Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız’dan dikkat çeken paylaşım! İşte A’dan Z’ye Kars Çayı Islah Projesi

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Kaya Yıldız, Twitter hesabından Kars Çayı Islah Projesi’ne ilişkin bir paylaşım yaparak, “Serhat şehrimiz  Kars’ın çehresini değiştiriyoruz” dedi. Peki Kars Çayı Islah Projesi ile ne amaçlanıyor? Proje ne zaman tamamlanacak? İşte A’dan Z’ye Kars Çayı Islah Projesi…

Devlet Su İşleri (DSİ)

Haber: Ali Parim/ 25 Mayıs 2019‘da ihalesi yapılan Kars Çayı Islah Projesi‘ni hayata geçirme çalışmaları son hızıyla devam ederken, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Kaya Yıldız‘dan projeye ilişkin bir paylaşım geldi. Twitter hesabından Kars Çayındaki çalışmaların havadan görüntüsünü ve proje bittiği zaman ortaya çıkacak görüntüyü yayınlayan Yıldız, aynı zamanda paylaşımına şu notu düştü;

“Serhat Şehrimiz  Kars’ın Çehresini Değiştiriyoruz. Kars Çayının tarihi ve turistik mekânların arasından geçen kısmında dere yatağı düzenlemesi, kabartma yapısı ve çevre düzenlemesi yapılarak, tarihi dokuya uygun olarak cazibe merkezi haline getirilmesini sağlayacağız.”

İşte DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız’ın o paylaşımı…
Peki Kars Çayı Islah Projesi ile ne amaçlanıyor? Proje ne zaman tamamlanacak? İşte Kars‘ın çehresini değiştireceği söylenen projeye ilişkin merak edilen her şey…
  • Kars Çayı Islah Projesi kapsamında dere yatağını ıslah etmek amacıyla 150 metre betonarme duvar imalatı ve yükseltilmesi, 2.90 metre yüksekliğinde 31 metre genişliğinde ruberdam (şişme savak), balık geçidi ve kontrol odası imalatları yapılacak.

  •  Kars Çayının tarihi ve turistik mekânların arasından geçen kısmında dere yatağı düzenlemesi, kabartma yapısı ve çevre düzenlemesi yapılarak bölge cazibe merkezi haline getirilecek.
  • Hem Tarihi Taş Köprü hem de Kars Kalesi ziyaretçileri tarafından seyredilebilir bir noktada imalatı yapılacak şişme lastik savakla, dere üzerinde yaklaşık 3 metre yüksekliğinde bir şelale oluşturulacak.

  • Bu lastik şişme savak sayesinde Kars Çayı, Tarihi Taş Köprü’den itibaren yaklaşık 1000 metre geriye doğru şişirilecek ve yılın 365 günü dolu ve akış halinde bir su manzarasına kavuşacak. Böylelikle hem nispeten kurak aylarda oluşması muhtemel hoş olmayan görüntülerin önüne geçilmiş olacak, hem de insanların dere ve su ile olan mesafesi ortadan kaldırılmış olacak.

  • Yapılacak balık geçidi ile de deredeki doğal canlı yaşamının devamlılığı korunacak.
  • Şişme lastik savak yanında istendiği takdirde teşkil edilebilecek Hidrodinamik Burgu HES ile yılda 770.000 KWh elektrik enerji üretilmek suretiyle alanın tüm enerji ihtiyacı da karşılanması mümkün hale gelecek ve yılda 323 bin lira enerji faydası sağlanmış olacak.

PROJE NE ZAMAN TAMAMLANACAK?

Tek proje halinde yürütülen çalışmaların 2020 yılı sonu itibarıyla tamamlanması planlanıyor.