Dolar 27,3153
Euro 28,9240
Altın 1.670,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kars 19°C
Açık
Kars
19°C
Açık
Çar 22°C
Per 21°C
Cum 20°C
Cts 18°C

Mevsimlik tarım işçileri Ağrı’da ayçiçeği mesaisinde

Devlet desteğiyle son yıllarda bitkisel ürün çeşitliliğinin arttığı Ağrı’da, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gelen mevsimlik tarım işçileri ayçiçeği hasadı yapıyor.

Mevsimlik tarım işçileri Ağrı’da ayçiçeği mesaisinde
A+
A-
23 Eylül 2022 18:58

AĞRI (AA) – ABDULLAH SÖYLEMEZ – İl genelinde 23 bin dekarlık bölümü yağlık ayçiçeği, 21 bin dekarı da çerezlik olarak ekilen tarlalarda sonbahar mevsiminin gelmesiyle hasat başladı.

Şanlıurfa’dan gelerek tarlaların kenarında kurdukları çadırlarda konaklayan mevsimlik tarım işçileri, sabahın erken saatlerinde mesailerine başlıyor.

Aralarında kadınların da bulunduğu işçiler, gün boyu ellerindeki oraklarla ayçiçeği topluyor.

Yaklaşık 1,5 ay burada çalışacak olan işçiler, kazandıkları parayla kışın ailelerinin ihtiyaçlarını karşılayacak.

İşçilerden Mustafa Kaya, AA muhabirine, her yıl yaz aylarında farklı illere giderek çalıştıklarını, yılın yarısını farklı illerde geçirdiklerini söyledi.

Erzincan’da ayçiçeği çapası, Malatya’da kayısı hasadının ardından Ağrı’ya ayçiçeği hasadına geldiklerini belirten Kaya, “Buraya geleli 15 gün oldu. Yaklaşık 45 gün burada kalacağız. Burada çadırlarda kalıyoruz. Gece hava soğuk oluyor. Aynı aileden 15 kişi burada çalışıyoruz. Sivas’ta da patates hasadını yaptıktan sonra evimize gideceğiz. Hayatımız bu şekilde geçiyor.” dedi.

– “Evlenmek için para lazım”

Üniversiteden bu yıl mezun olduğunu vurgulayan Hacer Kaya da 20 gündür orakla ayçiçeği hasadı yaptıklarını anlattı.

Ferhat Kaya da sabah erken işe başlayıp akşama kadar çalıştıklarını, mayıs ayından aralık ayına kadar farklı illere giderek para kazanmak için emek verdiklerini dile getirdi.

Kaya, “Evlenmek için para lazım ve bu parayı kazanmak için de çalışıyoruz. Bizim için çalışmanın gecesi gündüzü yok. İzmir’den başlayıp Kars, Erzincan ve Sivas gibi birçok ile gidip çalışıyoruz.” ifadesini kullandı.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.