Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu’nda gerçekleşen Akademik Yıl Açılış Törenine; Iğdır Valisi ve Belediye Başkan Vekili Hüseyin Engin Sarıibrahim, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Iğdır Emniyet Müdürü Hüseyin Göllüce, il protokol üyeleri, kamu kurum amirleri, Üniversite akademik ve idari personelleri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan törende ilk olarak, Üniversitemizin tanıtım filminin gösterimi yapıldı. Tanıtım filminin izlenmesinin ardından açılış konuşmasını Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma yaptı. Üniversitelerin bilimsel anlamda üretimin yapıldığı önemli merkezlerin başında geldiğini söyleyerek konuşmasına başlayan Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Iğdır Üniversitesi’nin de temel misyonu olarak bu amaca hizmet etme gayretleri içerisinde olduklarının mesajını verdi. Üniversitemizin güncel birimleri ve merkezlerini paylaşan Rektör Hakkı Alma şu bilgileri paylaştı;
“Üniversiteler Bilimsel Üretim Merkezleridir”
“8 Fakülte, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2 Yüksekokul, 4 Meslek Yüksekokulu, 22 Araştırma ve Uygulama Merkezi, 627 Akademisyen ve 197 İdari Personel İle Iğdır Üniversitesi hizmetlerine devam etmektedir. Ayrıca 48 adedi lisans ve 92 adedi ön lisans programı olmak üzere toplam 140 bölüm ve programda öğretim devam etmektedir. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Bünyesinde ise 1523 Tezli Yüksek Lisans, 51 Tezsiz Yüksek Lisans ve 70 Doktora öğrencisi bulunmaktadır. Üniversitemizde 27 ayrı anabilim dalına bağlı olarak yürütülen Tezli/Tezsiz Yüksek Lisans programı sayısı 2019-2020 akademik yılında 42’ye, Doktora programı sayısı 11‘e yükseldi. Üniversite olarak çağı yakalamaya ve yeni teknolojileri uygulamaya önem veriyoruz.”
“Uzaktan Eğitimde Önemli Bir Başarı Elde Ettik”
Iğdır Üniversitesi’nin pandemi sürecinde yürütmekte olduğu uzaktan eğitim programı hakkında da açıklamada bulunan Rektör Alma, “ön lisans, lisans ve lisansüstü teorik derslerin tümü uzaktan eğitimle yürütülmeye başlandı. Bu dönemde 544 Lisans, 537 Önlisans, 317 Yüksek Lisans ve 58 Doktora ders sayısı ile öğrencilerimiz uzaktan eğitime başladı. Pandemi sürecinde Iğdır Üniversitesi tarafından AR-GE çalışmaları tamamlanan, Aldez Dezenfeksiyon Cihazlarının ikinci modeli olan, Aldez Hava ve Ortam Dezenfeksiyon Cihazı UV-O3 modelinin seri üretimine geçildi. Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Mekanik Elektronik Robotik Topluluğu Danışmanı Öğr. Gör. Murat Şimşek tarafından üretimi yapılan siperlik maskelerin dağıtımı il genelinde çeşitli kurum ve kuruluşlara teslim edildi. Tayvan Büyükelçisi Yaser Cheng ve Tayvanlı Epoch Representative firma sahibi Brial Aiello ile telekonferans yöntemiyle toplantıya katılım sağladık. Yapılan görüşme de Epoch Representative firması, Iğdır Üniversitesine toplamda 6 adet hidrojen, oksijen gazı ve jeneratör cihazı hibe edildi” şeklinde konuştu.
“URAP Sıralamasında Hızlı Bir Yükseliş Gösteriyoruz”
Üniversitelerin akademik başarı sıralamalarını gösteren URAP sonuçlarını da değinen Prof. Dr. Alma, “Iğdır Üniversitesi yayın açısından oldukça başarılı bir grafik çiziyor. URAP sıralamasında da göreve geldiğimizden beri hızlı bir yükseliş gösteriyoruz. Urartu Müzesi kurma projesi ile Havaalanı yolunda Demir Çağı’ndan kalma alanın Üniversitemiz tarafından kazılacağı önemli bir gelişme. Ayrıca Üniversitemizde açılan TÖMER ve UZMER gibi eğitim merkezleriyle daha çok öğrenciye ulaşabileceğiz. Birçok üniversiteyle iş birliği protokolü imzalıyoruz. Yurtdışındaki üniversitelerle de çift diploma anlaşmaları yapıyoruz” diye aktardı.
“Merkezi Dersliklerin Temeli Atıldı”
Öğrencilerin derslik sorununu çözme adına önemli bir adım attıklarını ifade eden Rektör Hakkı Alma son olarak şu bilgileri katılımcılarla paylaştı;
“Merkezi dersliklerin temeli atıldı ve bu derslikler yaklaşık olarak 12000 m² kapalı alana sahip olan binamız, her geçen yıl artan öğrenci sayımız nedeniyle derslik ihtiyacını önemli ölçüde giderileceği düşünülmektedir. 31 adet derslik bulunan binamızda yaklaşık olarak 2500 öğrencinin eğitim görmesi sağlanacaktır. Binamızda ayrıca 102 adet öğretim elemanı odası, 40 ofis, 3 adet laboratuvar, 6 adet 77 kişilik amfi, 2 adet kantin, kütüphane, 285 kişilik konferans salonu, 2 adet toplantı salonu, depo, arşiv, çay ocağı ve kulüp odaları bulunmakta.”
Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’nın konuşmasının ardından Iğdır Valisi ve Belediye Başkan Vekili Hüseyin Engin Sarıibrahim akademik açılış münasebetiyle bir açıklama yaptı.
Vali Sarıirahim: Üniversitemiz Gelişimini Hızla Sürdürmektedir
Üniversitenin 2020-2021 akademik yılının hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasına başlayan Iğdır Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, “yeni akademik yılımızda hocalarımıza ve öğrencilerimize başarılı bir eğitim-öğretim dönemi temenni ediyor, Iğdır Üniversitesi‘nin bu güzel ortamında, sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Covid-19 salgını hayatın tüm alanlarını etkilediği gibi eğitim-öğretimi de olumsuz yönde etkilemiştir. En büyük arzumuz, salgının tez zamanda bitmesi ve tüm öğrencilerimizin bir an önce okullarına kavuşmasıdır. Henüz genç bir üniversite olmasına rağmen gelişmeye açık dinamik bir yapıya sahip olan Üniversitemiz, gelişimini hızla sürdürmektedir. Iğdır Üniversitesi kuruluşundan bugüne bilimsel çalışmalara ve önemli etkinliklere imza atarak ilimizin, bölgemizin ve ülkemizin kalkınmasına önemli katkılar sunmuştur. Üniversitemizin, mevcut dinamik yapısını sürdüreceğine; geliştireceği ve uygulayacağı projelerle ilimizde toplumsal birlikteliği temsil edeceğine ve marka bir üniversite olacağına yürekten inanıyorum” dedi.
Başdenetçi Malkoç: Iğdır Üniversitesi Her Anlamda Görülmeye Değer
Iğdır Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim’in konuşmasının ardından, 2020- 2021 Akademik Yılı Açılış Dersini vermek üzere Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç kürsüye çıktı. Iğdır Üniversitesi’nin her anlamda görülmeye değer bir üniversite olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Başdenetçi Malkoç, “Türkiye’deki üniversite sayısının 250’ye yaklaştığını görmekteyiz. Her ile üniversite kararının yerinde bir karar olduğunu Iğdır Üniversitesi’ne gelerek bir kez daha anlamış olduk. Iğdır ayrıca ülkeye sınırı olmasından dolayı da çok fazla önem arz ediyor. Başkentte gittiğim de bu şehirde üniversitenin varlığının ne derece önemli olduğunu anlatacağım. Bu vesileyle yeni eğitim yılının Iğdır Üniversitesi ailesine hayırlı olmasını temenni ediyorum. Üniversitelerin, toplumun ufku ve kılavuzu olduğunu unutmamak gerekir” şeklinde konuştu. Malkoç ayrıca Kamu Denetçiliğini, “Vatandaşın Avukatı” olarak tanımladı ve kurum olarak ortaya çıkan sorunları dostane bir şekilde çözüme kavuşturmak için faaliyet gösterdiklerini anlattı. Malkoç ayrıca ombudsmanlık hakkında bilgiler paylaşarak konuşmasını tamamladı.
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un, 2020-2021 Akademik Yılı Açılış Dersini vermesinin ardından, Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma kendilerine teşekkür belgesi takdim etti. Ayrıca 2020 yılı akademik teşvik değerlendirme puanlamasında Fen Bilimleri alanında birinci olan Prof. Dr. Sulhattin Yaşar ve Sosyal Bilimler alanında birinci olan Doç. Dr. Haktan Sevinç’e, Başdenetçi Şeref Malkoç tarafından başarı belgelerinin takdiminin ardından 2020-2021 Akademik Yılı Açılış Töreni sona erdi.
Programın ardından ise Iğdır Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Kütüphanesi açılışı ve kampüs gezisi ile etkinlikler tamamlandı.