Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Kars’ın o projeden yararlanamamasının nedeni Vali Öksüz ile Başkan Çalkın arasındaki anlaşmazlık mı?

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Kars Valisi Türker Öksüz ile AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle, Karslı çiftçilerin ‘Köyümde yaşamak için bir sürü nedenim var’ projesinden yararlanamadıkları iddiasını gündeme getirdi. Bunun üzerine Kars Valiliğinden bir açıklama yapılarak, iddiaların gerçeği yansıtmadığı, proje üzerindeki çalışmaların devam ettiği ve Karslı çiftçilerin en uygun zamanda bu projeden faydalanacakları belirtildi. 

CHP İzmir Milletvekili Atila

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, parti meclisi üyeleri ve yüksek disiplin kurulu üyelerinden oluşan yaklaşık 30 kişilik heyet içerisinde Kars‘a gelen İzmir Milletvekili Atila Sertel, Susuz ilçesi ve köylerinde gerçekleştirdiği ziyaretler sırasında dikkat çeken bir iddiayı dile getirdi.

Sertel, Ziraat Bankası’nın Valiliklerle birlikte hazırladığı ve bir süre önce hayata geçirdiği ‘Köyümde yaşamak için bir sürü nedenim var’ isimli projenin Ağrı, Erzurum, Erzincan ve Ardahan’da uygulandığı ancak Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz ile AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle, Karslı çiftçilerin bu projeden yararlanamadığı söylentilerinin olduğunu ifade etti.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel

Çeşitli basın kuruluşlarında yer bulan haberlere göre; Atilla Sertel şunları dile getirdi;

Karslı yetiştiriciler zor şartlara rağmen küçükbaş hayvancılığı geliştirmek için var güçleriyle çalışıyorlar.

Ziraat Bankasının Valiliklerle birlikte hazırladığı ve bir süre önce hayata geçirdiği ‘Köyümde yaşamak için bir sürü nedenim var’ isimli bir proje var.

Proje Ağrı’da, Erzurum’da, Erzincan’da, Ardahan’da hayata geçirildi.

Küçükbaş hayvan varlığını artırmak için uygun şartlarda verilen 100’er koyun projesi, Kars’ta bir türlü hayata geçirilmedi.

Benim buradan çağrım, bu proje Kars’ta da bir an önce onaylanmalı ve başlatılmalıdır.

‘AK PARTİ İL BAŞKANI İLE VALİ ANLAŞAMADI’ İDDİASI

Köylüler projenin Kars’ta yapılamamış olmasını da ‘Kars Valisi ile AK Parti Kars İl Başkanı arasında hayvanın nereden alınacağına dair yaşanan anlaşmazlık’ olduğunu söylüyor.

Bunlar duyum olsa da Kars Valiliği bu projeyi imzalamadığı için Kars’ta hiçbir üretici 100 Koyun projesinden yararlanamadı.

Benim buradan çağrım Kars’ta da bir an önce 7 yıl vadeli 100 koyun projesi onaylanmalı ve başlatılmalıdır.

Bu uygulama hayata geçerse hem üretim artacak hem de köyden şehre göç azalacaktır.”

KARS VALİLİĞİ İDDİALARI YALANLADI

Atila Sertel‘in bu sözlerinin ardından Kars Valiliğinden de bir açıklama geldi.

“Bahse konu projenin Kars’ta uygulanmamış olmasının ‘Kars Valisi ile AK Parti Kars İl Başkanı arasında hayvanın nereden alınacağına dair yaşanan anlaşmazlık’ olduğu yönündeki iddialar hayal ürünü olup kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır.” denilen açıklamada, ardından şu ifadelere yer verildi;

T.C. Ziraat Bankası’nca hazırlanan ‘Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var’ projesi ile ilgili olarak İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce yürütülen teknik çalışmalar devam etmektedir.

Çiftçilerimizin bu projeden bölgemiz şartlarında en fazla verimi sağlayacağı ve en uygun şekilde yararlanacağı zamanda projenin uygulanmasına başlanacaktır.”

‘KÖYÜMDE YAŞAMAK İÇİN BİR SÜRÜ NEDENİM VAR’ PROJESİ

2020 Eylül‘de hayata geçirilen söz konusu projeye, bugüne kadar 32 valilik protokol imzalayarak katıldı.

Hazırlıklarını tamamlayan 14 ilde kredi kullandırılmaya başlandı.

Ziraat Bankası ise projeden yararlanacak üreticilere uygun koşullarla kredi kullandırıyor.

Bu kapsamda, damızlık koyun alımı amacıyla 7 yıla kadar vadeli yatırım kredisi, yem giderlerinin karşılanması amacıyla da 18 aya kadar vadeli işletme kredisi kullandırılabiliyor.

Projeden yararlanan her üretici 150 bin TL’ye kadar kredi kullanabiliyor ve bu kredi için öz kaynak aranmıyor.

Kredilerin teminatını ise krediyle alınan hayvanların rehni ve kefalet oluşturuyor.

Kullandırılacak kredilere Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uygulanan faiz desteğiyle üreticilerin 100 bin TL’ye kadar olan kredilerinin faizi sıfıra kadar düşebiliyor.

Kaynak: Ege Postası, Kars Valiliği