalın sağlıcakla…

Av. Burcu SOYLU

Instagram: soylu_hukuk

Twitter:@Soylu_Hukuk

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER