Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Ahmet Cavit Obayd

Doha Anlaşmasının perde arkası

Afganistan’a barış getirme anlaşması veya Doha Anlaşması, 29 Şubat 2020’de Amerika Birleşik Devletleri ile Taliban arasında Katar’ın Doha kentinde imzalanan bir barış antlaşmasıdır.

Bu anlaşmanın hükümleri arasında tüm ABD ve NATO güçlerinin Afganistan’dan çekilmesi, Taliban’ın kontrolü altındaki bölgelerde El Kaide faaliyetlerinin önlenmesi taahhüdü ve Taliban ile Afganistan İslam Cumhuriyeti arasındaki müzakereler yer alıyordu.

Afganistan’da bulunan ve yılların tecrübesine sahip olan Mareşal Abdul Raşid Dostum gibi liderlerin uyarılarına rağmen ABD, iyi muhasebe yapmadan Doha’da anlaştığı şekilde Afganistan’dan çıkma kararı aldı.

Doha Anlaşması sonrası hükümet ve Taliban arasında savaş hızını artırdı böylece Afganistan hükümeti kısa sürede Taliban’ın eline geçmiş oldu. Afganistan halkı sulh, barışı kalben istiyordu.

Ancak bu şekilde bir anlaşma ile değil, gerçek anlamda seçim ve demokrasi ortamında istiyordu.

ABD isterse daha farklı yollarla Afganistan’a kalıcı bir barışı getirebilirdi, maalesef Doha Anlaşması ile her şey halkın zararına mal oldu. Bugünlerde ABD yetkileri açıklamalar yapıyor biz Afganistan için hata yaptık, trilyon dolar harcama ve milyonlarca silah ve mühimmatı Taliban’a bırakarak yaklaşık dört binden fazla askerimiz Taliban tarafından öldürülmesine göz yumarak Afganistan’dan kaçtık.

Taliban’ın gelmesi ile beraber 21 yılda elde edilen demokrasi ve kadın hakları yerle bir oldu. Nihayetinde şimdi ABD yaptıkları yanlış hesaptan pişmanlık duyuyor ve bir çıkış yolu izliyor.

Bu yüzden ilerleyen zamanlarda bu sefer ABD, Rusya, Çin’e karşı işitti destekleyebilir.

Peki, 2021’de başkent Kabil, Taliban’ın eline geçince Afganistan’da neler meydana geldi?

Pakistan başta olmak üzere Rusya ve Çin’in müdahalesi Afganistan’da arttı.

Bu da ister istemez ABD’yi rahatsız ediyor.

Bir başka değişken şu an ki Taliban hükümetinde ülke çapında kadınlara çalışma, kızlara okuma, insan hakları ortadan kaldırıldı.

Hâlihazırda Taliban’a kim karşı gelirse o kişilere ya hapis cezası veriyor ya da gizlice idam ediyorlar.

Yaklaşık iki yıl geçmesine rağmen Taliban hükümetini hiçbir ülke resmiyete tanımıyor ve Taliban geldikten sonra Afganistan’da eğitim başta olmak üzere birçok sistem çökmüş durumda.

Zaten Taliban’ın eğitimi herkesçe belli onlar medrese eğitimini bile doğru düzgün almamışken, hâlbuki bir ülkeyi nasıl yönetsinler?

işte şu an Afganistan hükümeti Taliban’ın elinde yönetilemez hale geldi ve her gün yeni sorunlarla karşı karşıya kaldıkları için Afganistan halkı zor günleri geçiryor.

Şu an ki durumlara bakarak tek çözüm yolu Taliban dışarıdaki siyasetçilerle müzakere edip kalıcı barışı getirmek için onları Afganistan’a davet etmesi ve yeni bir sistem üzerine çalışılıp bir anlaşmaya varılması dır aksi halde bir çıkış yolu görülmemektedir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir