Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Prof. Dr. Yunus Kılıç son verileri paylaştı: Avrupa’da da birinci sıraya Türkiye yerleşti!

TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Türkiye’de küçükbaş hayvan sayısının 50 milyonu geçtiğini belirterek, “1980 yılı öncesi hayvan varlığımıza küçükbaşta ulaştık. Avrupa’da da birinci sıraya Türkiye yerleşti.” dedi.

TBMM Tarım ve Köyişleri

TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Türkiye’deki küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine ve et tüketimine ilişkin dikkat çeken veriler paylaştı.

Türkiye’de 80 darbesi ve terör olayları nedeniyle 2000’li yıllara gelinceye kadar hayan sayısında ciddi bir azalma meydana geldiğini ifade eden Prof. Dr. Kılıç, “1980’lerde ülkemizde 50 milyonun üzerinde küçükbaş hayvan vardı. Fakat özellikle darbeden sonra hayvancılıkla uğraşan kişilerin desteklenmesinden vazgeçilmesi, hayvan sayısında ciddi bir erozyona sebep oldu. Terör, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da hayvancılıkla uğraşan insanların bölgeyi terk etmesi, genç nüfusun azalması gibi çeşitli nedenler, hayvan sayısının azalmasını derinden etkiledi.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde Avrupa’da birinci sırada”

Yeni Akit gazetesine konuşan Kılıç, AK Parti’yle birlikte hayvancılık alanında ciddi emekler verildiğini dile getirerek, “Şu anda Türkiye’deki küçükbaş hayvan sayısı 50 milyonu geçmiş durumda. 1980 yılı öncesi hayvan varlığımıza küçükbaşta ulaştık. Avrupa’da da birinci sıraya Türkiye yerleşti.” diye konuştu.

Türkiye’deki et tüketiminde gelinen noktaya da değinen Prof. Dr. Kılıç, şu ifadeleri kullandı;

“Bizim küçükbaş hayvan eti tüketimi alışkanlığımız zaten vardı. Özellikle doğu ve güneydoğu bölgelerinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği vardı. Fakat şimdi çiftçinin, köylünün ve üreticinin ciddi oranda azalmasıyla hayvan varlığımız da azalıyor. Çünkü o üretim kültürünü yapan insanlar, köylerde yok. Avrupa’da et tüketimi yüksek seviyelerde. Ama orada ciddi miktarda domuz eti tüketimi var. Yani bizim ortalama yılda 2002’de kırmızı et tüketimimiz 6,5 kg. Şu anda ise kırmızı et tüketiminde 14 kg geçildi. Biz domuz eti tüketmediğimiz için bu açığımızın bir kısmını beyaz et tüketiyoruz. O da kaliteli protein kaynağıdır. Şu anda 14 kg kırmızı et, 30 kg tavuk eti, 8 kg su ürünleri tüketimimiz var. Bugün toplamda tüketilen et 52 kg iken 2002 yıllarında 23 kg civarındaydı. Şu anda a kırmızı et ithalatı yapmamıza ihtiyaç kalmadı. Hatta yavaş yavaş ihraç etmeye de başlanıldı.”