Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Kutfettin Fırat Şan

Oruçlu kişi nasıl olur?

Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. (Bakara Sûresi 183)

Allah’a karşı gelmek orucu bozar mı? Elbette bozar; ancak manasını bozar. Oruçtan beklediğin manayı, beklediğin huzuru yerle bir eder. Müslüman kişi, Allah emretti diye orucu tutar sadece. Mümin kişi ise Allah emretti diye tutar ve bunda bir hikmet arar. Orucu tutarken erimeyi değil, erişmeyi umar. Orucu tutarken mümin kişi, durgunluğu değil dirilmeyi umar. Neden mi? Çünkü her ibadet gibi oruç da insana “emrolunduğu gibi dosdoğru olmayı” emreder.

Orucun manasına erişmenin en isabetli yolu, orucun getirdikleriyle hemhal olmaktır. Peki nedir bunlar? Elbette ilk olarak Kur’an-ı Kerim diyeceğiz. Neden mi Kur’an? (O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. (Bakara, 185) Bu ayette Hazreti Allah, Ramazan ayı dikkat çekerken bunu Kur’an-ı Kerim’in o ayda indiğinden bahseder. Yani bu ayı önemli kılan en önemli özellik Kur’an-ı Kerim’in bu ayda inmesidir. O halde bu ayda en çok Kur’an ile hemhal olacağız. Mealini okuyup anlamaya çalışacağız.

Kur’an’ı Kerimin mesajlarına sıkı sıkı bağlanacağız; yalan söylemeyeceğiz, kötü söz etmeyeceğiz, kalp kırmayacağız, hasetten ve fitneden uzak duracağız, gıybet etmeyeceğiz. Sadaka vereceğiz, dostluk ilişkileri kuracağız, kardeş olacağız, iyilik yapmada yarışacağız.

Ramazan ayının bize getirdiği teravih namazlarına riayet etmeye çalışacağız. Kur’anın mesajı olan namazlara ara vermeyeceğiz, kaçırmamaya çalışacağız. Allah’ı sık sık anacağız, Allah’ın belirlediği helal dairelerin dışına çıkmayacağız.

Orucun kendisini neyin bozduğu biliyor, refleks olarak da bunlardan uzak duruyoruz zaten. Orucun manasını bozan şeyleri de bilip, bunlardan uzak durmayı refleks haline getirelim.

Selam ve dua ile.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER