Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Ahmet Cavit Obayd

Taliban, kızların üniversite giriş sınavına katılmasını yasakladı

Afganistan’daki Taliban hükümeti, kızların ve kadınların üniversite giriş sınavlarına katılmasını yasakladı.

Taliban hükümetinin Yüksek Öğrenim Bakanlığı sınav kurulu, bu ay yapılması planlanan sınavlara sadece erkek öğrencilerin girebileceğini duyuruldu.

Geçen yıl Taliban’ın iktidara gelmesinin ardından ilk ulusal üniversite giriş sınavı yapılırken, kadın adaylar bazı alan ve fakülteleri seçme konusunda kısıtlamalarla karşı karşıya kalmıştı, Taliban’ın Yüksek eğitim Bakanlığı’ndaki giriş sınavları başkanı geçen yıl kızların üç veya dört ders dışında diğer üniversite derslerini seçebileceklerini söylemişti.

Ancak Taliban, geçen yılın sonunda tüm kız öğrencilerin üniversite eğitimlerine devam etmelerini yasakladı. Taliban ayrıca ortaokuldan itibaren kız okullarını da bu sene tamamen kapattı. Taliban hükümetinin yeni kararından artık kız öğrencilerin her alanda eğitimlerine devam etmekten mahrum bırakıldığı anlaşılıyor.

Daha önce, Taliban hükümeti üniversitelerin kızlara kapatılmasını gerekçelendirirken, bu eylemin nedeni olarak karışık kız ve erkek sınıflarını ve İslami şeriatın uygun koşullarının olmamasını gösterdi.

Ancak geçen yıl Taliban Sınav Komisyonu yetkilisi, ileride ders açmada sorun yaşamamak ve kız öğrencilere ayrı sınıflar sağlamak için, Yüksek Öğretim Bakanlığı onları bazı alanlara tanıtmama kararı aldı, böylece tarım, veterinerlik, inşaat mühendisliği ve madencilik gibi bazı alanlarda kızların seçemeyeceği alanları söylemişti.

Taliban hükümeti kız liselerinin (6-12. sınıflar) yeniden açılmasına izin vermemesi nedeniyle son iki yıldır kızların 12. sınıftan mezun olmamasına rağmen bu kararı uyguladı. Aralık 2022’de Taliban hükümetinin Yüksek Öğrenim Bakanlığı bir mektupla kadınların ve kızların bir sonraki duyuruya kadar sınava giriş hakkı olmadığını ve üniversitelerin bu emri derhal uygulaması gerektiği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Kız çocuklarının eğitimi ve Taliban liderliği düzeyinde kadınlarla ilgili Emirler Komisyonu, uluslararası ve insan hakları örgütleri tarafından defalarca eleştirmelerini hiçe sayan Taliban 2021.15 Ağustos’ta iktidara gelmesinden bu yana en tartışmalı konulardan biri haline gelmesine rağmen yasaklarını sürdürüyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER