Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Kars Valisi’nden Atatürk’e tarihi çıkış: Beni küçük düşüremezsiniz!

Gazi Mustafa Kemal Atatürk,

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin ilanından yaklaşık 10 ay sonra Anadolu’da uzun bir yurt gezisine çıkar. Atatürk’ün bu seyahatlerdeki duraklarından bir tanesi de Kars’tır. Tarihler 6 Ekim 1924’ü gösterdiğinde Kars halkı, Ata’sını büyük bir coşkuyla karşılar.

Ancak o gün, dönemin Kars Valisi İbrahim Ethem Aykut ile Mustafa Kemal Atatürk arasında tarihe geçecek bir de tartışma yaşanır.

O günlerde Erzurum’daki deprem Kars civarında da ciddi zararlara yol açmıştır. Mustafa Kemal Atatürk, ziyaret esnasında Kars Valisi Aykut’a depremden zarar gören bölgeleri bizzat ziyaret edip etmediğini sorar.

Vali’nin bölgeyi ziyaret etmediğini ve ilgili memurlardan dinlediğini beyan etmesi üzerine de, Vali Aykut’a anlatımının hiç bir anlamı olmadığını söyler.

“DEVLETİ VE SİZİ TEMSİL ETTİĞİM ŞU ANDA VE BURADA BENİ KÜÇÜK DÜŞÜREMEZSİNİZ”

Kalabalık önünde hoş olmayan bir duruma düşen Vali Aykut ise Atatürk‘e şu sözlerle sitem eder;

“Zatı devletlerine bir devlet başkanı ve bunun üzerinde bir kurtarıcı olarak benim de derin minnet ve bağlılığım vardır. Aldığım tedbirleri yeterli görmeyebilirsiniz, beni de valilikten alabilirsiniz. Ancak Devleti ve sizi temsil ettiğim şu anda ve burada beni küçük düşüremezsiniz.”

Bir anda orada bulunan herkes şaşkınlık içerisinde kalır. Valinin eşi Hacer Hanım sessizliği bozarak, “Aferin Ethem, çamaşır yıkar geçimimizi sağlarız” diye konuşur.

Mustafa Kemal Atatürk bu derece onurlu Valinin hassas tepkisini hoş görü ile karşılar.

11 Ekim 1924’te Erzincan‘da bulunduğu esnada Reisicumhur Başkâtibi M. Tevfik imzası ile Dâhiliye Vekâletine telgraf çekerek Vali Aykut’un asaletinin tasdik edilerek kararnamesinin aynı gün arz edilmesini ister. Bu şekilde Vali İbrahim Ethem Aykut’un gönlünü almış olur.

Vali Aykut, Mustafa Kemal Atatürk’ün sağlığında sırasıyla; 1927-1928 Sinop, 1928-1931 Urfa, 1931-1935 Gümüşhane, 1935-1936 Erzurum ve 1936-1939 Balıkesir Valiliği görevini yürütür.

Aktaran: Yasin Ercilsin, Erken Cumhuriyet Döneminde Milli Kimliğin İnşa Süreci ve Serhat Şehri “Kars” Makalesi, Cenûbi Garbî Kafkas Hükümeti’nin Kuruluşunun 100. Yılı Münasebetiyle Kars Ve Güney Kafkasya Tarihi Yazıları (İçinde), Editör: Muharrem Turp, İdeal Kültür Yayıncılık: Sayfa: 192.