Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Kutfettin Fırat Şan

Kurban Bayramına günler kala

Hep derim, “özel günler yeni bir devinim için fırsattır!”

Önümüz bayram; paylaşmayı, hatırlanmayı, barışmayı, kavuşmayı, neşelenmeyi içinde barındıran bir bayram.

İlk insandan bu yana Allah’ın gönderdiği dinlerin temel ibadetlerinden biri olan kurban kesmek, bugün de İslam’ın kimliğini dağıttığı her yerde özel bir yer kazanmış ve uygulanmaktadır. Böyle bir günün sadece bir et kesim işi olmadığı hemen hemen her aklı baliğ kişi tarafından mutlaka bilinmektedir. Zira kurban kesmenin sadece bir kan akıtma yahut hayvan boğazlama işi olmadığını Allah’u Teala şu ayetleri ile bizlere bildirmiştir:

“Biz her ümmete bir kurban ibâdeti belirledik ki, kendilerine rızık olarak verdiğimiz hayvanları kurban ederken üzerlerine Allah’ın adını ansınlar. Şunu iyi bilin ki, sizin ilâhınız tek bir ilâhtır; öyleyse artık O’na teslim olun. Rasûlüm! Tam bir ihlâs, samimiyet ve tevazu içinde Allah’a boyun eğen kulları müjdele!” (Hac, 34)

Kurban ibadetini buyurduktan sonra tevazu ve samimi kullarına müjde buyuran Yüce Allah, kurban ibadetini yerine getirmenin bir tür samimiyet ve sadakat olduğuna da dikkat çekmiştir. Bununla beraber bu ibadeti gerçekleştirirken gerek yoksulu gözetmeyi ve gerek yoksul ile sosyal bir statü gerçekleştirmeyi de arz etmiştir. Bundan yola çıkarak kurban ibadetine “sosyal yardımlaşma” olarak bakmak da mümkündür.

Böyle özel bir günü kendisi için bir fırsat, bir hareket dönemi olarak gerçekleştirmelidir insan. Evvela Allah’ın emrine itaati fırsat bilip samimi bir kul olmayı yeğelemelidir. Ondan sonra İslam ile sosyal yardımlaşmanın getirdiği yakın teması birer muhabbet, kaynaşma hareketi sayıp eşe dosta hatır sormayı, küse barış götürmeyi, düne set çekmeyi geleneklerinin arasına sokmalıdır. Kurban ibadeti de bilhassa bunlar içindir. Kişinin gerek Allah’a karşı kulluk vazifesinin bilincini ve gerekse de insanlara karşı kardeşlik olgusunun yücelmesini kazanması içindir.

Bizler de bayramları yeni bir dönemden sayıp, siyah olan her şeye set çekeceğiz. Kötü olan her şeye yüz çevireceğiz. Bunların aksine, Allah’a yöneleceğiz, İslam’a döneceğiz, insanı kardeş bilip eskisinden saha çok sarılacağız. Kurban, hem ibadet olgusu itibariyle hem de getirdiği özel günün heyecanı itibariyle kulluğun ve insanlığın yücelmesine yeni bir devinim kazandırır.

Hepinizin bayramını kutluyor, güzellikler getirmesini diliyorum. Selam ve dua ile…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER