Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Burcu Soylu

Sosyal medya üzerinden delil elde etme

11 Temmuz 2015 tarih ve 29413 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 1512 sayılı Noterlik Kanunu’nun 198/A maddesine dayanılarak hazırlanmış olan Noterlik İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yapılmasına Dair Yönetmelik  01 Mart 2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bahsi geçen ilgili  Kanun ve Yönetmelik uyarınca, elektronik ortamda tespit (e-tespit) uygulamasıyla sosyal medya ve internet sitelerinde görülen bir paylaşımın talep edilmesi halinde noterlerce kaydı yapılabilecektir.

Peki  nedir bu e-tespit?

Belirli bir anda veya zaman aralığında değişmeksizin kayıt altına alınması ve saklanması istenen bir donanım veya internet üzerindeki verilerin yetkili kişiler tarafından tespit edilmesi işlemine e-tespit denir.

Günümüzde internet ve sosyal medya kullanımı oldukça yaygındır. Bu yaygın kullanımın sonucu olarak da buralarda işlenen suçlarda artış meydana gelmiştir. Suçların internet üzerinden işleniyor olması suç işlemeyi kolaylaştırırken, mağdur kişilerin ise bu suçlar hakkında veriler internet ortamından silindikten sonra delil elde etmeleri zor bir hal almıştır. E-tespit ise bu durumun önüne geçmek için getirilmiş olan bir çözüm yoludur.

E-tespit işlemi en çok sosyal medya üzerinden işlenen hakaret ve tehdit suçlarında görülmektedir. Örneğin; herhangi bir gerçek/tüzel kişiye karşı sosyal medya, internet üzerinden işlenen hukuka aykırı fiillere/suçlara ilişkin tespitlerde bahsi geçen sitenin linki ve ekran görüntüsü alınarak kişi kendi tespitini kendisi yapmakta ve delil elde etmeye çalışmaktaydı. Ancak hukuki süreç başlatıldığında söz konusu site/şahıs o süre zarfında haberi/gönderiyi kaldırdığı durumlarda tekrar tespiti zor olmakta ve bu hukuki süreçte sorunlar ortaya çıkmaktadır. Ancak e-tespit işleminden sonra sosyal medyadan/internet sitesinden silinmiş olsa da e-tespit sistemindeki yapılan işlem geçerli olacaktır.

Türkiye Noterler Birliği’nin sunduğu e-tespit hizmetinde 7/24 faydalanarak istenilen görüntü, yazı, haber, video kısacası elektronik ortamdaki birçok paylaşım hukuka uygun bir şekilde hızlıca kayıt altına alınabilmekte ve kayıt altına alınanların yargılama aşamasında hukuka uygun delil olarak kullanılmasını sağlamaktadır.  Her ne kadar e-tespit 7/24 hizmet verse de yapılan tespit işleminin kesinleşmesi için mesai saatleri içerisinde herhangi bir noterliğe başvurarak tespit tutanağının hazırlatılması gerekmektedir.

Yukarıda bahsedilenler doğrultusunda e-tespit işlemi yapıldıktan sonraki aşamalarda hak kaybına uğramamak ve sağlıklı bir süreç izleyebilmek için işin uzmanından yardım alınmalıdır.

Kalın sağlıcakla…

Av. Burcu SOYLU

Instagram: soylu_hukuk 

Twitter:@Soylu_Hukuk

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER