Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

KATSO adımı attı, SERKA desteği verdi: Kars’ın meşhur lezzetleri coğrafi işaret alıyor!

Kars Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Kars ketesi ve sade sarı yağının coğrafi işaret alması için yapılan proje başvuruları, Serhat Kalkınma Ajansı’nın 2021 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında kabul edildi. SERKA tarafından bu ürünlerin coğrafi işaret alması için Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yapılarak bu lezzetlerin tanınırlığı artırılacak.

Kars Ticaret ve Sanayi

Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) 2021 yılı Teknik Destek Programı Kapsamında Kars Ticaret ve Sanayi Odasının Kars’ın meşhur lezzetleri kete ve sade sarı yağının coğrafi işaret alması için Ajans‘a sunduğu projeler teknik destek almaya hak kazandı.

SERKA desteğiyle Türk Patent Enstitüsü’ne yapılacak başvuru ile Kars’ın yöresel lezzetleri coğrafi işaretine kavuşmuş olacak.

Günümüzde gastronomi, turizm deneyiminin ayrılmaz bir parçası olarak değerlendiriliyor ve bazı durumlarda temel seyahat motivasyonu olabiliyor.

Bu doğrultuda, Kars ketesi ve sade/sarı yağının tescil edilmesiyle üreticiler, daha fazla gelir elde edebilecekleri gibi ulusal ve uluslararası markalaşarak, ihracat yaparak, kayda değer bir katma değer ortaya çıkarılabilecek.

HEM KIRSAL KALKINMAYA VE TURİZME KATISI OLACAK HEHM DE KÜLTÜREL DEĞERLER KORUNACAK

Bu ürünlerin gerçek üreticilerinin emeklerinin karşılığını almasıyla yerel üretim ve kırsal kalkınma desteklenecek, geleneksel bilgi ve kültürel değerler korunacak, sürdürülebilir ve izlenebilir ürün kalitesi sağlanacak, ürünlerin kaynağı olan Kars‘ın turizmine katkıda bulunulacak.

Coğrafi işaret uygulaması ile Kars ketesi ve sade sarı yağının korunması, bu ürünlerin üretim aşamalarının kayıt altına alınması sayesinde, turistler seyahatlerinde kolaylıkla Kars yöresine has yerel ürünleri deneyimleyebilecekken aynı zamanda yerel ürünlerin üretim aşamalarını da izleyebilecekler.

Kars ketesi ve sade sarı yağının coğrafi işaretinin alınmasının, yerel gastronomi ve geleneksel reçetelerin korunması, Kars‘ın gastronomi turizminin gelişmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasına da önemli katkıları olacak.

Kaynak: SERKA