Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Yunus Kılıç’tan Karakurt Barajı ve yeni yola ilişkin flaş açıklamalar!

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, “Karaurgan yolundan Kasım’ın ortalarında Karslı kurtulmuş olacak” dedi. Kılıç aynı zamanda Karakurt Köyü sakinlerinin, firmadan 50-60 milyon liraya yakın daha fazla para almalarını sağladıklarını ve bu paranın ödenmesi için firmaya psikolojik baskı yaptıklarını belirtti.

TBMM Tarım, Orman ve

Ali Parim-Özel Haber/ TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Sarıkamış-Horasan arasında yapımı devam eden yola ve Karakurt Barajı‘na ilişkin Haber Değer‘e dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Kasım ayı ortası itibariyle eski Kars-Erzurum yolunun artık kullanılmayacağını ifade eden Yunus Kılıç, yeni yolda yapılan 5 viyadükten 3 tanesinin bu yıl bitirilemeyeceğini, bu nedenle viyadüklerin kenarından bir servis yolu verilerek yeni yolun kullanıma açılacağını duyurdu.

Kılıç aynı zamanda baraj ve Hidroelektrik Santrali (HES) nedeniyle su altına kalan Karakurt Köyü’nün kamulaştırılmasının hukuken tamamlandığını ancak vicdanen tamamlanmadığını vurguladı. Köy sakinlerinin firmadan alması gerekenden 50-60 milyon liraya yakın daha fazla para almalarını sağladıklarını hatırlatan Yunus Kılıç, firmanın kendi iç sıkıntılarından dolayı tam anlamıyla bu yardımı yapmadığını ancak bu para ödenene kadar, bazen su tutulmasını bazen de üretim yapılmasını engelleyerek firmaya psikolojik baskı yapacaklarını aktardı.

Yunus Kılıç’ın açıklamaları şu şekilde; 

“750 MİLYON LİRALIK DEVASA BİR PROJE”

“Bilindiği gibi Karakurt Barajı’nın su tutmaya başlamasıyla birlikte eskiden kullandığımız Kars-Erzurum yolunun Mescitli’ye kadar olan kısmı sular altında kalacak. Dolayısıyla yeni bir yol yapımı muhakkak lazımdı. Birkaç yıldır yeni yolun yapılması faaliyetleri devam ediyordu. Eski yol yaklaşık 50 kilometrelik bir kısımdı. Fakat yeni yol biraz kısaldığı için 46 kilometrelik bir yol yapımına başlandı. Bunun 23 kilometresi Erzurum, 23 kilometresi de Kars sınırları içerisinde. Dolayısıyla Erzurum Kara Yolları Müdürlüğü ile Kars Kara Yolları Müdürlüğü’nün birlikte yürüttüğü ve maliyeti yaklaşık 750 milyon lira olan devasa bir proje… Tabii baraj yoldan daha hızlı yapılınca orada bir uyumsuzluk söz konusu oldu.”

“YOLDA 24 SAAT ÇALIŞMA VAR”

“Yeni yolda çok yüksek 5 viyadük var. Bunlar devasa viyadükler. Mesela bir tanesinin uzunluğu 573 metre, yüksekliği 120 metre. Tabii viyadüklerin bir yapım tekniği var. Yani imkanınız ne kadar çok olursa olsun bir viyadüğü, belirli bir zamandan önce yapamıyorsunuz. Belirli bir miktar yapacaksınız, orası sertleşecek. Sonra biraz daha üzerine yapacaksınız. Böyle olunca yolun biraz daha geç biteceği anlaşıldı ve Karaurgan yolu üzerinden yol verildi. Karaurgan yolu da eskiden normalde Kars-Erzurum yoluydu. O zaman Türkiye’nin yol standartları öyleydi. Dar, dolambaçlı ve virajlı bir yoldur. Oranın kışın sıkıntı çıkaracağı belliydi. Biz bu ortaya çıkan sıkıntının daha da eziyete dönüşmemesi için ne yapabiliriz diye oturduk konuştuk. Ahmet Bey ile beraber, İl Başkanımızı da yer yer katarak Bakanlıkla istişareler yaptık. Bakan Bey’i ziyaret ederek buna bir çözüm bulunması gerektiğini anlattık. Sağ olsunlar onlar da duyarlılık gösterdiler ve yolu hızlandırdık. Şu anda 24 saat çalışma var.”

“KARAURGAN YOLUNDAN KASIM AYI ORTALARINDA KARSLI KURTULMUŞ OLACAK”

“Aynı zamanda burada yapılan 3 viyadüğün bitemeyeceği anlaşılınca servis yoluyla bu viyadükleri pas geçip yeni yolları birbirine bağlama noktasında bir çözüm bulduk. Ve bu yaklaşık 10-11 kilometre yeni servis yollarıyla şu anda yeni yaptığımız yol Kasım ayının ortasında kullanılmaya başlanacak. Tabiri caizse viyadüklerin kenarından dolaşılıp yola çıkılacak. Gelecek yıl diğer 3 viyadüğün bitmesiyle de bu işlem ortadan kalmış olacak. Zaten sıkıntı olan Karaurgan yolundan Kasım’ın ortalarında Karslı kurtulmuş olacak kısacası.”

“BANA GÖRE KAMULAŞTIRMA VİCDANEN TAMAMLANMAMIŞTI”

“Karakurt Barajı’na gelince; baraj bitti şu anda. Su tutmaya da başladı. Evet doğru, kamulaştırmalarda vatandaşın istediği ölçüde bir ekonomik karşılık bulamadığını gördük. Ama bu hukuki olarak da karar altına alınmış süreçlerdi. Yani hukuken her şey tamamlanmıştı. Ancak bana göre vicdanen tamamlanmamıştı. Biz bu süreçte devreye girdik ve firmaya ciddi bir şekilde psikolojik baskı yaptık. ‘Bu köylünün almış olduğu parayla yeni bir yaşam kurması mümkün değil. Siz buna bir yol bulun ve başka bir şekilde destek olun’ dedik.”

“KÖYLÜLERİN 50-60 MİLYON LİRAYA YAKIN İLAVE PARA ALMASINI SAĞLADIK”

“Tabii bunu kolay kabullenmediler. Çeşitli mızıkçılıklar yaptılar ama biz de ısrarlı olduk ve yaklaşık olarak köye onların hukuken vermeleri gerekenden 50-60 milyon liraya yakın ilave para almalarını sağladık. Şimdi birçok insanla firma yeniden kendi iç sıkıntılarından dolayı yapamadığı uzlaşmaları hızlandırdılar. Umuyorum bizim de sıkı takibimizle yakın zamanda o yardımı yapacaklar. Biz de bu arada köylüden kaçmasınlar diye bazen su tutulmasını engelleyerek bazen de burada üretim yapmalarını engellemeye çalışarak köylünün haklarını bir tamam teslim etmelerine zorluyoruz.”