Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Türkiye ve Azerbaycan önermişti: Güney Kafkasya’da kalıcı barış için toplanıldı

Güney Kafkasya’da kalıcı barış ve istikrarın tesisine yönelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından önerilen 3+3 formatındaki bölgesel işbirliği platformunun ilk toplantısı 10 Aralık 2021 tarihinde Moskova’da düzenlendi. 

Güney Kafkasya’da kalıcı barış

Toplantıya Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Rusya ve İran’ın Dışişleri Bakan Yardımcıları düzeyinde katılım sağlandı. Gürcistan’ın temsilcisi ise toplantıda yer almadı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından toplantıya dair bir açıklama yapılarak, çok taraflı bölgesel işbirliğinin geliştirilmesine yönelik umutların ele alındığını vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, “Platformun çalışmasını tüm katılımcıları ilgilendiren pratik konulara odaklamak için bir anlaşmaya varıldı. Bunlar arasında güven artırıcı önlemler, ticaret, ekonomik, ulaşım, kültürel ve insani işbirliği ve ortak zorluk ve tehditlerin ele alınması yer alıyor” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca toplantıya katılan 5 ülke temsilcisinin Gürcistan’a bir sonraki toplantı için temsilci gönderme çağrısını yinelediği aktarılırken tarafların yeni müzakere tarihi için bakanlıklar düzeyinde ortak çalışma kararı aldığı aktarıldı.

Gürcistan toplantıya neden katılmadı?

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova bugünkü basın toplantısında, “Gürcistan temsilcileri bu etkinliğe davet edildi. Onlar etkinliğe katılmayı reddettiler” ifadesini kullandı.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, 3+3 formatına ve dolayısıyla Moskova’daki görüşmeye katılma olasılığını değerlendirmediklerini açıklamıştı. Gürcistan yetkilileri, Rusya’nın bulunduğu herhangi bir bölgesel formata katılamayacaklarını defalarca dile getirmişti.