Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Iğdır Üniversitesi ile SERKA Arasında “Zengezur Koridoru Çalıştayı” Protokolü

Iğdır Üniversitesi ile Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) arasında “Zengezur Koridoru’nun Bölgesel Kalkınma ve Ekonomik Büyümede Stratejik Önemi” konulu çalıştay düzenlenmesine ilişkin iş birliği protokolü imzalandı.

Iğdır Üniversitesi ile Serhat

Azerbaycan’ın 2020 yılı sonunda işgal altındaki Dağlık Karabağ’ı Ermenistan’dan geri almasının ardından, savaşı bitiren ateşkes antlaşmasının en önemli maddelerinden bir tanesi Zengezur’dan ulaşım koridoru açılması kararı oldu.

Zengezur Koridoru kararı ile özelde Azerbaycan ile Nahçıvan genelde ise Türkiye ile Azerbaycan arasında kesintisiz kara bağlantısı oluşmasının önü açıldı.

Bu kapsamda Iğdır Üniversitesi ile Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) da Zengezur Koridoru’nun bölgenin kalkınması ve ekonomik büyümeye katkısını değerlendirmek adına bir çalıştay düzenlemek için çalışmalara başladı.

İlk olarak 2022 yılı şubat ve mart aylarında Iğdır Üniversitesi ile SERKA arasında Çalıştay’a yönelik gerçekleştirilecek iş birliği üzerine istişareler yapıldı. İstişareler neticesinde SERKA Iğdır Yatırım Destek Ofisi koordinasyonunda, Iğdır Üniversitesi bünyesinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Kafkasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde çalıştayın yapılması planlandı.

Ardından da Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma ile SERKA Genel Sekreter Vekili Nurullah Karaca arasında, “Zengezur Koridoru’nun Bölgesel Kalkınma ve Ekonomik Büyümede Stratejik Önemi” konulu çalıştayın düzenlenmesi için iş birliği protokol metni imzalandı.

Protokole göre Çalıştay’da; koridorun avantaja çevrilmesi, dış ticaret hacmindeki ürün sayısının ve çeşidinin artırılması, sınır ticaretinin canlandırılması, gelecekteki projeler ile birlikte bölge illerinin lojistik merkez rolünü üstlenmesi ve enerji/ürün/insan transferinde önemli bir noktada konumlanması gibi konular ele alınacak.

Protokole ilişkin bir değerlendirmede bulunan Rektör Alma; Nahçıvan, İran ve Ermenistan sınırında bulunan Iğdır’ın, Güney Kafkasya’daki stratejik önemini anımsatarak Zengezur Koridoru, Iğdır ili sınırından geçerek Nahçıvan üzerinden Azerbaycan’a kara yolu ulaşımı imkânı sağlaması açısından önemli bir potansiyel olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerçekleştirilecek Çalıştay da koridorun açılmasının ardından doğacak avantajların doğru kullanılması için strateji geliştirilmesi adına önemli bir platform olacaktır.  Protokolün hayırlara vesile olmasını diliyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.