Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Kutfettin Fırat Şan

Berat Gecesi ve önemi

Berat Kandili, Kur’an-ı Kerim’in Levh-i Mahfuz’dan Dünya semasına toptan indirildiği gece olması hasebiyle İslam alemi için büyük bir önem arz etmektedir. Bu önemli gece için de Efendimiz (sav) çok önemli ifadeler kullanmış, bu gece “dua edenlerin, ibadet edenlerin” günahlarının bağışlanacağı bilgisini vermiştir.
O dönemden itibaren “Berat Gecesi” ismiyle kutlanan bu gece, 16. yüzyılda Osmanlı Padişahı II. Selim’in bu önemli gece için minarelerde kandil yakması sonucu “Berat Kandili” ismini almış ve günümüze de bu isim ile ulaşmıştır.

Bu gece için Efendimiz Hz. Muhammed (sav) sık sık ibadet etmeyi, sıkça dualarda bulunmayı tavsiye etmiştir. Gerek kendisinden sonraki dönem ve gerekse de günümüz İslam ümmeti bu özel gecede yoğun bir şekilde dua etmeyi ve ibadeti etmeyi gelenek haline getirmiş, bu geceye gereken önemi vermişlerdir. Camilerde Kur’an-ı Kerim tilaveti, İlahiler, Mevlid-i Şerifler ve Salavatı Şerifler ile; evlerde aileler cemaatli namazlar, zikirler, dualar ile kutlamalar yapar ve geceyi bu şekilde geçirirler. Rabbim ümmet-i İslam’ı muvaffak eylesin inşaAllah.

İslam kaynaklarında “iki şey arasında ilişki olmaması, kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması” olarak açıklanan Berat kelimesi, tam da kelimesinin manasına yaraşır bir geceyi arz eder. Zira Berat Gecesi, insanın günahları ile, hataları ile ilişkilerini kesmesi, tüm manasız yükümlüklerinden kurtulması için bir fırsattır. Bununla beraber toplumsal bir yaşamı her an emreden İslam, bittabi bu gece için de bireyden çok topluma önem vermiştir.

Kişi, içinde olduğu İslam ahlak ve geleneğinin bir gerekliliği olarak bu gecede kendisi gibi dünya kardeşlerinin de yüküne ve gününe güç olmalıdır. Efendimiz (sav)’in de ibadet edin tavsiyesindeki sıralamalardan birinin Müslüman kardeşine yardım etmek olduğu muhakkaktır.

O vakit biz de kardeşlerimizi dua ederken dilimize, ibadet ederken ellerimize alacağız. İslam’a ve insanlığa dualar edeceğiz, komşumuzu görüp, gözeteceğiz. Bu geceye yaraşır bir eylem, kimini günahlarından beraat ettirecek, kimini manasızlıktan, kimini parasızlıktan, kimini küfürden elbet kurtaracaktır. Rabbim her daim bizlerle olsun.

Berat gecenizi kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER