Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Kars’ta Ani’nin fethi’nin 957’nci yıl dönümü kutlandı

16 Ağustos 1064’te Selçuklu Sultanı Alparslan tarafından fethedilen Ani’de, fethin 957’nci yıldönümü düzenlenen törenle kutlandı. Törende konuşan Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, “Ani’nin fethi, hem Türk tarihi açısından hem de İslam tarihi açısından bir dönüm noktası, bir mihenk taşıdır.” ifadelerini kullandı.

16 Ağustos 1064'te Selçuklu

Kars‘ta Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan‘ın 16 Ağustos 1064’te Ani’yi fethinin 957’nci yıl dönümü nedeniyle bir tören düzenlendi.

Günümüzde UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi‘nde yer alan Ani Ören Yeri‘nde düzenlenen tören, saygı duruşu İstiklal Marşı‘nın okunması ve Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Törende konuşan Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Ağustos ayının kazanılan zaferler açısından tarihte önemli bir yer tuttuğunu, bu ayın Türk‘ün kahramanlık, yiğitlik ve zafer ayı olduğunu ve bu zafer günlerinden birinin de Ani’nin fethedildiği 16 Ağustos 1064 tarihi olduğunu vurguladı.

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz

Vali Öksüz ardından şu ifadeleri kullandı;

“Fetihler vardır bir şehri açar, fetihler vardır bir toprağı vatan yapar ve fetihler vardır gönüllere girer ve o gönüllerde yepyeni ufuklar açar.

İşte Ani’nin fethi, sadece Kars‘ın fethi değil, açılan yeni ufukla Anadolu‘nun fethinin de başlangıcıdır.

16 Ağustos 1064’de Kars‘tan doğan güneş, Malazgirt‘te devam etmiş, Söğüt‘te ışıklanmış ve dünyayı aydınlatmıştır.

Sultan Alparslan, tahta geçtiği ilk yıl Ani’yi fethederek büyük bir başarıya imza atmış ve fethedilemez şehir efsanesini yıkmıştır.

“ANİ’NİN FETHİ, TÜRK-İSLAM TARİHİNDE BİR MİHENK TAŞIDIR”

Bu fetih, Türklere Anadolu’nun kapılarını açan ve İstanbul‘un Fethine giden yolda atılan önemli bir adımdır. Yüzyıllarca değişik kültür ve medeniyetlerin yaşadığı Ani, 1064 tarihinde Büyük Selçuklu Devleti’nin sultanı Alparslan tarafından 25 gün süren bir kuşatmadan sonra fethedilerek yine bir Ağustos günü 1071 Malazgirt zaferinden önce Anadolu kapılarının Türklere açılmasına öncülük etmiştir.

Ani’nin fethi, hem Türk tarihi açısından hem de İslam tarihi açısından bir dönüm noktası, bir mihenk taşıdır.

1071 yılındaki Malazgirt Zaferiyle de burada elde ettiği bu zaferi, bu kazanımı taçlandırmıştır. Ani ve Malazgirt zaferlerinden sonra ecdadımız, Anadolu’nun her yanını fethederek bu güzel ülkeyi bize vatan yapmıştır.

“TÜRK VE DÜNYA TARİHİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI”

Ani‘nin fethine baktığınız zaman Türk ve Dünya tarihi açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu görüyoruz.

Anadolu‘ya medeniyetin gelmesi, Ani‘ye medeniyetin gelmesiyle başlamıştır diyebiliriz. Onun için Ani‘nin fethi hem Anadolu için hem de dünya için çok önemli bir tarihtir.

Her zaman ilklerin şehri olan Ani’de; ilk Türk Camisi olan Ebu-l Menhuçehr Camisi, Selçuklu Fetih Kitabesi ve diğer eserler bu şehrin geçmişten günümüze ne kadar değerli kültür varlıkları taşıdığının yalnızca birkaç örneğini teşkil eder.

Bu bakımdan Ani, hem tarihi hem de mimari varlıklarıyla bir kültür merkezi olmuştur.

“ANİ, İPEK YOLU ÜZERİNDE KURULMUŞ STRATEJİK ÖNEMİ YÜKSEK BİR TİCARET KENTİDİR”

Kafkasya‘dan Anadolu‘ya giriş noktasında, bölgenin en önemli yerleşim merkezlerinden birisi olan Ani şehri, aynı zamanda İpek Yolu üzerinde kurulmuş stratejik önemi yüksek bir ticaret kentidir.

“UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSSTESİNDE YER ALAN EN ÖNEMLİ KÜLTÜR MİRASIMIZ”

Anı Örenyeri’nin Kars’ın en önemli kültür varlığı olduğunu ve 2016 yılında UNESCO Dünya Kültür Miras listesine alındığını anımsatan Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, ardından sözlerini şöyle sürdürdü;

“Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Ani Örenyeri, hem 5000 yıllık geçmişe sahip olması hem de tarihi İpek Yolu üzerinde yer almasından dolayı ülkemizin ve dünyanın en önemli antik şehirlerinden biridir.

Etrafı yaklaşık 4,5 kilometrelik surlarla çevrili olan ve kilise, kervansaray, katedral, cami, köprü gibi tarihi eserler ile kültürel bir mozaik olan Ani Arkeolojik alanında kazı çalışmaları devam etmektedir.

Büyük titizlikle yürütülen çalışmalarda, vurulan her kazmada yeni bir zenginliğe, yeni bir tarihi esere ulaşıyoruz. Bu vesile ile kazı çalışmalarında görev yapan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.

Ani Antik kenti ile ilgili bir bilgiyi de paylaşmak istiyorum. Yerli halk, 1960 yılına kadar kentin hemen yanı başındaki Bostanlar Deresi Vadisi’ndeki mağaralarda yaşamış ve bu tarihten sonra Ani Köyü’nün oluşumuna kadar da Ebu’l Menuçehr Camii kullanılmıştır.”

ANADOLU’NUN İLK TÜRK CAMİSİ ‘EBU’L MENUCHER CAMİİ’ RESTORE EDİLİYOR

Anadolu’nun İlk Türk Camisi unvanına sahip Ebu’l Menucehr Camii, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Serhat Kalkınma Ajansımız işbirliğiyle ortak yürütülmekte olan ve büyük ilerleme kat edilen restorasyon çalışmaları neticesinde gelecek nesillere aktarılmış ve bu vesile ile de bu kadim topraklarda, ilk Türk Camisi ihya edilmiş olacaktır.

Bizler için zafer ayı olan Ağustos ayında Ani’yi fethederek Anadolu’ya girişimizi sağlayan Sultan Alparslan başta olmak üzere, tüm fetih ve savaşlarda, vatan savunmasında, iç güvenlik operasyonlarında canlarını veren tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, Ani Fethi’nin 957’nci yılını kutluyor, hepinize saygılar sunuyorum.” 

Halk ozanları Ensar Şahbazoğlu ve Arif Tellioğlu tarafından sunulan aşıklar dinletisinin ardından, Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz ve protokol üyeleri tarafından ‘Uluslararası Ani Temalı Afiş Sergisi ve Geleneksel Türk Sanatları Sergisi’nin açılışı yapıldı ve sergideki eserler incelendi.

Kaynak: Kars Valiliği