Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Bakan Karaismailoğlu açıkladı: Kars-Iğdır-Nahçıvan Demiryolu Projesi ile ilgili fizibilite çalışmaları sürecek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye ile Azerbaycanlı yetkililer arasında gerçekleştirilen toplantılarda, Kars-Iğdır-Nahçıvan Demiryolu Projesi ile ilgili fizibilite çalışmalarının sürdürülmesi ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının yerli ve yabancı turizme açılması için çalışmalar başlatılması yönünde kararlar alındığını açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bakü-Tiflis-Kars tren yolu hattına, Kars Lojistik Merkezi‘ne ve Kars-Iğdır-Nahçıvan arasında inşa edilecek tren yolu hattına ilişkin dikkat çeken açıklamalar yaptı.

KARS-IĞDIR-NAHÇIVAN DEMİRYOLU PROJESİNİN FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARI SÜRECEK, BTK DEMİRYOLU HATTI TURİZME AÇILACAK

Trend Haber Ajansı’na konuşan Bakan Karaismailoğlu, imzalanan protokoller çerçevesinde Türkiye ile Azerbaycan‘daki birçok bakanlık arasında işbirliği süreçlerinin başladığını vurguladı.

Karaismailoğlu Azerbaycanlı yetkililerle gerçekleştirdikleri toplantılarda, “Kars Lojistik Merkezi’nden Nahçıvan’a ve diğer istasyonlara konteyner ve dökme yüklerin taşımacılığının gerçekleştirilmesi, iki ülke ve diğer ülkeler arasındaki transit taşımacılığının kolaylaştırılması, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının tam kapasite ile kullanılması amacıyla iş birliğimizin artırılması, BTK demiryolu ile birlikte Orta Koridor üzerinden Türkiye ve Çin arası taşımacılığın artırılması, hava ulaştırma anlaşmasının imzalanması, limanlar arasındaki iş birliğinin artırılması, Kars-Nahçıvan Demiryolu Projesi ile ilgili fizibilite çalışmalarının sürdürülmesi, iki ülke arasındaki televizyon yayınlarının uydu iletişimi, karasal ve sayısal şebeke imkânlarının araştırılması, BTK demiryolu hattının yerli ve yabancı turizme açılması için çalışmalar başlatılması” gibi kararlarının alındığını da açıkladı.

“KARS LOJİSTİK MERKEZİ ÇOK CİDDİ BİR İSTİHDAM İMKÂNINI DA BERABERİNDE GETİRECEK”

Bakü-Tiflis-Kars tren yolu hattı kapsamındaki Kars Lojistik Merkezi’nin inşası hangi aşamada? Kars Lojistik Merkezi’nden yıllık ne kadar gelir elde edilmesi hedefleniyor?” sorusunu ise Bakan Karaismailoğlu şöyle yanıtladı;

“İnşasına 2017’de başladığımız Kars Lojistik Merkezi tamamlandı.

Geçici kabulü Aralık 2020’de yapılan Lojistik Merkezimizin işletmeye alınması için çalışmalar devam ediyor.

16 kilometrelik demiryolu, 5.5 kilometrelik iltisak hattı yapılan Merkez‘in hizmete girmesi çok ciddi bir istihdam imkânını da beraberinde getirecek.

Türkiye lojistik sektörüne 412 bin ton taşıma kapasitesi sağlayacak Kars Lojistik Merkezimiz ile ülkemize 400 bin metrekare lojistik alan daha kazandırılmış oldu.

Kars Lojistik Merkezi, Sivas’ta Yüksek Hızlı Tren hattı ile bütünleşerek Sivas-Kars Hızlı Tren Hattı ve Kars-Tiflis-Bakü (BTK) demiryoluyla daha da önem kazanacak.

Yurt içinde ve uluslararası düzeyde 2 milyon tonluk yük transferi yapacak Kars Lojistik Merkezi ile yıllık 140 milyon 972 bin liralık gelir sağlanacak.”

BAKÜ-TİFLİS-KARS HATTINDA NE KADAR TAŞIMACILIK YAPILDI?

Karaismailoğlu, “Tüm dünyada yaşanan pandemi nedeniyle karayollarına getirilen kısıtlamalar, demiryollarındaki yoğunluğu artırmaktadır. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının taşımacılık açısından yoğunluğu ne kadar olmaktadır?” sorusu karşısında ise şu ifadeleri kullandı;

2020’nin başından bugüne dek yaşadığımız döneme damgasını vuran pandemi sürecinde, özellikle uluslararası yük taşımacılığı ağırlıklı olarak demiryoluna yönelmiştir.

2020 yılı sonu itibarıyla, demiryolunda taşınan yük miktarı 34,1 milyon tona ulaşmış ve bir önceki yıla göre, %35 artmıştır.

Kasım 2017’de hizmete açılan ve Türkiye’den Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Özbekistan, Rusya, Kırgızistan, Çin ve Tacikistan’a karşılıklı yük taşıması yapılan Bakü-Tiflis-Kars hattında 2021 yılının ilk beş ayındaki rakamlara göre, 3 bin 899 konteyner ile 208 bin 692 tonluk yük taşınmıştır.

Hizmete açılmasından bugüne kadar BTK hattı üzerinden, toplam 19 bin 646 konteyner ile 1 milyon 7 bin ton yük ithalat ve ihracatı gerçekleştirilmiştir.”

İlgili Haber:  İlham Aliyev Azerbaycan'ı Türkiye'ye bağlayacak demiryolu için müjdeyi verdi!

KARS-IĞIDR-NAHÇIVAN DEMİRYOLU HATTI HANGİ AŞAMADA?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Kars-Iğdır-Nahçıvan arasında inşa edilecek olan tren yoluna ilişkin son durumu ise şu sözlerle aktardı;

“Iğdır-Nahcıvan arasındaki demiryolu hattının Türkiye sınırları içindeki kesimi olan Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demiryolu Projesi’ne ilişkin revize etüt projemizi, 2020 yılının sonunda tamamladık.

Çift hat ve elektrikli sinyalizasyonlu 224 kilometre uzunluğunda ve 6 istasyonlu tasarlanan bu demiryolu hattı üzerinden ulaşım saatte 160 kilometre hızla gerçekleşecektir.

Bu proje, tek hat olarak tamamlanan Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu ve inşası devam eden Kars Lojistik Merkezi ile birlikte Orta Koridor’u tamamlayacak bir hat niteliğindedir.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte, Avrupa’ya ve limanlarımıza Çin, Hindistan, Pakistan ve İran’dan önemli ölçüde yük akışı olacaktır.

Ülkemizin ana omurgası olan doğu-batı koridoru (Kapıkule-Edirne-İstanbul-Eskişehir-Ankara-Yozgat-Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars) üzerine ayrıca; İran ve Nahçıvan bağlantılarının yapılması ülkemizin lojistik önemini de artıracaktır.

Önemli bir tarım bölgesi olan Iğdır’a demiryolu bağlantısı sağlanmasıyla Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars Demiryolu Projesi’nin fizibilitesi de pozitif yönde etkilenecektir.

25 Şubat 2020 tarihinde, Azerbaycan Cumhuriyeti Hükûmeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti arasında, projenin etüt çalışmalarının yapılması ve fizibilite raporunun hazırlanması yönünde mutabakat zaptı imzalanmış, ardından, söz konusu çalışmalar ve ÇED Raporu tamamlanarak geçtiğimiz yılın Kasım ayında kabul edilmiştir.

Yapım maliyeti yaklaşık 1,2 milyar dolar olan projenin, 2021 Yatırım Programına alınması hâlinde ihalesi gerçekleştirilecektir.

Kars’tan başlayan hattın Iğdır’dan geçerek Araklı ve Dilucu Sınır Kapısı’na kadar devam etmesi öngörülmektedir.

Dilucu Sınır Kapısı’ndan Nahcıvan’ın Sederek Bölgesi’ne kadar olan yaklaşık 7 kilometre uzunluğundaki hatta demiryolu bağlantısı bulunmamaktadır.

Bu bağlantının, hangi şartlar altında ve hangi tarafça yapılacağı varılacak mutabakatla netlik kazanacaktır.

Sederek Bölgesi’nden Azerbaycan’a kadar olan demiryolu bağlantısında ise rehabilitasyon ihtiyacı olan bölümler bulunmaktadır.”

Kaynak: Yeni Şafak