6-8 Ekim 2014’te yaşanan Kobani Olayları soruşturması kapsamında tutuklanan ve yerine kayyum atanan Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen‘in, son zamanlarda partisi HDP ile arasındaki iplerin kopma noktasına geldiği konuşulurken, gazeteci Ruşen Çakır‘dan dikkat çeken açıklamalar geldi.
YouTube kanalında ‘Ayhan Bilgen HDP‘den kopuyor mu?’ başlığıyla bir video yayınlayan Ruşen Çakır, Selahattin Demirtaş ile Figen Yükekdağ‘ın tutuklanmasının ardından yapılan kongrede, Ayhan Bilgen‘in HDP‘nin Genel Başkanlığı için adının geçtiğini ancak iddialara göre Demirtaş‘ın bunu istemediğini dile getirdi. Çakır, “O yüzden de Ayhan Bilgen‘in Demirtaş ile arasında bir sorun olduğu ya da en azından kırgınlık olduğu söylenir” dedi.
“AYHAN BİLGEN’İN KARS BELEDİYE BAŞKANLIĞINI TERCİH ETMESİ HDP İÇERİSİNDEKİ ELEŞTİRİLERİNİN DEVAMI GİBİYDİ”
Ayhan Bilgen‘in HDP‘ye yönelttiği eleştirilerin yeni olmadığının altını çizen Ruşen Çakır, Bilgen‘in Milletvekilliğini ya da Grup Başkanvekilliğini reddedip Kars Belediye Başkanlığını tercih etmesinin, aslında HDP içerisindeki eleştirilerinin bir tür devamı olduğunu ifade etti. Çakır, aynı zaman Ayhan Bilgen‘in Belediye Başkanlığını tercih etmesiyle dokunulmazlığını da feda etmiş olduğuna dikkat çekerek, “eğer Milletvekili olsaydı bu soruşturma nedeniyle diğer Milletvekilleri gibi gözaltına alınamayacak ve tutuklanamayacaktı” dedi.
Ruşen Çakır açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
“Yaptığım görüşmelerden edindiğim bilgilere göre; Ayhan Bilgen’in Milletvekilliğini ya da Grup Başkanvekilliğini reddedip belediye başkanlığını tercih etmesi, bir tür HDP içerisindeki eleştirilerinin bir devamı gibiydi. Bir anlamda kendini yerel siyasete atarak orada başka bir şey denedi ve bir çok kişinin de kabul ettiği gibi başarılı, doğrudan insana dayalı bir yerel yöneticilik yaparak, kısa süre içerisinde ilginç bir başarı öyküsü yazdı. Onun da verdiği cesaretle bu eleştirilerini daha örgütlü, daha sistematik bir şekilde hayata geçirmeye çalıştı. Ve o anlamda da bir takım kişilerle, özellikle gençlerle ama Türkiye‘nin değişik yerlerinden, büyük kısmı İslami hareket kökenli kişilerle bir tartışma başlatıyor. ‘Alternatif Siyaset’ adıyla bir sosyal medya hesabı var. Burada Ayhan Bilgen’in bu hesap için yaptığı bir video da paylaşılıyor. Youtube’da yarım saati aşkın bir videoda neyi hedeflediklerini anlatıyor. Bir eleştiri var. Ama burada eleştiri tamamen bütün partilere, Türkiye’deki yasal siyaset zeminine yönelik bir eleştiri. Daha kitlesel, daha yerelden merkeze doğru, daha özgürlükçü bir siyaset çağrısı yapıyor.”
“BURADAN YENİ BİR PARTİ Mİ ÇIKACAK?”
Tabi bunu bir parti içerisinde yaptığınız zaman işler karışıyor ve hemen ortaya şöyle bir soru çıkıyor; buradan yeni bir parti mi çıkacak? Ben de görüştüğüm kişilerde bunu yokladım. Tam bir net cevap yok. Kimse ‘kesinlikle böyle bir şey olmayacak, böyle bir şeyi düşünmedi, diğer kişiler de düşünmediler’ demiyor. Ama esas hedefin bu olmadığı söyleniyor. Bir tartışma platformu, bir hareketlilik, bir dinamik yaratmaktan bahsediliyor.”