İşte Kars’a özgü ata tohumumuz kavılca buğdayının birbirinden önemli faydaları!

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz'ün girişimleriyle son yıllarda yeniden yaygınlaşmaya başlayan kavılca buğdayını, diğer buğday türlerinden ayıran özellikler merak ediliyor. Peki Kars'a özgü kavılca buğdayı neden önemli? Kavılca buğdayının faydaları neler? İşte binlerce yıllık ata tohumumuza dair bilinenler; 

Kavılca buğdayı, tohumu çevreleyen kabuk sayısının fazlalığı ve başağındaki çatallarının daha kalın olması sebebiyle, soğuk hava şartlarına ve don olaylarına karşı oldukça dayanıklı bir türdür.

Bu nedenle gece-gündüz ısı farklılıklarının fazla olduğu, yüksek rakımlı Kars‘ın tarım arazilerinde, en kolay yetiştirilebilecek ürünlerden bir tanesidir.

Kabuğunun kalın ve katmanlı olmasından dolayı diğer buğday türlerine göre gluten oranı da oldukça düşüktür.

Bu özelliği sayesinde kavılca buğdayından elde edilen unlu mamülleri, çölyak hastaları rahatlıkla tüketebilmektedirler.

İçerisinde bulunan vitamin, mineral, protein ve yağ asitleri açısından oldukça zengin olan kavılca buğdayı, insan sağlığı için oldukça faydalıdır.

Bugday.gen.tr adlı internet sitesinde Türkiye‘de genetiği değişmemiş nadir buğday türlerinden bir tanesi olan kavılcanın faydaları şöyle sıralanmaktadır;

Kavılca buğdayından yapılan yiyecekler de oldukça lezzetlidir. Kaz etiyle birlikte yapılan bulgur pilavı, süt çorbası veya lahana dolması gibi yerel yemeklerde özellikle tercih edilmektedir.

Exit mobile version