Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Kutfettin Fırat Şan

2023 seçimlerine doğru

“Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor. Doğrusu Allah, bununla size ne güzel öğüt veriyor! Şüphesiz ki Allah hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.” (Nisa, 58)

Hızla yaklaşmakta olan bir seçim süreci var ve bu süreçte kimi zaman tartışmaların ortasında kalabiliyor yahut tartışmaların başında olabiliyoruz. Ancak iyi bilmeliyiz ki neticeler her ne kadar tartışılsa da süreç devam ederken kırmanın, kavga etmenin, haddi aşmanın hiçbir anlamı yoktur. Neden mi? Çünkü seçmek ve seçilmek en tabii haklarımızdandır. Bu zamana kadar nasıl ki idarecileri biz seçtik, yine biz seçeceğiz. Büyük bir paniğe kapılıp, sağı solu dağıtmak beyhude bir çabadır. Her beş senede bir yöneticelerin değişimine olanak sağlayan bir seçim sistemi elbette ki en belirgin ve gerekli çözümdür. Onun dışındaki çözümler fitneye yol açar, gerilemeye yol açar, zaman kaybına yol açar.

Nisa süresi 58. ayette Hazreti Allah, “emanetleri ehline vermemizi” emretmiştir. Bizler, kendimizde ve milletimizde emanet olarak benimsediğimiz ve koruduğumuz her şeyi, en az bizler kadar koruyacak ve sahip çıkacak kimselere emanet edeceğiz. Bu insani değerlerimiz olabilir, dinî ve dili değerlerimiz olabilir. Aynı ayetin devamında ise Hazreti Allah, “yönetici olduğunuzda adaletle hükmetmeyi emretmiştir.” Aklı başında bir birey en ilk analiz yapmalıdır. Adaleti analiz etmelidir. Adaleti yaşatacak kimseleri analiz etmelidir. En nihayetinde bir sonuca elbette ki varacaktır ki bu bazen isabetli bir sonuç olur bazen de olmaz. İnsanız, kanarız…

Bu ayetin ışında ne yapmalıdır Müslüman? Müslüman, Allah’ın “seçerken ehil seçmeye, seçilirken ehil olmaya” emrini tam bir şekilde benimsemelidir. Şayet seçen kimseyse, doğru bir analizden sonra vardığı sonucu eşi dostu ile paylaşmalı, tavsiyede bulunmalı; ancak dayatmamalıdır. Nihayetinde kendisiyle aynı fikirde olmayanları “terörizm ile, ihanet ile, cehalet ile” suçlamamalıdır. Sıkça rastlanılan bu tür rahatsız edici tavırlardan uzak kalmalıdır.

Müslüman, şayet seçen değil de seçilen kimse ise Allah’ın “adalet” buyruğuna sımsıkı sarılmalıdır. Şayet mal-mülk karşısında, koltuk sevdası karşısında adaletten şaşmayacağına emin değilse, bu vebale girmeyecek. Seçilmek isteyen en evvel kendisini seçmelidir. Kendisini isabetli bir aday görmelidir. Topluma ve millete yararlı olacağı inancını taşımalıdır. Bu inançta eksiklik söz konusu ise kandırmamalı, aldatmamalıdır. Beş senenin sonunda verdiği hiçbir sözü yerine getirmemiş, adaletten uzaklaşmış biri olarak hem dünyada hem de ahirette rezil olmak, ziyadesiyle bir akıl tutulmasıdır.

Uzaklaşın; bu seçim sürecinde kalp kırmalardan, ötekileştirmelerden, yaftalamalardan, kötülemekten uzaklaşın. Bu sürece azami katkınız, yaptığınız analizlerinizi ve vardığınız görüşlerinizi uygun bulduğunuz herkes ile istişare etmek, onlara tavsiye etmektir. Aksi olan dayatmalardan da uzak kalmaktır. Kimin kimden daha hayırlı olduğu, daha liyakat sahibi olduğunu ancak Allah Teala bilir. Zira Hazreti Allah, Hucurat süresi 11. ayetinde şöyle buyuruyor: “Ey iman edenler! Bir topluluk bir diğerini alaya almasın. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler.”

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER