Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Kars işte böyle temsil edilir! Tolgahan Tiktaş TRT EBA TV’de

Kars âşıklık geleneği üzerine önemli akademik çalışmalar yürüten Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Araştırma Görevlisi Tolgahan Tiktaş, TRT EBA TV’de lise öğrencilerine ‘Kars Âşıklık Geleneği ve Saz’ konusunu anlattı.

Kars âşıklık geleneği üzerine

Haber: Ali Parim/ Tolgahan Tiktaş, moderatörlüğünü Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Eren Can Yıldız‘ın üstlendiği ve yaklaşık 20 dakika süren bölümde, Kars âşıklık geleneğinin önemli temsilcilerinden, Kars âşıklarının ve âşık sazının temel özelliklerine kadar birçok konuya vurgu yaptı.

Kars âşıklık geleneğinin pek çok sanat dalını kendi içerisinde barındırdığına dikkat çeken Tolgahan Tiktaş,Kars âşıklık geleneği içerisindeki bir aşık, hem hikaye anlatabilmeli, hem atışmalar yapabilmeli, âşık havaları bilmeli, saz çalabilmeli. Ve tabi anlattığı bu hikayelerle, şiirleriyle topluma ışık tutabilmelidir” ifadelerini kullandı.

KARS ÂŞIKLIK GELENEĞİNDE ÂŞIK ŞENLİK’İN YERİ 

Kars âşıklık geleneği denilince ilk önce Âşık Şenlik’ten bahsedilmesi gerektiğine dikkat çeken Tiktaş, Kars‘taki birçok önemli âşığın ya Âşık Şenlik’in kolundan geldiğini ya da Âşık Şenlik ile bir bağlantısı olduğunu dile getirdi. Tolgahan Tiktaş sözlerine şöyle devam etti;

“Mesela Âşık Şeref Taşlıova… Ustası Âşık Şenlik’in oğlu Âşık Kasım’dır. Âşık Şenlik’in kolundan gelmektedir. Bunun dışında Âşık Murat Çobanoğlu’nu göz önünde bulunduracak olursak; babası Gülistan Çobanlar Âşık Şenlik kolundan gelmektedir. Tabi bunların dışında da Mehmet Hicrani, Mevlüt İhsani, Sabri Şimşekoğlu, İlhami Demir,  Rüstem Alyansoğlu gibi birçok önemli âşığımızı da sayabiliriz.”

“KARSIN KOZMOPOLİT YAPISI AŞIKLIK GELENEĞİNE DE YANSIMIŞ DURUMDA”

Tolgahan Tiktaş bölümün ilerleyen dakikalarında Kars’ın sosyolojik yapısının âşıklık geleneğini nasıl etkilediğine de değindi. Kars ülkemizin sınır şehirlerinden bir tanesi olduğu için kozmopolit bir yapıya sahip” diyen Tiktaş, sözlerine şöyle devam etti;

“Bu yapı âşıklık geleneğine, saza da yansımış durumda. Yakın coğrafyamızda, Azerbaycan’da da âşıklık geleneği mevcut. Hatta bu geleneğin başlangıç yerinin Azerbaycan olduğunu söyleyebiliriz. Ancak gelenek buraya doğru geldiği zaman Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi aşıklarından etkilenip kendine has bir üslup oluşturmuş. Yani bunu da özel bir durum olarak adlandırabiliriz.”

Tolgahan Tiktaş’ın TRT EBA TV’de konuk olduğu programın tamamını izlemek için buraya tıklayın.

TOLGAHAN TİKTAŞ KİMDİR?

1995 yılında Ardahan‘ın Çıldır ilçesinde dünyaya gelen Tolgahan Tiktaş, ilk müzik eğitimini âşıklık geleneği içerisinde kendisini yetiştirmiş olan babası Tekin Tiktaş’tan aldı. Lise eğitimini Kars Gülahmet Aytemiz Güzel Sanatlar Lisesinde tamamladıktan sonra Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Temel Bilimler bölümünü kazandı. Bu süre zarfında okuldaki çalışmalar dışında Kars, Azerbaycan âşık havaları ve bağlamada yeni çalım teknikleri geliştirmek amacıyla akort sistemleri üzerine çalışmalarda bulunarak bu alandan resitaller düzenledi. Bunun yanı sıra lisans eğitiminin son yılında Ege Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde Pedagojik Formasyon Programını tamamladı.
Lisans döneminde çeşitli yarışmalardan dereceler alan Tiktaş, lisans eğitimini de dereceyle tamamladıktan sonra müzikal çalışmalarını daha aktif bir şekilde yürütebilmek için İstanbul’a yerleşti. İstanbul’da birçok konserde, televizyon programında yer aldı resitaller düzenledi. Aynı süre zarfında İBB İsmek adlı kurumda bağlama eğitmeni olarak görev yaptı.
Şu an Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi İcra Sanatları Fakültesi Çalgı Eğitimi bölümünde Yüksek lisans yapan Tolgahan Tiktaş aynı kurumda araştırma görevlisi olarak görev yapmaktadır.