Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Kars Valisi Türker Öksüz: Hedefimiz 1 milyon ziyaretçi!

“İller ve Destinasyonlar Tanıtım Çalışması” toplantısında konuşan Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Kars’ın şu anda 200 binlere varan ziyaretçi ağırladığını ancak 1 milyon hedefine de kolaylıkla ulaşılabileceğini söyledi. Öksüz aynı zamanda Kars’ın zengin peynir çeşitliliğinin uluslararası alanda tanıtılmasına önemli katkı sunacak Kars peynir Müzesi projesinin de 2-2 buçuk ay içerisinde tamamlanacağını müjdeledi. 

“İller ve Destinasyonlar Tanıtım

Kültür ve Turizm Bakanlığınca Türkiye‘ye gelen ziyaretçi sayısını artırmak, nitelikli hale getirmek, Türkiye’nin dünya çağındaki olumlu algısını güçlendirmek ve turizmin 12 aya yayılmasını sağlamak amacıyla uygulamaya koyulan ve 2021  yılında  hayata  geçirilmesi  planlanan  iletişim  stratejisi  için, uluslararası alanda destinasyonların daha etkin tanıtımını destekleyecek “İller ve Destinasyonlar Tanıtım Çalışması” Kars’ta yapıldı.

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün başkanlığında yapılan toplantıda; Turizm Geliştirme Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Ertan Türkmen ve Yönetim Kurulu Üyesi Can Dikmen tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü ve Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA)  yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi sunuldu.

Yapılan bilgilendirmenin ardından değerlendirmelerde bulunan Vali Öksüz, Türkiye‘nin turizm potansiyeli yönünden çok zengin ve çok önemli kültürel değerlere sahip, tarihi derinliği ve tarihi geçmişi olan bir ülke olduğunu, ancak sahip olunan değerlerin yeterince tanıtılamadığını, bu nedenle Kültür ve turizm Bakanlığının yaptığı bu çalışmanın önemli olduğunu ve sektörde yaşanan eksiklikleri gidereceğine inandığını vurgulayarak, yapılan bu çalışma nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Türker Öksüz, Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Serhat şehir Kars’ın, sahip olduğu çeşitli destinasyonlarla, tarihi ve turistik değerleri ile Türkiye’nin doğusunda, gezilip, görülmesi gereken yerlerden birisi olduğunu belirterek, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine giren Ani Örenyeri, Sarıkamış Kış Turizm Merkezi, Kars Kalesi, Baltık mimarisi yapıları, 750’nin üzerinde tescilli yapılar, Ebu’l Hasan Harakani Külliyesi, zengin tarihi dokusu, Çıldır Gölü, Kuyucuk Kuş Cenneti ve Susuz Şelalesinin gezilip görülmesi gereken yerlerin başında geldiğini söyledi.

“KADİM KARS ŞEHRİMİZİN HAK ETTİĞİ NOKTAYA GELECEĞİNE İNANIYORUZ”

Kars’ın turizm açısından birçok önemli destinasyona sahip olduğunu, kentin turizm potansiyelini daha verimli kullanabilmesi, turizmin ekonomiye olan katkısını daha üst seviyelere çıkarabilmesi, yerel, bölgesel ve ulusal kalkınmayı gerçekleştirmeye en fazla katkıda bulunabilmesi, istihdamdaki payının daha da artırılmasını sağlamak üzere çalışmalar yapıldığını vurgulayan Öksüz, “Var olan destinasyonların yanı sıra Kars’ın yeni bir cazibe merkezi kazandıracağını düşündüğümüz Kars Bedesteni Konak Ve Çevre Düzenlemesi, Kars Vadisi, Hulusi Aytekin Caddesi Sokak İyileştirilmesi, Kars Kalesinin Aydınlatılması Ve Çevre Düzenlemesi, Kent Müzesi, yine Türkiye’de bir ilk olacak Peynir Müzesi, ayrıca Beylerbeyi Sarayı, Muradiye ve Mazlumağa Hamamları Restorasyon Projeleri ve daha birçok kültürel çalışmalarla, binlerce yıllık tarih ve kültür birikimi ile adeta bir açık hava müzesi konumunda olan kadim Kars şehrimizin hak ettiği noktaya geleceğine inanıyoruz.” dedi.

HEDEF 1 MİLYON ZİYARETÇİ

Kars’ta faaliyette bulunan konaklama tesisleri, ilimize gelen ziyaretçi sayıları ile ilgili olarak bilgiler veren Vali Türker Öksüz, ardından sözlerine şöyle devam etti;

“İl olarak çeşitli platformlarda hep ifade ediyoruz, şehrimizin turizmdeki hedefi yerli ve yabancı ziyaretçi ağırlamaktaki hedefi 1 milyondur. Şu anda biz yaklaşık 200 binlerde ziyaretçi ağırlıyoruz ama biz 1 milyon hedefimizin çok rahatlıkla başarılabilir bir hedef olduğunu düşünüyorum. Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi ilimiz için çok önemlidir. 2019-2020 yıllarında Doğu Ekspresi ile 25 bin 236, Turistik Doğu Ekspresi ile de 29 bin 777 kişi ilimize gelmiştir. İnşallah bu tanıtım çalışmalarının bu hedefe ulaşma yönünden büyük katkısı olacak diye düşünüyorum.”

“KAŞAR VE GRAVYER PEYNİRLERİNİN MARKA OLMASINI İSTİYORUZ”

“Kars’ın coğrafi işareti alınmış kaşar peynirinin, gravyer peynirinin marka olmasını istiyoruz. Kars kaşarı, Türkiye’de bilinen bir peynir çeşididir ama biz bunun uluslararası alanda da bilinen bir değerimiz olduğunu düşünüyoruz. Turizm Bakanlığımız, üniversitemiz ile birlikte bir peynir rotası projemiz var. O da şuanda yürüyen bir projedir. AB kaynaklarından da finanse ediliyor. Bir tür peynirli rota oluşturmak istiyoruz. O projemiz de inşallah ileriki günlerde daha bir olgunluk kazanacak. Peynir rotası projesini de bu anlamda tanıtım faaliyetleri kapsamında değerlendirilmesinin de önemli olduğunu ifade etmek istiyorum.”

“KARS PEYNİR MÜZESİ PROESİ İKİ-İKİ BUÇUK AYA TAMAMLANACAK”

“Bir başka projemiz peynirin bilinirliliğini, uluslararası alanda tanıtımını yapmayı amaçlayan Kars peynir Müzesi projemizdir. Şuanda onda da inşaat çalışmaları yüzde elliyi geçti. İki, iki buçuk aylık bir dönem zarfında onu da tamamlamayı planlıyoruz. Peynir müzesi ile birlikte sanıyorum Türkiye’de hem ilk peynir müzesi olması anlamında önemli hem de Kars’ın kaşarını, gravyerini ve şuanda ilimizde yapılan dokuz, on çeşit peynirimiz var. Onların da tanıtımını yapacak, hatta gelen ziyaretçilere bir deneyimleme de sunacak kendi peynirini kendi yapmasına da imkan verecek bir Peynir Müzesini inşallah şehrimize gelen ziyaretçilere sunmak istiyoruz.”

“İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİ MİSAFİR OLARAK GÖRMEMİZ LAZIM”

“İlimizi ne kadar tanıtırsak tanıtalım, ilimize gelen ziyaretçileri, misafirimiz olarak görerek onlara muamelede bulunmamız lazım. İlimize geldiği ilk andan ayrılana kadar misafirperverliğimizi göstermemiz lazım. Şehrimiz bu anlamda misafirperver bir şehirdir. Herkes gelen ziyaretçilere o sıcaklığını, Anadolu’nun hoşgörüsünü, misafirperverliğini gösteriyor. Biz de bu alanda yine çalışmaya devam ediyoruz. Hem bakanlığımız ile iş birliği halinde hem diğer kurum ve kuruluşlar ile iş birliği halinde çalışma yapmak isteriz. Turizm sektöründeki bu 1 milyonluk hedefe de varmamız için iyi bir planlama, bu planlamanın içinde de tabi ki iyi bir tanıtım çalışması ve mevcut değerlerimizi iyi bir şekilde ziyaretçilerimizin hizmetine sunmak çok önemlidir.”

“KARS, ANADOLU’NUN EN HUZURLU ŞEHİRLERİNDEN BİRİDİR”

“Ayrıca ilimiz, güvenlik yönünden son derece huzurlu ve güvenli bir şehirdir. Anadolu’nun en huzurlu şehirlerinden biridir. Bu anlamda kolluk güçlerimizin çok büyük bir gayretleri var. Gelen misafirlerimiz çok rahatlıkla ve güven içinde, huzur içinde, hiçbir sıkıntıya, endişeye kapılmadan şehrimizin her noktasında gezebilirler.”

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün konuşmasının ardından toplantıya katılan turizm sektör temsilcilerinin talep ve önerileri dinlenerek, dile getirilen konularda istişarelerde bulunuldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan ve “İller ve Destinasyonlar Tanıtım Çalışması” adı verilen bu organizasyon ile iller  arası  koordinasyonun  üst  seviyeye taşınması, turizm adına faaliyet gösteren paydaşlarla işbirliği modeli  geliştirilmesi, her ilin kendini çok daha  güçlü  bir  şekilde  tanıtmasının  sağlanması  ve  ülkemiz turizm tanıtımının resmi platform yapısına kavuşturan GoTurkey üzerinden, şehirlerin turizm potansiyelinin dünyaya aktarılması için kapsamlı bir çalışma yapılması hedefleniyor.

TOPLANTIYA KATILANLAR

Öte yandan Türker Öksüz’ün Başkanlığında Kars Valiliği Gazi Toplantı Salonunda yapılan toplantıya; Turizm Geliştirme Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Ertan Türkmen, Yönetim Kurulu Üyesi Can Dikmen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Zafer Yiğit, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, Kars‘ta turizm sektöründe faaliyet gösteren STK ve otellerin temsilcileri katıldı.