Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Karakurt Barajı ile ilgili bir ‘iptal’ kararı daha!

Erzurum 3. İdare Mahkemesi, Devlet Su İşleri (DSİ) ile Karakurt Barajını ve HES tesisini yapan şirket arasında imzalanan ‘su kullanım hakkı’ anlaşmasını iptal etti.

Erzurum 3. İdare Mahkemesi,

Karakurt Barajı ve HES Projesi için verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararının, ‘hukuka uygun olmadığı’ gerekçesiyle iptal edilmesinin ardından, dikkat çeken bir karar da Erzurum 3. İdare Mahkemesinden geldi.

Mahkeme, Erzurum 2. İdare Mahkemesinin ÇED olumlu kararını iptal etmesini gerekçe göstererek, Devlet Su İşleri (DSİ) ile Karakurt Barajını ve HES tesisini yapan Bilsev Enerji Üretim ve Tic. A.Ş. arasında imzalanan ‘su kullanım hakkı’ anlaşmasını iptal etti.

MEHMET PARLAK: KARAR, HAKLILIĞIMIZI ORTAYA KOYMASI AÇISINDAN ÖNEMLİDİR

‘Su kullanım hakkı’ anlaşmasının iptaline ilişkin Haber Değer‘e konuşan davacıların vekili Avukat Mehmet Parlak, bu anlaşma olmadan nehir suyunun kullanılmasının mümkün olmadığını belirtti.

Av. Parlak, ardından şunları dile getirdi;

“En başından beri bu anlaşmanın uygulanmaması gerektiği, hukuka uygun bir ÇED raporuna dayanmayan su kullanım hakkı anlaşmasının hükümsüz olduğu ve yollar tamamlanmadan suyun tutulamayacağı defalarca gerekli mercilere bildirilmiştir.

Mahkemenin verdiği karar, haklılığımızı ortaya koyması açısından önemlidir. Yeni ÇED raporu alınması ve su kullanım hakkı anlaşmasının yenilenmesi durumunda bunlara karşı da dava açılacaktır.”

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED OLUMLU KARARI VERMİŞTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 31 Aralık 2010 tarihinde Kars‘ın Sarıkamış ilçesine bağlı Karakurt köyü sınırları içerisinde kalan Karakurt Barajı ve HES Projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı vererek, proje alanı ve yakın çevresinde (yer altı ve yer üstünde) kültür ve tabiat varlıklarına rastlanmadığını ve barajın kültür ve tabiat varlıklarına olumsuz bir etkisinin söz konusu olmayacağını bildirmişti.

Ancak Karakurt köylülerinin avukatı Mehmet Parlak tarafından, barajın yapılması halinde bölgede Urartu dönemi kaya mezarları ve kilisesi, Karakurt 1 ve 2 köprüleri, ilkokul ve karakol binaları ve bunlar dışında 16 adet taşınmazın su altında kalacağı gerekçesiyle mahkemeye başvurularak, ÇED kararının iptali istenmişti.

MAHKEME ÇED KARARINI İPTAL ETMİŞTİ

Erzurum 2. İdare Mahkemesi de Karakurt köylülerini haklı bularak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ÇED olumlu kararını, ‘hukuka uygun olmadığı’ gerekçesiyle iptal etmişti.

İlgili Haber:  Karakurt Barajı ile ilgili flaş gelişme: Mahkeme ÇED kararını iptal etti!