Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Mahmut Esat Güven

Yeni partiler ve parti içi demokrasi

2020 yılı zor bir yıl olmasına rağmen siyasilerimiz boş durmamış, Türkiye‘de faaliyette bulunan 99 siyasi partiden 23’ünü bu yıl içinde kurmuşlar.
Çoğu tabela partisi olmak üzere siyasetçileri yeni parti kurmaya yönelten sebepler nelerdir? Hepsi de ülkenin sorunlarını anında çözeceklerini söyleyip, işe başlamadan yalan konuşmuş oluyorlar.
Hiçbirinin ülke sorunlarını çözmeye projesinin olmadığı açık saçık ortada…
Bunlardan bir kısmı önceden içinde bulundukları partileri mezara gömen eskiler, diğerleri ise mevcut partilerden ayrılıp parti kuran veya halen kurmaya çalışan günümüz siyasetçileridir…
Dünya ve memleket meselelerinin altından kalkılmasının zor olduğu bir dönemde, hiçbir hazırlıkları olmadığı halde parti kurmak veya kurmaya çalışmak, yaşanan siyasi krizi çok daha derinliklere götürmekten ileri gitmeyeceği gibi, aynı zamanda siyasi anlamda sorumsuzluktur.
Siyasi partilerin hemen hepsi demokrasiden yana gözükürler. Oysa hiçbir partide parti içi demokrasinin varlığından bahsedemeyiz.
Her partide lider ve etrafında birkaç kişiden oluşan oligarşik bir yapı mevcuttur. Partilerin söyledikleri ile yaptıkları kolay kolay birbirine uymaz.
Eleştiremezsiniz çünkü oligarşik yönetim eleştirilmeyi sevmez. Size düşen doğru da olsa, yanlış da olsa yapılanı alkışlamak ve savunmaktır.
Bu durum bütün partilerde, HDP‘de de, MHP‘de de aynıdır değişmez. Onun içinde ülkedeki siyaset, öne doğru bir adım atamaz.
Alınan kararlara karşı gelirseniz bir daha seçilemez, hain olursunuz. Parti içi demokrasiden korkanların, ülke genelindeki bir demokrasiye de tahammülü olamaz.
Böyle olunca da liderin gözünden düşen birisi ya kendi durumunda olan diğer arkadaşlarıyla birlikte yeni bir parti kurmaya kalkışırlar veya başka bir partiye transfer olmaya karar verirler.
Elbette yeni partilerin kuruluşlarını tek başına parti içi demokrasinin olmayışına bağlayamayız.
Mevcut partilerin oy kaybetmeleri, kararsız seçmenlerin gün geçtikçe sayısının çoğalması, halkın kutuplaşması, seçimlere ittifak halinde girilmesi gibi durumlar da yeni partilerin kurulmasını iştahlandıran sebeplerdendir.
Unutulmamalı ki son sözü söyleyecek olan millettir.