Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Meteoroloji 16. Bölge Müdürlüğü Iğdır’da açıldı: Stratejik önemi çok büyük!

Meteoroloji 16. Bölge Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katıldığı bir törenle Iğdır’da açıldı. Törende konuşan Bakan Pakdemirli, “Şüphesiz savaşı kazanmanın en önemli unsuru havayı iyi bilmek. Bunu yakın zamanda gördük. O yüzden dört ülkenin kesişim noktasında Meteoroloji Bölge Müdürlüğü kurmamızın stratejik önemi çok büyük.” ifadelerini kullandı. Pakdemirli, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün ayrıca meteorolojik şartlar nedeniyle uçuş iptali ve gecikme olayların fazla yaşandığı Iğdır, Kars ve Ağrı havaalanlarındaki aksaklıkların azaltılmasına da katkı sağlayacağını vurguladı.

Meteoroloji 16. Bölge Müdürlüğü,

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kars, Ağrı ve Iğdır‘ın bağlı olduğu Meteoroloji 16. Bölge Müdürlüğü’nün açılış törenine katılmak ve bir dizi ziyarette bulunmak üzere Iğdır‘a geldi.

Bakan Pakdemirli‘yi Şehit Bülent Aydın Havalimanı‘nda Iğdır Valisi ve Belediye Başkan Vekili Hüseyin Engin Sarıirahim, AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, MHP Iğdır Milletvekili Yaşar Karadağ, Iğdır il Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Mustafa Özdurhan, Iğdır il Emniyet Müdürü Hüseyin Göllüce, AK Parti Iğdır il Başkanı Ali Kemal Ayaz ve çok sayıda protokol üyesi karşıladı.

Programına Iğdır Valiliğini ziyaret ederek başlayan Pakdemirli, burada şeref defterini imzaladı.

Bakan Pakdemirli ardından da Meteoroloji 16. Bölge Müdürlüğünün açılış törenine katılmak üzere 14 Kasım Mahallesi‘ne geçti.

“METEOROLOJİ 16. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNÜN BAŞTA IĞDIR’IMIZ OLMAK ÜZERE ÜLKEMİZE HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM”

Açılış töreninde bir konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, konuşmasına “Medeniyetler ocağımız, serhat şehrimiz, tarım ve hayvancılık kentimiz Iğdır‘da sizlerle birlikte olmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyuyor, sizleri sevgiyle, saygıyla ve içtenlikle selamlıyorum. Meteoroloji 16. Bölge Müdürlüğümüzün başta stratejik öneme sahip Iğdır’ımız olmak üzere ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” diyerek başladı.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğünün ulaşımda yaşanan aksaklıkların sona ermesinden, İHA/SİHA operasyonlarına katkı sunmaya kadar önemli işlevlerinin olduğuna dikkat çeken Bakan Pakdemirli, Iğdır gibi 4 ülkenin kesiştiği bir ilde Bölge Müdürlüğü kurmanın stratejik öneminin çok büyük olduğunu vurguladı.

Pakdemirli açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

“Bilindiği gibi ülkemizde 2 bin 47 noktada, meteorolojik ölçüm ve gözlem yapmaktayız.
Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Ağrı, Iğdır ve Kars illerimizin bağlı olduğu Meteoroloji 16. Bölge Müdürlüğümüzün bölgemize, ülkemize katkısı büyük olacaktır.
Özellikle bölgedeki 37 gözlem sisteminin, zorlu coğrafi koşullar nedeniyle ulaşımında yaşanan aksaklıklar sona erecek, işletilmeleri, bakım ve kalibrasyonları daha verimli şekilde yürütülecektir.

“4 ÜLKENİN KESİŞİM NOKTASINDA METEOROLOJİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KURMANIN STRATEJİK ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK”

Bölge Müdürlüğümüzce, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, 5’inci Hudut Alay Komutanlığı‘nın İHA/SİHA operasyonlarına da meteorolojik bilgiler aktararak, uçuş güvenliğine katkı sağlayacağız.
Şüphesiz savaşı kazanmanın en önemli unsuru havayı iyi bilmek. Bunu yakın zamanda gördük.
O yüzden 4 ülkenin kesişim noktasında Meteoroloji Bölge Müdürlüğü kurmamızın stratejik önemi çok büyük.
Meteorolojik şartlar nedeniyle uçuş iptali ve gecikme olayların daha fazla yaşandığı başta Iğdır Şehit Bülent Aydın Havaalanı olmak üzere, Kars Harakâni Havaalanı ile Ağrı Ahmed-i Hânî Havaalanı‘nda da mezkûr aksaklıkların azaltılması sağlanacaktır.
Meteorolojik kaynaklı afetlere yol açabilecek hadiselerin takibi ve yönetimi, ilgili birimlerin koordinasyonuyla daha etkin bir biçimde gerçekleşecektir.
Iğdır‘ın mikro iklim özellikleri dikkate alınarak, tarımsal faaliyetler konusunda, üniversitelerle iş birliği çalışmaları yürütülerek, yerinde ve etkin destek sağlanacaktır.

“IĞDIR’IN HIZLA GELİŞECEĞİNİ, KARA, HAVA VE DEMİR YOLU SEKTÖRLERİ AÇISINDAN METEOROLOJİK HİZMETLERE İHTİYACIN ARTACAĞINI DEĞERLENDİRMEKTEYİZ”

Diğer taraftan, malum; Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında Kasım 2020′de varılan anlaşmaya göre, Azerbaycan, ülkenin batısı ile Nahçıvan arasında bir koridor oluşturacaktır.
Bu kapsamda, Ulaştırma Bakanlığımız da Nahçıvan üzerinden, ülkemizi Orta Asya ülkelerine kesintisiz hem kara yoluyla hem de demir yolu ile bağlayacağını açıklamıştır.
Biz de her iki proje için önemli bir durak olacak olan Iğdır‘ın hızla gelişeceğini; kara, hava ve demir yolu sektörleri açısından meteorolojik hizmetlere ihtiyacın artacağını değerlendirmekteyiz.
Bu anlamda, Bölge Müdürlüğümüzün kuruluşunun önemi, vereceğimiz meteorolojik destekle, ilerleyen dönemde daha iyi anlaşılmış olacaktır.
Ermenistan, Nahçıvan ve İran‘a sınır komşusu olan Iğdır, üç ülkeyle sınırı olan tek ilimizdir.
Bu bakımdan Iğdır, Bölge Müdürlüğü’nün kuruluşuna bağlı olarak, Türk Dünyası ülkelerine yönelik, uluslararası eğitim ve uygulama merkezi gibi roller de üstlenecektir.”
Konuşmasının ardından beraberindekilerle birlikte dualar eşliğinde Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün açılış kurdelesini kesen Bakan Pakdemirli, daha sonra afet ve acil durumlarda, meteorolojik hizmetlerin kesintisiz yürütülmesi için Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile AFAD arasında hizmet verecek olan Meteoroloji TIR‘ını gezdi.