Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Kutfettin Fırat Şan

Kars olmak, Karslı olmak

Kozmopolit bir toplumda duyguların da kozmopolitliği söz konusu yeterince mümkündür. Nereye gidersem gideyim, nerede yaşarsam yaşayım iyileşmeyi bildiğim yerin Kars olması da ayrı bir duygu kargaşası. Velhasıl, bu bahsimiz de Kars… Üç nokta koydum, zira Kars demekle bitmiyor. E anlatsam yetmeyecek, en iyisi üç nokta. Bunlar bir tür kelime oyunları gibi anlaşılmasın; zira oyunlarla yaşanmıyor.

Oyunlarla yaşanmıyor çünkü gerçek gün gibidir bu memlekette. İnsanında başlar hakikat, insanların ilişkisinde. Bölgenin toprağını benimsemiş her dil ve her dinin yaşam gösterdiği yerdir Kars.

Birkaç şehirde yaşamış ve birçok şehri dolaşmış, insanını tanımış biri olarak nerede görsem Karslı birini hemen tanırım. Sanırım öyle bir özelliği var; kelamından, selamından, sıcaklığından, asabiliğinden bellidir Kars’ın insanı. Çocuk yaşlar dahi mini de olsa asabiyet gösterirler. Sanırım havasındandır…

Havası demişken, bir dönem Batman’a eğitim için gitmiştim. Kars’a yeniden dönmeye yakın arkadaşlar güneşin resmini çekip “Kars’ın duvarlarına as da herkes görsün” deyip takılırlardı hep. Öyle de serttir havası, soğuk ve uzundur kışı. Gurbete giden işçinin Kars’ta yazı gördüğü pek görülmemiştir. Fakat soğuk hava denince dahi farkındalık yaratan bir şehirdir Kars. “Sen Karslısın üşümezsin, korkmazsın, kaçmazsın…” gibi gibi onlarca sözün sarf diyarıdır Kars!

Yerel olarak her ne kadar küçük bir şehir olsa da caddeleri ayrı tarihi ayrı şehirlerdir Kars. Faik Bey caddesinden bitmeyen o küçük yürüyüşler cumhuriyet meydanında sol biter. Kazım Karabekir caddesinde durmayan o küçük arayışlar Evliya’da sağ biter. Hasan Harakani hazretlerinde açılan eller Kars’ın kalesinde huzurla biter. Kimsenin kimseye herhangi bir siyasi olaydan ötürü yahut dini/ırki sebeplerden ötürü karışmadığı o dingin ve sakin ortam, gece kendisini insan telaşesinin olmadığı bir uykuya bırakır.

Esnafın yardımseverliği, herkesin birbirini tanıması, her gencin birer yiğit gibi sokaklarda sallanması, saat fark etmeksizin her sokağın birer ev gibi güven vadettiği, namus kaygısının olmadığı, aklın selim fikrin baliğ olduğu muazzam Kars ve Kars’ın her köşesi, yaşayanları ve yaşayacakları herkes için özel bir bölgedir. Dışardan nasıl görüyorsunuz bilmem; ben içindeyim ve içimde bunları yaşıyorum.

Selam, Dua ve Kars ile…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER