Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

‘Türkiye’nin yeni gurur abidesi’ Kars Barajı açıldı!

Kars’ta 44 köye ait toplam 475 bin dekar tarım arazisini suyla buluşturacak olan Kars Barajı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı açılış töreniyle hizmete alındı. Peki Kars Barajı tam olarak nerede, baraj ne kadar su depoluyor ve ne kadar enerji üretecek? Barajın maaliyeti ne kadar? İşte Kars Barajı projesine dair merak edilen her şey…

Kars'ta 44 köye ait

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, telekonferans yöntemiyle Kars Barajı Açılış Töreni‘ne katıldı. Açılış konuşmasına, “Türkiye’ye kazandırdığımız yeni bir gurur abidesi olan Kars Barajı’nın milletimize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” diye başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, barajın 10 yıllık bir inşaat mazisi olduğunu ve geçtiğimiz yıl su tutmaya başladığını belirtti.

603 MİLYON LİRA TARIMSAL GELİR ELDE EDİLDİ

Kars Barajı ile Kars ve Iğdır‘ın topraklarının verimliliğinin arttığına dikkat çeken Erdoğan, buradan Arpaçay Barajı‘na yapılan takviyeyle Akyaka ve Iğdır Ovası‘nda 541 dekar arazinin sıkıntısız bir sulama mevsimi geçirmesinin sağlandığını ve bölgede bir yılda 603 milyon lira tarımsal gelir elde edildiğini kaydetti.

MALİYETİ BİR YILDA İKİYE KATLAYARAK GERİ ÖDEDİ

Şu ana kadar 330 milyon lira harcanan barajın, bir yılda yatırımı ikiye katlayarak geri ödediğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sulamalar ve diğer yatırımlarla bu projenin toplam maliyetinin 2 milyar lirayı bulacağını dile getirdi.

BARAJIN ÇEVRESİ MESİRE VE DİNLENME ALANI OLACAK

Proje kapsamındaki sulama ve elektrik üretim tesisleri tam kapasite faaliyete geçtiğinde 475 bin dekar daha toprak sulanarak yılda 300 milyon liralık gelir elde edileceğini belirten Erdoğan, baraj çevresinin aynı zamanda yakında olan Kars‘ın mesire ve dinlenme alanı olarak da hizmet vereceğini ifade etti.

ATIK SULARIN KARS ÇAYI’NA DÖKÜLMESİNİ ENGELLEYECEK PROJE

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehrin atık sularının Kars Çayı‘na dökülmesini engelleyecek projeyi de hayata geçirerek çevre kirliliğinin önüne geçeceklerini aktararak, Görüldüğü gibi ülkemize ve bölgemize gerçekten büyük katkı sağlayacak bir eser ortaya çıktı. Barajımızla serhat şehrimiz Kars‘a yeni bir sembol de kazandırdığımıza inanıyorum.”dedi.

KARS BARAJI TAM OLARAK NEREDE?

Kars Barajı, Kars‘ın 15 kilometre kuzey-doğusunda, Kars Çayı üzerinde temelden yüksekliği 56,00 metre, 1.000.000 metreküp gövde dolgu hacmine sahip, merkezi kil çekirdekli kum çakıl dolgu tipinde sulama ve enerji amacıyla faaliyete geçirilen bir barajdır.

KARS BARAJI NE KADAR SU DEPOLUYOR?

Kars Barajı’nın depolayacağı su miktarı 182 milyon metreküp. Barajda 18 Temmuz 2018 tarihinde su tutma işlemi gerçekleştirilerek, 26 Mayıs 2019 tarihinde 1703 bin 40 kotuna ve yüzde 92 doluluk oranına ulaşarak 168 milyon metreküp su depolandı. Akabinde Kars Akyaka Sulaması ve Iğdır Ovası Sulamasına takviye amacıyla Arpaçay Barajı’na deşarj edildi. Halihazırda su kotu 1698,50 ve yüzde 64 doluluk oranında 116 milyon metreküp su bulunuyor. Gelen akıma bağlı olarak su kotu yükseliyor.

KARS BARAJI NE KADAR ENERJİ ÜRETECEK?

Kars Barajı rezervuarında depolanacak 182 milyon metreküp su ile Kars Ovası’nda 260 bin 30 dekar, Digor ovasında 215 bin 750 dekar olmak üzere 44 adet köye ait toplam 475 bin 780 dekar zirai tarım arazisi cazibeli borulu sistem ile sulanacak, 2,24 MW Kurulu gücündeki HES ile yıllık 9,76 GWh enerji üretilecek.

7 BİN 241 KİŞİYE TARIMSAL İSTİHDAM İMKANI SAĞLAYACAK

Projenin tam anlamıyla faaliyete geçmesi halinde 475 bin 780 dekarda tarım arazisinin cazibeli borulu sistem sulama şebekesi ile sulanması sağlanacak ve 2020 yılı fiyatlarıyla yılda 296 milyon TL sulama faydası ve üreteceği enerji ile 2,8 milyon TL enerji faydası olmak üzere toplamda 298,80 milyon TL ekonomimize fayda temin edilecek. Ayrıca 7 bin 241 kişiye tarımsal istihdam imkanı sağlayacak.

MESİRE ALANI, TEKNE-KAYIK GEZİSİ VE SU SPORLARI

Kars Barajı‘nın il merkezine çok yakın konumda bulunması Kars‘ın en önemli mesire ve rekreasyon alanı özelliğini de taşıyor. Bu amaçla Kars Barajı gölü sağ sahilinde yer alan DSİ ve hazineye ait 120.000 metrekare alanın yarısı ormanlık alan, diğer yarısı ise yürüme yolları, oyun alanları ve piknik alanları olarak planlandı. Baraj göl alanının üzeri ise tekne veya kayık gezisi ile su sporları imkanlarının sağlanacağı düzenlemeleri içeren rekreasyon alanı olarak planlanmak suretiyle, Kars‘ta yaşayan vatandaşlar için orman ve su ile bütünleşik önemli bir yaşam, dinlenme ve eğlenme alanı oluşturulmasına yönelik proje hazırlandı. Bu proje yatırım programına alınmış olup, bütçe imkanları çerçevesinde ihalesinin yapılması hedeflendi. Ayrıca Kars Barajı göl alanında balıklandırma için etüt çalışmasına başlanmış olup, yapılacak balıklandırma bölgeye çok önemli katkı sunacak.

KARS BARAJI PROJESİNİN MAALİYETİ NE KADAR? 

Kars Barajı ve Sulamalarının toplam proje maliyeti yaklaşık 2 milyar TL olup, bugüne kadar yaklaşık 570 milyon TL harcama yapıldı. Kars Barajı yapımı için ise bugüne kadar 2020 yılı fiyatlarıyla toplam 330 milyon TL harcama yapıldı.

Yapımına devam edilen “Kars Barajı Sulaması 1. Kısım İnşaatı” işi ile ilk etapta 90 bin 880 dekarda alanın sulanması sağlanacak. Bu iş kapsamında devam eden Kars Barajı 1. Kısım Sulaması Arazi Toplulaştırma ve TİGH Projesi ile 30 köyü kapsayan 338 bin 190 dekar alanda gerçekleştirilen çalışmalarda 11 bin 161 adet kadastro parseli toplulaştırılarak 7 bin 43 adet yeni kadastro parseli oluşturulmak suretiyle yüzde 37 toplulaştırma sağlandı.  Tüm parsellere tarla içi ulaşımın sağlanması adına 922 kilometre yol açıldı. Tarımsal faaliyete elverişsiz parsellerin tarıma kazandırılması adına tarla içerisindeki ve sınırlarındaki taşların temizlenmesi çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda bu güne kadar 241 bin metreküp taş temizliği yapıldı.. Eylül-2020 sonuna kadar toplulaştırma ile ilgili tüm işlemlerin tamamlanması planlandı.

TARLA İÇİ ULAŞIM İÇİN 922 KİLOMETRE YOL AÇILDI

Proje kapsamında bulunan toplam 30 yerleşim biriminden 5 tanesinin tapu tescil işlemleri yapılarak yeni tapuları teslim edildi.  Kalan 25 birimde ise yer teslimleri yapılarak kati projeleri hazırlanmış olup, tescil çalışmaları devam ediyor. Tüm parsellere tarla içi ulaşımın sağlanması adına 922 kilometre yol açıldı. Tarımsal faaliyete elverişsiz parsellerin tarıma kazandırılması adına tarla içerisindeki ve sınırlarındaki taşların temizlenmesi çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda bu güne kadar 210 bin metreküp taş temizliği yapıldı. Eylül-2020 sonuna kadar toplulaştırma ile ilgili tüm işlemlerin tamamlanması planlandı.

TAŞKIN RİSKİ AZALTILDI, 12 KİLOMETRE YENİ YOL YAPILDI

Kars Barajı Sulamasının tamamı hizmete alındığında, Kars‘a sulanabilir nitelikteki 1.573.270 dekar arazinin yüzde 30‘unun sulanması temin edilecek. Kars Barajı‘nın yapılması ile baraj mansabından Arpaçay Barajı‘na kadar uzanan 71,5 kilometre uzunluğundaki Kars Çayı kenarında bulunan 2.383.000 dekar arazi ve yerleşim yerlerinin taşkın riski azaltılarak rusubat taşınması engellendi. Kars Barajı Rölekasyon Yolları işi kapsamında Çakmak- Aynalı – İncesu Köyleri arasında 7 köyün faydalandığı yaklaşık 23 milyon TL‘ye mal olan BSK kaplı 12 kilometre yeni ulaşım yolu yapıldı. Bu yoldan Aynalı, Alçılı, Ortalar, Kayadibi, Çamurlu, Boğazköy ve İncesu köyleri faydalanıyor.

GÖÇMEN KUŞLARIN ALTERNATİF ALANI OLACAK

Kars Barajı gölü, Kars Akyaka ilçesi sınırlarında bulunan ve “Ramsar Alanı” statüsünde olan Kuyucuk Gölü Kuş Cennetinde olası su yetersizliğinin yaşandığı zamanlarda göçmen kuşların alternatif alanı durumuna da geliyor.