TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, İYİ Parti‘nin gıda fiyatlarındaki artışa yönelik grup önergesi üzerine AK Parti adına Meclis Genel Kurulu‘nda söz aldı.
Gıdadaki fiyat artışının, diğer mal ve hizmetlere göre daha fazla olduğunu kabul etmek gerektiğini dile getiren Yunus Kılıç, ancak bunun sadece Türkiye‘ye özgü olmadığını vurguladı.
AK Parti iktidarında tarımsal ve hayvansal üretimde herhangi bir düşüş olmadığı gibi nüfus artışına paralel, hatta üzerinde, üretimde ciddi artışlar olduğunu da ifade eden Kılıç, Türkiye‘nin tarımsal üretimde ihracatçı bir ülke olduğunu dile getirdi.
2020 yılındaki ihracat ve ithalat rakamlarına bakıldığında ihracatın açık ara önde olduğuna dikkat çeken Yunus Kılıç, “20.7 milyar dolarlık bir tarımsal ihracatımız, bunun karşılığında 15.2 milyar dolarlık da tarımsal ithalatımız var. Yani 5 buçuk milyar dolarlık tarımsal ihracat fazlamız var.” dedi.
Dünyadaki gıda üreticilerinin ve ticaretini yapanlarının sayısının bir elin parmağını geçmeyecek kadar az olduğunu anımsatan Prof. Dr. Kılıç, bunların arz açığı varmış gibi göstererek bir arz enflasyonu oluşturduğunu ancak geçen yıl üretimde herhangi bir azalma olmadığını ifade etti.
Yunus Kılıç sözlerine şöyle devam etti;
“Ayrıca, geçen yıl pandemi sebebiyle birçok yerin kapalı olmasından, hizmetlerin verilememesinden dolayı dünyada gıda ürünlerine olan talepte yüzde 7 azalma oldu. Dünyada gıda piyasasını elinde tutanlar talebin azalmasına rağmen fiyatları artırdılar. Çünkü suni bir arz enflasyonu oluşturdular. ‘Gıdaya ulaşamayacaksınız’ kaygısını yaratarak bir de talep enflasyonu oluşturdular. Şu anda dünyada ve Türkiye‘de yaşanmakta olan budur. Bunun haksız bir fiyat artışları olduğuyla alakalı iddiamız tamamen gerçektir. Piyasada şu anda bunun denetlenmesiyle alakalı da ciddi bir çalışma vardır.”