Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Karakurt Barajı’nı yapan firmaya bir şok daha!

Erzurum 3. İdare Mahkemesi, ‘Karakurt Barajı ve Hidroelektrik Santrali inşaatını yapan firmanın, inşaatta kullanılmak üzere ruhsatsız taşocağı işlettiği’ yönünde açılan davada, Karakurt köylülerinin avukatları Mehmet Parlak ve Ural Aküzüm’ü haklı buldu. Böylece firmanın taşocağındaki faaliyetleri durduruldu. 

Erzurum 3. İdare Mahkemesi,

Geçtiğimiz aylardaÇED olumlu kararı’ ve ‘su kullanım hakkı anlaşması’ iptal edilen Karakurt Barajı ve HES projesine ilişkin dikkat çeken bir gelişme daha yaşandı.

Karakurt köylülerinin avukatları Mehmet Parlak ve Ural Aküzüm‘ün ‘Karakurt Barajı ve Hidroelektrik Santrali inşaatını yapan firmanın, inşaatta kullanılmak üzere ruhsatsız taşocağı işlettiği’ yönünde açtıkları dava sonuçlandı.

Erzurum 3. İdare Mahkemesi, firmanın taşocağındaki faaliyetlerinin durdurulması kararını aldı.

Avukat Mehmet Parlak, karara ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

DSİ 24. Bölge Müdürlüğünün 30/01/2018 tarih ve 77602 sayılı yazısı, 19/12/2018 tarih ve 874404 sayılı, 31/01/2019 tarih ve 76883 sayılı yazısı ile herhangi bir kazı işlemi yapılmaması gerektiği karara bağlanmıştır.

Kars İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünün 15/08/2018 tarih ve 4886 ve 15/08/2018 tarih ve 4887 tarihli yazısında ruhsatsız olarak taş ocağı işletildiği açık şekilde tespit edilmiş ve 2018 yılı ağustos ayında kaçak olarak işletilen ocak kapatılmıştır.

Kars İl Özel İdaresi’nin 16/10/2018 tarih ve 6101 sayılı yazısı, 16/10/2018 tarih ve 6096 sayılı yazısı ile 17/10/2018 tarih ve 6177 sayılı yazısı ile taş ocağının ruhsatsız olduğu vurgulanmıştır.

Maden Kanununa muhalefet suçu 3213 Sayılı Maden Kanununun Ek Madde 15’te düzenlenmiştir. Anılan maddede; “Bu Kanun kapsamında işletme izni veya Bakanlıkça şerh edilmiş rödovans sözleşmesi olmaksızın mücavirdeki sahalara taşmalar hariç olmak üzere, maden ocağı açılması, maden üretilmesi veya faaliyetleri durdurulmuş maden sahalarında üretim faaliyetlerinin durdurulmasına sebep olan durumların düzeltilmesi ve/veya işletme güvenliğine yönelik faaliyetlerin dışında üretim faaliyetinde bulunulması fiillerini işleyenlere üç yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası verilir. Bu suçlardan hüküm giyenler, infazın tamamlanmasından itibaren on yıl boyunca madencilik faaliyeti yapamazlar.” denilmektedir.

“ORTADA BÜYÜK BİR KAMU ZARARI MEVCUTTUR”

Barajı yapan firma, burada da suç işlemiştir. Bu konuda da savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş olup soruşturma dosyaları derdesttir.

Ayrıca kaçak işletilen maden ocağı için Maden Kanununun 12. maddesi uyarınca kesilmesi gereken idari para cezaları ve Devlet hakkı firmadan alınması gerekmektedir. Ortada büyük bir kamu zararı mevcuttur.

Anılan maddeye göre: Üretilen madenin sevk fişi ile sevkiyatı zorunludur. Sevk fişi olmaksızın maden sevk edildiğinin mülki idare amirlikleri, il özel idareleri, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları veya ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından tespit edilmesi hâlinde, ilgili mülki idare amiri tarafından sevk edilen madene el konulur ve ödenmesi gereken Devlet hakkına ilaveten sevk fişi olmaksızın sevk edilen miktar için söz konusu madenin ocak başı satış bedelinin beş katı tutarında idari para cezası verilir.

“FİRMA, DEVLET HAKKINI DA ÖDEMEMİŞTİR”

Bu fıkranın ihlalinin tekrarı hâlinde sevk fişi olmaksızın sevk edilen miktar için sevk edilen madenin ocak başı satış bedelinin on katı tutarında idari para cezası uygulanır. Aynı kanunun 14. maddesine göre: Devlet hakkı, ocaktan çıkarılan madenin ocak başındaki fiyatından alınır. Ancak firma, devlet hakkını da ödememiştir.”

İlgili Haber:  Karakurt Barajı ile ilgili flaş gelişme: Mahkeme ÇED kararını iptal etti!
İlgili Haber:  Karakurt Barajı ile ilgili bir 'iptal' kararı daha!